LEČENJE OPEKOTINA OD SUNCA

Kako se boriti protiv opekotina od sunca. Recepti za prirodne kreme za opekotine od sunca

Tokom leta, izloženi smo sunčevim zracima i neretko su upravo oni uzrok mnogobrojnim opekotinama na našoj kozi. Pred vama su recepti za prorodne kreme koje ublažavaju i otklanjaju opekotine prouzrokovane suncem.
Sunčanje i Kako se boriti protiv opekotina od sunca

Sunčanje i opekotine

Opekotine od sunca nastaju zbog prekomerne izloženosti ultraljubičastim B (UVB) zracima bilo da se sunčamo ili izlažemo u solarijumu. Ovisno o tipu kožnog pigmenta koji osoba ima i količini izloženosti suncu, koža pocrveni, nateče i postane bolna jedan sat do jedan dan nakon izlaganja suncu. Kasnije se mogu stvoriti mehuri i koža se može ljuštiti.

Hladno mleko

Najjednostavnije sredstvo u borbi sa opekotinama od sunca je hladno mleko. Od hladnog mleka prave se obloge potapanjem gaze ili krpe i stavljaju se na opekotine.

Krema od krompira
Veoma je jednostavno pripremiti ovu kremu. Dovoljno je izrendati krompir, te dobijenu smesu naneti na deo tela koji je izgoreo. Za one lenje, dovoljno je iseckati krompir na kolutove i staviti na opekotinu.
Jogurt
Jogurt je u narodu poznat kao efikasno sredstvo prilikom lečenja opekotina od sunca. Treba ga naneti na opekotinu i pustiti da se osuši na njoj. Potom sve oprati hladnom vodom.
Soda bikarbona
Soda bikarbona olakšava bol i otklanja crvenilo. Dovoljno je rastopiti je u hladnoj vodi, napraviti pastu od nje i razmazati po mestima gde ste izgoreli.
Sirće
Sirće je sjajan, a pritom i veoma dostupan lek za opekotine od sunca. Najefikasnije je nefiltrirano jabukovo sirće i to posle dugotrajnog, hladnog  tuša. Savetuje se da se sirće sipa u posudu sa raspršivačem i  tako ga naneti na bolno mesto. Postoji mogućnost natopljivanja vate sirćetom i stavljanja na bolno mesto u vidu obloge.
Jovana Stanković