Sarajevo – grad koji će vam ukrasti srce!

Glavni grad Bosne i Hercegovine, predivno Sarajevo,  je  postalo raskršće svetova zahvaljujući svojoj burnoj prošlosti i neverovatnim dešavanjima koji su se odvijali na njegovoj teritoriji. Sudaranje različitih kultura sa istoka i zapada u srcu Balkana stvorilo je multikulturalnu sredinu koja privlači pažnju.

Sarajevo je dovoljno veliko da u njemu vidite mnogo toga, a dovoljno malo da gde god poželite možete stići pešice. Šetnja gradom je najbolji način obilaska svih sarajevskih znamenitosti. Otkrijte sve čari uskih ulica u starom delu grada, ali i lepote sarajevskih fasada ukrašenih fascinantnim reljefima. Za manje od sat vremena šetnje, možete se naći potpuno izvan urbanog dela grada u prekrasnoj i netaknutoj prirodi, okruženi zelenilom, hladom drveća, svežinom reka i potočića, opijeni mirisom cvijeća. Zimi su aktuelna skijališta na kojima su održana takmičenja u sklopu XIV Zimskih olimpijskih igara, a udaljena su na svega pola sata od grada. Začas se možete naći u prekrasnoj planinskoj kućici i uz pucketanje vatre u kaminu uživati u zimskoj čaroliji.

Sarajevo za Cover

Građani Sarajeva žive lagano i opušteno. Satima sede u kafićima na Baščaršiji i uz tradicionalnu bosansku kafu, koja se služi u malim bakrenim posudama pričaju priče o davnom vremenu i nezaboravnim doživljajima. Uživanje u dokolici ne bi bilo potpuno bez konzumacije tradicionalnih specijaliteta organskog porekla. Ćevabdžinice nude ćevapčiće – grilovane mesne zalogaje servirane u pljosnatom hlebu, a u buregdžinicama možete izabrati neku od čuvenih, bosanskih pita. Pravi hedonisti će sigurno želeti da probaju ukusna vina, proizvode vinograda Hercegovine. Vina su napravljena od autentičnih sorti grožđa, koja se zovu Žilavka i Blatina. Večernja zabava gotovo je nezamisliva bez Sarajevskog piva, koje se proizvodi u gradskoj pivnici još od 1888. godine. Duga tradicija i iskustvo je ono što krasi sve što je proizvod Sarajeva.

sarajevo 2

Gostoljubivost i ljubaznost Sarajlija je nadaleko poznata. Oni će se svojski potruditi da vam putovanje u Sarajevo postane nezaboravno iskustvo. Bilo da vam treba preporuka za noćni provod ili ste se izgubili, ne oklevajte i obratite se prolaznicima, konobarima i trgovcima. Oni će vam odgovoriti na sva vaša pitanja. Uz odgovor ćete verovatno dobiti i interesantnu priču, pa se nemojte iznenaditi ako iz Sarajeva ponesete jedinstven osećaj pripadanja ovom vanvremenskom gradu.