KAFA U BEOGRADU

U potrazi za savršenim gutljajem:  Vračar – Kofeinsko pojačanje je stiglo

– III DEO –

Kako se dobre stvari daleko čuju, brzo se i šire.. Posle kafa republike Dorćol, mnogobrojnih ispijenih šoljica kafe u samom srcu naše prestonice, selimo se u još jedan neodoljivi deo Beograda – Vračar. Pokušavam da ne budem pristrasna, ali kako pričamo o kraju u kom sam odrasla, biće mi posebno zadovoljstvo da vam izdvojim par mesta gde se kafa pije u jednom dahu, a u sledećoj turi se eventualno malo duže degustira.

Cover - kafeterije vracar

Prva na današnjem spisku je Kafeterija, treća u nizu istoimenog lanca, samo u mnogo većem izdanju i sa čak dve bašte – spoljašnjom i unutrašnjom, intimnijom. Poznati industrijski stil, dopunjen je retro detaljima i predstavlja idealno mesto za opuštanje, mlake vikend misli, prijatelje ili nova poznanstva. Prva adresa na kojoj vas čeka dobro poznata šoljica omiljenog napitka je Koče Kapetana 32.

Drugi dan vikenda, rezervisan je za Kalenić i zasluženu kafu koja vas ponovo vraća u život i diže na  noge, jer se vikend “to do” lista neće sama realizovati. Mesto koje birate se ne može nalaziti na boljoj lokaciji. Dobro poznato Zrno (Njegoševa 52), nedaleko od Kalenića, otvara vam vrata svoje bašte i servira vam neodoljivi kremasti cappuccino, čija krema je toliko gusta i kremasta da ćete sledeći put naručiti big size bez razmišljanja (već neko vreme cappuccino je dostupan u većoj šolji). Zrno 2, koju smo čekirali dok smo nabrajali podužu listu kafeterija u strogom srcu Beograda, otvorena je malo posle svog prvenca što je samo potvrda njihovog kvaliteta. Jednostavno, slatko i udobno.

zrno vracar

I kako nam nedelja često uključi easy mode na maksimum, tako ni vi svoje nežno nepce ne želite uskratiti za još jednu savršenu šoljicu. Prelazite ulicu i puf.. preko puta Zrna ste i sedite u novoj  zoni kafe, Zoni Industriale. Koncept je oproban: manji prostor, dobra espresso mašina, raspoloženi barista.. ali najbitnije.. Java kafa je na meniju. Poznavaoci kafe vrlo dobro znaju o čemu se radi. U Srbiji su prisutni tek dve godine i za to kratko vreme uspeli su da svoju ponudu predstave na najbolji mogući način, kroz neprevaziđen kvalitet i degustaciju u: Užitku, Martaanu, Restoranu Homa, Đura baru, Novoj Ipanemi, Zoni Industriale, Lokalu, i postanu sinonim za vrhunski kvalitet i ponudu.

Zona Industriale

Naravno, neki vikendi nam ne dozvoljavaju taj komoditet celodnevnog odmaranja u hladovini gradskih bašta i kada dođe vreme da easy mode stavite na stand by, najbolje rešenje je kartonska čaša u levoj ruci i miris espresso-a koji vam golica nepca dok čekate da vreli gutljaji budu idealne temperature za konzumaciju. Dok završavate svoje obaveze, idealna lokacija za vašu putujuću dozu espresso-a, svakako je kafeterija smoothie juice bar – LOKAL na Vračaru (Alekse Nenadovica 24). Kafa nosi zaštitni znak Jave, pa o kvalitetu ne moramo mnogo pričati. Mesto je majušno, ušuškano i prati dobro poznati koncept malih dobrih kafeterija, sa vrhunskim espresso mašinama. Pored kvalitetne kafe, na raspolaganju su vam i razni miksevi sveže ceđenog voća i poneki slatkiš, jer šećer nikad bolje nije prijao kafi.

lokal kafeterija vracar

Mesta za poštovaoce dobre kafe otvaraju se brzinom svetlosti. Spisak je poduži i na vama je da  proverite ko će biti vaš favorit među kafeterijama širom grada. Svakako vam veliki izbor apartmana u Beogradu olakšava posao i pruža mogućnost smeštaja baš u onoj zoni kafe koja vam je najbolje legala, posle naše kratke retrospective.  Šoljica se hladi.. Požurite!

 

Autor: Jelena Lečić