Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro

Recept kako se pravi posna proja sa lukom – Lukovača

 

POSNA PROJARA LUKOVAČA

Recept kako se pravi posna proja sa mladim crnim lukom – Lukovača

 

Posna proja sa crnim mladim lukom je narodno jelo i projara koja se spremala tokom posta. Vredi se setiti zaboravljenih jela naših predaka, tim pre što proja napravljena od integralnog kukuruznog brašna uz domaće kiselo mleko predstavlja gastronomski doživljaj.

Domaći Recept kako se pravi posna proja sa lukom - Lukovača
Posna proja sa lukom – Lukovača u vidu mafina

S obzirom da je proja ponekad grubog ukusa za decu, pokušajte da Lukovaču napravite kao mafin i tako privučete decu da je proba i jede.

 

Posna proja sa mladim crnim lukom – sastojci:

– 500 g kukuruznog
– belog brašna
– 3 vezice mladog crnog luka
– decilitar ulja
– vode po potrebi i so

Kako se priprema posna proja sa lukom

Mladi luk očistiti, oprati, sitno iseckati i propržiti na ulju. Pržen luk staviti u prosejano kukuruzno brašno, dodati so po želji i dolivanjem tople vode dobro izmešati. Masu zamesiti da ne bude suviše gusta. Podmazati pleh, staviti masu i peći u zagrejanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta. Projara je pečena kada dobije lepu rumenu boju.

Napomena: Posna projara lukovača se pripremala još u doba Nemanjića i to za vreme velikog posta. Na kraju 20-og veka projara lukovača je svoje mesto zauzela na trpezama kao toplo predjelo, a dobro je služiti je uz pivo.

 

Milijan StojanićSrpski narodni kuvar

1 komentar

  • Чудесно предложение.Но цената за вид фигура ли е или за всичко.?Какви са размерите на всяка фигурка и чие производство е силикона?

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280