ZAŠTITITE SVOJE VODOVODNE CEVI OD KORENJA

Redovno otpušavanje cevi koje poveravarte profesionalnom vodoinstalateru, dobra su provera da li je vaš sistem ugrožen od korenja.

Verovali ili ne, drveće koje okružuje vašu kuću može predstavljati veliku opasnost za vaše vodovodne i kanalizacione cevi. Korenje drveća prelazi velike razdaljine da bi pronašlo izvor vode. Koren drveta prateći trag vode često pronalazi cevi u zemlji i u stanju je da u potrazi za izvorom života probije cev i ubrzo je ispuni svojim žilama. Ove žile veoma brzo u kontaktu sa prljavštinom stvaraju začepljenje u cevi koje dovodi do smanjenog protoka vode, a ukoliko se ovaj problem ne rešava na vreme, može doći i do potpune obustave dotoka vode u domaćinstvo.

cevi i korenje

Sistem korenja je izuzetno snažan. Svakodnevno na ulici možemo videti trotoare napukle od siline korenja. Istom snagom, koren drveta je u stanju da potpuno polomi vodovodnu ili kanalizacionu cev i da načini velike troškove popravke ili zamene cevi. Stari sistemi, načinjeni od čelika ili čak gline, podložniji su rđi i ronjenju, tako da postaju laka meta snažnog korenja. Čak i betonske i plastične cevi nisu otporne na žile korenja, ali je njihova propustljivosr daleko manja te nisu ugrožene u velikoj meri.

Primećujete li smanjeni dotok vode, a da pri tome niste utvrdili bilo kakav očigledan kvar, mogli bi da posumnjate na uticaj koenja.

Ukoliko je korenje ušlo u vaše vodovodne cevi, vodoinstalater može očistiti ovakva začepljenja koristeći noževe za sečenje. Ovaj proces često zahteva iskopavanje i menjanje svih ugroženih i oštećenih cevi.

Pre nego što dođete do potrebe za vodoinstalaterom, možete pokušati da sprečite ovakvu, prirodnu, ali svakako neželjenu pojavu.

Upotreba spororazgradivih hemikalija, poput sulfata bakra i kalijum hidroksida, koji se nalaze u prodaji u svim poljoprivrednim apotekama, često se upotrebljavaju za suzbijanje korenja. Ove hemikalije treba naneti u neposrednom okruženju vaših cevi kako bi ih korenje zaobišlo.

Možda najbolji savet jeste da u svom dvorištu ili imanju sadite manje drveće. Visoka i snažna stbla imaju snažno korenje, te je rizik od ovakvih pojava veći.

Redovno čišćenje i održavanje cevi takođe je važan preduslov za njihovo uspešno korišćenje. Redovno otpušavanje cevi koje poveravarte profesionalnom vodoinstalateru, dobra su provera da li je vaš sistem ugrožen od korenja.