PUTOPIS IZ PODRINJA

Reportaža o Podrinju i prirodnim lepotama ovog kraja. Reka Drina i Podrinje 2015 godine u fotografiji

 

Koliko dobro poznajete svoju zemlju? Mnogi veliki mislioci su se složili da, ukoliko želite da uživate u čarima inostranih predela, treba prvo dobro da upoznate svoju domovinu. Na žalost, većina ljudi nije upoznata sa bogatstvima koja su smeštana bliže nego što misle.

Podrinje 2015 - Refleksija Drine - photo by Bojan Lučić

Refleksija Drine – photo by Bojan Lučić

Ako ste od onih koji putuju Srbijom, jedna od stvari koju morate staviti na spisak „obavezno posetiti“ je i obilazak Loznice, zavičaja Vuka Stefanovića Karadžića, Jovana Cvijića i Miće Popovića. Ono što ćete zateći svakako da će ostaviti snažan uticaj na vas. U neposrednoj blizini grada možete pronaći Tršić, rodno mesto već pomenutog reformatora srpskog jezika i pravopisa.

Tršić - photo by Bojan Lučić

Tršić – photo by Bojan Lučić

Vukova kuća-photo by Bojan Lučić

Vukova kuća-photo by Bojan Lučić

Za slučaj da odlučite da krenete na drugu stranu, preporučuje se obilazak Banje Koviljače, lečilišta na čijim se temeljima nalazio nekadašnje rimsko naselje Gamzis kao i srednjovekovni Koviljkin grad. Banja Koviljača je poznata i po Kur Salon, građevini specifične arhitekture, rađene po ugleduna na istoimenu bečku zgradu. Ovde je održan prvi izbor za mis Jugoslavije, a Kur Salon je bio poznat i kao prva moderna kockarnica.

Kur Salon - photo by Bojan Lučić

Kur Salon – photo by Bojan Lučić

Poseta nije potpuna ukoliko ne odete do reke Drine poznate po svojoj brzini i virovima. Nekada je ova reka razdvajala Habzburšku monarhiju i Osmansko carstvo, a danas predstavlja prirodnu granicu između Republike Srbije i Federacije BiH. Za vreme Prvog svetskog rata ovde je vođena bitka poznata kao Bitka na Drini, gde su se obračunale austrougarska i srpska vojska. U čast onih koji su tada poginuli podignut je i spomenik na obližnjoj planini Gučevo. Pogled koji će vam se ukazati ostaviće vas bez daha i nećete ga lako zaboraviti.

Sunčana Reka - photo by Bojan Lučić

Sunčana Reka – photo by Bojan Lučić

Kada dođete do same Drine, verovatno će vas ona toliko opčiniti svojim izgledom da ćete odmah poželeti da se tokom vrelih letnjih dana prepustite čarima ove reke. Ipak, zbog velike brzine, mnogobrojnih virova i nepredvidljivosti, nesigurnim plivačima nije preporučljivo plivanje. Za sve ljubitelje pecanja, ovo će biti možda i idealan odmor jer je Drina u ovom delu svog toka bogata vrstama kao što su jez, som, mrena, škobalj i šaran.

Drina - photo by Bojan Lučić

Drina – photo by Bojan Lučić

Pecaroš na Drinskom jezeru - photo by Bojan Lučić

Pecaroš na Drinskom jezeru – photo by Bojan Lučić

Za obožavaoce popularnih serija rađenih po delima Milice Jakovljević alijas Mir-Jam, delovi serija „Greh njene majke“ i „Nepobedivo srce“ snimljeni su u kompleksu „Sunčana reka“, a plaža na kojoj je realizovano snimanje dobila je ime po poznatom reditelju Zdravku Šotri – Šotrina plaža.

SUR Sunčana Reka - photo by Bojan Lučić

SUR Sunčana Reka – photo by Bojan Lučić

Osim posete mestima na kojima su bili i Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović Ćetković i Predrag Ejdus, ovde možete igrati i tenis na terenu koji su specijalno u te svrhe izgrađen, jahati konje i isprobati specijalitete napravljene od sveže ulovljene ribe. Za one najmlađe, postoji i park sa dečijim spravama, gde možete ostaviti decu da se razonode i znati da će oni biti tu kada se vratite nazad po njih. U slučaju da želite da provedete još više vremena ovde, vlasnici su se dosetili i obezbedili smeštaj po pristupačnim cenama.

Banja Koviljača - photo by Bojan Lučić

Banja Koviljača – photo by Bojan Lučić

Zalazak sunca pored Drine - photo by Bojan Lučić

Zalazak sunca pored Drine – photo by Bojan Lučić

Ostanite svesni činjenice da vreme ovde ima drugačija pravila i brže protiče, zato nemojte biti tužni kada dođe trenutak da se vratite nazad svojim domovima. Važno je da znate da ste u ovaj svojevrsni raj na zemlji uvek dobrodošli.

 

Autor teksta: Vladimir Terzić
Autor fotografija: Bojan Lučić