KOFEIN U KAFI

Da li je kofein u kafi zadovoljstvo bez stvaranja zavisnosti. Da li kofein stvara zavisnost

Kofein pojačava prirodnu aktivnost dopamina u mozgu, odnosno povećava broj receptora za koje dopamin može da se veže, što čini da se osećamo veselo i budno, ali ne proizvodi kompulsivne obrasce.

Da li Kofein iz kafe stvara zavisnost ili ne

Da li kofein iz kafe stvara zavisnost ili ne?

Nema sumnje da nam kofein daje energiju i da neki neki ljudi upravo zbog kafeina kažu da se ne osećaju živim, dok ne uzmu gutljaj svog omiljenog napitka. Novo istraživanje nam objašnjava šta to kofein radi u našem mozgu, kako bi nam pružio taj podsticaj energije.

Iako je veoma rano jutro, mušterije se već okupljaju u espresso baru “Aroma”, kako bi počeli svoj dan uz šolju kafe. Mnogi od nas postali su zavisni od kofeina, bilo da je u pitanju šolja kafe, limenka sode ili energetski napitak.

“Počela sam da pijem kafu jednom dnevno ili ujutro kako bi bi mi dala malo više energije”, kaže Elizabet Stjuart.

Na koji način ta dnevna doza pruža energiju? Nora Volkov kaže da je sve u vašoj glavi. Naučnica koja se bavi neurologijom, izgradila je svoju celokupnu karijeru na proučavanju načina na koji je mozak pogođen opojnim drogama, uključujući od nedavno, i kofeinom.

“Čini da se osećamo bolje, posebno ako nismo spavali ili smo radili do duboko u noć. Pomaže nam u koncentraciji. Zaista ne shvatamo u potpunosti zašto je to tako”.

Kako bi došla do uzroka naše opsesije kofeinom, Volkov je volonterima dala da progutaju tablete kofeina, kao zamenu za dve do tri šolje jake kafe. Zatim su ona i njene kolege pratile aktivnosti mozga uz pomoć PET skenera.

Kao i drugi lekovi, kofein pojačava prirodnu aktivnost hemikalije u mozgu pod nazivom dopamin. Heroin i kokain ispuštaju ogromne količine dopamina što može da vodi ka zavisnosti. Kofein funkcioniše malo drugačije. On povećava broj receptora za koje dopamin može da se veže, što čini da se osećamo veselo i budno. Njegovo zadržavanje u mozgu nije ni približno toliko snažno.

“Stvarnost je da kofein ne proizvodi te kompulsivne obrasce koji se mogu videti sa drugim lekovima, na račun katastrofalnih posledica, i u tom smislu, kofein ne izaziva zavisnost na isti način”.

To znači da možete da prestanete da pijete kafu kada god poželite, uz minimalne sporedne efekte. Ali u redu je i da ne prestanete da pijete kafu, ako vam je potreban taj brzi potsticaj, kako bi započeli novi dan.

 

Maja Pudžara

Izvor: http://www.glasamerike.net