LJUBAVI SRPSKIH PISACA I PESNIKA

Žene kao inspiracija velikih srpskih pisaca. Najveće ljubavi Branka Radičevića, Đure Jakšića, Jovana Dučića, Branka Ćopića i Sime Pandurovića

 

Od davnina, najveći pisci su svoje pesme posvećivali ženama u koje su bili zaljubljeni. U svojim delima opisivali su ljubavni plam, čeznju, uzdahe i suze koje su nastale usled neuzvraćene ljubavi.

Branko Radičević - Najveće ljubavi velikih srpskih pisaca

Branko Radičević

Srce Branka Radičevića osvojila je prelepa Mina, sedmo dete Vuka Karadžića. Zadivljeni njenim obrazovanjem, ličnošću, talentom, lepotom, mnogi muškarci su težili da je osvoje. Mina je bila talentovana slikarka i pesnikinja, a Branko siromašni student u Beču. Branko umire u 29. godini života, a samo 5 godina nakon njegove smrti Mina se udala za osnivača katedre za srpski jezik, istoriju i književnost na beogradskom Liceju, Aleksu Vukomanovića.

Književniku bez zanimanja, kome je Skadarlija bila dom, Đuri Jakšiću, srce je osvojila krčmareva kći Mila.

“Nije joj nikad ništa kazao, ali kad mu je bila prazna čaša, nije hteo da ga druga posluži, čekao je dok Mila prođe pored stola, pa joj je ćuteći dodao čašu. A kada mu je ona donela punu bledoga iđoškoga rampasa, on joj je pogledao duboko u oči, pogledao i ispio čašu do dna” – tim recima je Nušić opisao ljubav Đure Jakšića prema Mili.

Mila nikada Đuri Jakšiću nije uzvratila ljubav. Govorila je da je pesnik i pijanica. Đura Jakšić se oženio Tinom, a Mila se udala za drugog. Djura Jakšić posvećuje Mili pesmu sa istoimenim nazivom.

“Ana toči, Ana služi,
Al’ za Milom srce tuži.“

Jovan Dučić, među srpskim piscima poznat je kao veliki zavodinik. Preoteo je verenicu svom prijatelju i kolegi Aleksi Šantiću. Nakon odlaska u diplomatiju, prekida svaki kontakt sa tom devojkom i istovremeno gubi nju, ali i dobrog prijatelja Aleksu Šantića. Prva, velika ljubav Jovana Dučića je Maga Nikolić Živanović. Na njen zahtev urezane su sledeće reči na njenoj nadgrobnoj ploči: “Maga Nikolić Živanović, 1874-1957, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo nadahnuće”.

Jovan Dučić se nikada nije ženio, a u stopu su ga pratile priče o mnogobrojnim aferama i vanbračnoj deci.

Ljubav Branka Ćopića bila je pedijatar, Bogdanka Cica Ilić. Ona je bila njegova najveća podrška i najstroži kritičar.

Sima Pandurović je ovim rečima opisao svoju voljenu suprugu:

“… Krajem te godine sam se verio sa devojkom koju sam tajno već voleo i koju sam često uplitao u svoje stihove. Bila je to najmlađa kći advokata Miloševića, ona devojka bisernih očiju, graciozna, ozbiljna i elegantna, koju sam primećivao pokatkad na zabavama ili na ulici…”

Njoj je posvetio i ove stihove:

“Njihov sjaj je bio plav,
mutan i čedan,
Sjaj morem skrivene,
skupocene školjke…”

 

Jovana Stanković