SER NIKOLAS VINTON

Ko je čovek koji je nazvan britanski Šindler, heroj koji je spasao 669 jevrejske dece od nacista tokom Drugog svetskog rata

 

Jedan od najdirljivijih trenutaka u istoriji televizije dogodio se 1988. godine tokom jedne emisije na Bi Bi Si-ju u kojoj je gostovao Nikolas Vinton, čovek koji je 669 dece spasao od nacista. Voditeljka je u jednom trenutku pitala da li ima u ovom studiju neko ko duguje život tom čoveku, na šta je njih 20 je ustalo. Ser Nikolas Vinton preminuo je u sredu u 106. godini života, a ovo je njegova priča.

Nikolas Vinton čovek koji je 669 dece spasao od nacista

Nikolas Vinton kao mladi berzanski stručnjak

Nešto pre Božića predratne 1938, Nikolas Vinton iz Londona je trebalo da krene na zimovanje u Švajcarsku. U poslednjem trenutku je ipak odlučio da ode u Prag, i pomogne svom prijatelju, koji je spasavao Jevreje koji su bili progonjeni.

Kada je video u kakvim uslovima žive jevrejska deca, odlučio je da im pomogne. Učinio je sve što je mogao da što više dece spase, a zahvaljujući njemu jezivu smrt je izbeglo 669 dece, od kojih je njih 104 i danas živo.

Za ovo Vintonovo herojstvo se saznalo tek 1988. godine kada je njegova žena iznela u javnost njegove beleške sa fotografijama i spiskom svakog deteta kome je pomogao.

Iste godine Vinton je pozvan da gostuje u popularnoj britanskoj televizijskoj emisiji „That’s Life“. Povodom njegovog gostovanja producenti emisije su odlučili da mu prirede iznenađenje – prvi put nakon Drugog svetskog rata u istoj prostoriji su se ponovo našli Vinton i njegova „dečica“.

Na snimku iz te čuvene emisije vidi se dobri Vinton, koji nije znao da je u studiju okružen sad već odraslim osobama koje upravo njemu duguju život, kome je ovaj predivan gest naterao suze na oči, a verujemo i svakoj osobi koja je odgledala ovaj video:

VIDEO  Ser Nikolas Vinton saznaje ko su ljudi koji sede oko njega:

 

– Ovo je bilo neverovatno iznenađenje za gospodina Vintona koji je totalno nepripremljen došao u studio ne sluteći šta ga čeka – rekla je Milena Grenfil-Bejns, žena koju je Vinton kao devojčicu spasao od nacista.

 

– Zaista je neverovatno da jedan čovek spase 669-oro dece, a da niko ništa o tome decenijama posle rata nije znao – izjavila je Rut Halova, još jedna osoba koja ovom hrabrom čoveku duguje svoj život.

 

– Niki, ja sam ponosna što sam tvoje dete – dodala je Rut.

 

Izvor: Blic.rs