ISLAMSKA DRŽAVA UŽIVO

Kako izgleda Islamska država iznutra, kako je ISIL organizovao život i kako ljudi žive pod kalifatom

 

Islamska država ili ISIL, tvrdokorna sunitska džihadiska grupa je ranije imala veze sa Al kaidom, osvojila je velike delove Sirije i Iraka. Ranije poznata kao Islamska država Iraka i Sirije (ISIS), grupa je objavila svoju nameru da ponovo uspostavi kalifat i proglasila za svog lidera tajanstvenog Abu Bakir el Bagdadija kao halifa. Munjevit napredak Islamske države preko Sirije i Iraka je šokirao svet.

Kako izgleda Islamska država iznutra - kako izgleda ISIL država

Oni nisu samo vojnim pobedama privukli pažnju već i brzinom kojom su njeni članovi osnovali održivu državu. Obasuti novcem i američkim oružijem koje je zaplenila tokom svog napretka u Iraku, širenje islamske države ne pokazuje znake usporavanja. Samo u prvoj nedelji avgusta 2014. borci Islamske države preuzeli su nove oblasti u severnom Iraku ugrožavajući kurdske teritorije uslovljavajući bežanje hrišćanske i drugih manjina čim su se pajavili prvi izveštaji o masakru koji sprovode.

Izveštač Vice News Medyan Dairieh proveo je tri nedelje u Islamskoj državi gde je imao jedinstven pristup grupi u Siriji i i Iraku kao prvi i jedini novinar koji je dokumentovao život i način funkcionisanja Islamske države.

Video prilog kako izgleda uživo život u ISIL-u. Upozoravamo da dokumentarni prilog ima u sebi snimke koji su UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ i koji nisu preporučljivi za decu ispod 18 godina i za sve koji su osetljivi na scene nasilja.

 

 

Robert Dorčić