PERAST

Malo primorsko mesto u Boki Kotorskoj zvano Perast poznato je po dva ostrva i kulturna bisera Mediterana

 

Perast je gradsko naselje u opštini Kotor u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 349 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 449 stanovnika). Perast leži u podnožju brda Sveti Ilija (873 m), nasuprot tjesnacu Verige u Boki kotorskoj. Ime je dobio po ilirskom plemenu Pirusta, a praistorijski ostaci pronađeni u pećini Špila iznad Perasta svjedoče o veoma ranom naseljavanju ove oblasti.

Perast - Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela, ostrvo ispred Perasta je veštačko ostrvo napravljeno krajem 15. veka gde su, barem po predanju, braća Moršići na hridi u Risanskom zalivu, 22. jula pronašli sliku Gospe, pa su Peraštani 1452. godine odlučili da na tom mestu sagrade hram Bogorodici. Oko hridi je nabacano kamenje i podignuta je mala kapela. Potom su, u Fašinadi, tradicionalnom običaju, oni vekovima nasipali kamenje, potapali oronule barke i turske brodove, tako da se vremenom površina ostrva sve više širila. Ono danas ima oko tri hiljade kvadratnih metara i na njemu se nalazi crkva Gospe od Škrpjela.

Današnja crkva Gospe od Škrpjela, po kojoj je ostrvo dobilo ime, izgrađena je 1630. godine od strane Venecijanaca i jedan je od najbitnijih istorijsko kulturnih spomenika Boka Kotorske.

U Perastu, gradu svetlosti, koji se svakog jutra ogleda u moru, život bez prekida traje već osam vekova. Perast je barokni grad i grad brojnih plemića čije su palate očuvane i do danas.

Perast je i grad pomoraca, kapetana i brodara. Prva pomorska škola na Balkanu osnovana je u Perastu, koji je u 17. veku imao tri brodogradilišta i preko sto galija.

Peraštanin Andrija Zmajević je bio admiral rusko-baltičke flote, a Miloš Vukasović jedan od osnivača trgovačke mornarice u Argentini.Život Peraštana vekovima je vezan za dva ostrva koja se nalaze preko puta ovog baroknog gradića. Jedno je ostrvo Gospe od škrpjela , a drugo ostrvo Svetog Đorđa.I jedno i drugo ostrvo i crkve podignute na njima imaju svoju dugu istoriju i priču postanja koju vam u novom izdanju Kvadrature kruga otkriva Branko Stanković.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Najpoznatiji goblen Boke Kotorske

Bogato darivana, Gospa od Škrpjela je čuvar najpoznatijeg i najvrednijeg goblena ovih krajeva. Vezla ga je Jacinta Kunić – Mijović punih 25 godina, čekajući svog dragog da se vrati sa broda. Priča se da je, pored zlatnih i srebrnih niti, u goblen uplela vlasi sopstvene kose. I još se priča da je nakon toga oslepela.