Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Moral na preispitivanju – legalizacija prostitucije

 

RAŠČISTIMO SA LAŽNIM MORALOM

Na pomolu 30 do 60 hiljada novih radnih mesta kroz legalizaciju prostitucije

Ulazak rekonstruisane srpske vlasti u četvrtu godinu svog rada doneo je, na opšte iznenadjenje, završetak projekta koji je već dugo vremena pripreman u tajnosti. Kako smo saznali iz pouzdanih izvora nacrt zakona je usaglašen i biće u najskorije vreme upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Pošto nismo mogli da dobijemo bliže informacije u samoj Vladi, o ovom kapitalnom projektu razgovarali smo sa dežurnim insajderom, odnosno pouzdanim izvorom.

„Vlada je odlučila da nastavi sa bolnim i teškim reformama, koje će nam svima u bližoj ili daljoj budućnosti doneti poboljšanje i stabilnost na svim poljima“ rekao je pouzdani izvor. „Ovaj kompleksan zakon značajan je po više osnova. Njegovom primenom biće značajno smanjena siva ekonomija, a prihodi, koji su do sad zaobilazili sve oblike oporezivanja, biće direktno preusmereni u budžet, čime će se stvoriti osnova za povećanje plata i penzija. Povećaće se prihodi od poreza na dodatu vrednost, zatim od poreza na upotrebu, držanje i korišćenje, a takodje će biti povećani prihodi fondova po osnovu socijalnih doprinosa. Ovaj zamajac pokrenuće i neke druge aktivnosti u sektoru proizvodnje robe i sektoru usluga, a sve će se to odraziti na smanjenje deficita budžeta.“

Ulica u Beogradu
Ulica u Beogradu

Na pitanje da nam konačno saopšti u čemu je tajna, koji je to veliki projekat, pouzdani izvor je rekao:

„Vlada je jednoglasna u nameri da raščisti sa lažnom moralizacijom, oprostite – sa lažnim moralom, jer analizirajući stanje u državi, medijima i politici, očigledno je da za moral više nema mesta, da je to prevazidjena kategorija koja je karakterisala neki davni, totalitarni i diktatorski sistem, od koga moramo da se otklonimo, odnosno da se distanciramo. Vlada je odlučila da legalizuje „najstariji zanat“ – uslugu pružanja zadovoljstva i uvede kategoriju zanimanja „seksualni radnik“. Ovo se neće odnositi na druge najstarije zanate, jer oni nikad i nisu bili nelegalni. Ovime bi se pružila jasna poruka, da je lično zadovoljstvo osnov i za kolektivno zadovoljstvo, za srećniji narod. „

„Gradjani se već dugo pripremaju kroz medije za donošenje ovakvog zakona“, nastavio je pouzdani izvor. „I na televiziji i u štampanim i elektronskim medijima uvek su udarne vesti vezane za one koji na razne načine pružaju usluge zadovoljstva i to bez diskriminacije – muško, žensko, nešto izmedju. Naravno, nije reč o političarima. U slici i reči prate se osobe bez prave profesionalne orijentacije i uvek se sa razlogom zapitamo od čega oni žive. Zbog lažnog morala kome smo podlegli ne izgovaramo javno ono što mislimo, a licemerno se ne navodi ni cena njihovih usluga, što je nedopustivo u ovim vekovima, oprostite u ovom 21 ili kom već veku. Demokratski je da svako po svom ubedjenju, nahodjenju i mogućnostima odluči gde će naći preko potrebno zadovoljstvo, bio on običan gradjanin ili sveštenik ili što da ne i političar, a da zbog toga ne mora da rizikuje da bude javno obeležen ili hapšen.“

Na radnom mestu

Na pitanje kako bi se ova delatnost zakonski tretirala pouzdani izvor je rekao:

„Ministarstva za rad, za zdravstvo i za finansije bi formirali mešovitu komisiju, koja bi se starala o svim aspektima ove delatnosti. Predloženo je da ova delatnost spada u kategoriju starih zanata i bila bi oporezovana po stvarnom prometu, o čemu bi se vodila propisana dokumentacija, a promet registrovao preko fiskalnih kasa, što bi u velikoj meri omogućilo da se sprovodi efikasna kontrola. Svaki preduzetnik, odnosno preduzetnica bi u cenu svoje usluge uključivali PDV, a umesto klasičnog poreza na delatnost plaćali bi jednom godišnje porez na upotrebu, držanje i korišćenje, što i jeste u skladu sa delatnošću kojom se bave. Država bi stimulisala one koji ostvaruju velike promete, tako što bi ih oslobodila daljeg plaćanja poreza kad predju svaku granicu, jer bi time i pokazala da brine o njihovom zdravlju“.

„Ovi preduzetnici bi morali da budu članovi strukovne komore“, nastavio je pouzdani izvor „ koja bi im izdavala licence za rad i sprovodila kontinuiranu edukaciju. Licence bi se obnavljale, a uslov bi bio da se svake godine prikupi odredjeni broj bodova, na seminarima i teorijskim predavanjima. Takodje bi se promenile odredbe zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tako što bi ovi preduzetnici imali beneficirani radni staž, a odlazak u penziju ne bi zavisio od godina starosti, jer je iluzorno očekivati da se ova delatnost obavlja do 65-te godine života.“

Lično i kolektivno zadovoljstvo

„Od legalizacije usluga pružanja zadovoljstva korist bi imali i proizvodjači fiskalnih kasa, dži-pi-es uredjaja, „Telekom“, zdravstveni radnici i ostali. Pokrenula bi se prodaja nekretnina, odevnog i higijenskog materijala, lekova. Cene ovih usluga bi tržište samo regulisalo zdravom konkurencijom, gde bi akcijska prodaja imala značajnu ulogu za smanjenje cena za isti kvalitet usluge, a sve to bi pozitivno uticalo na inflaciju. Na ove javne radnje ili javna preduzeća, prema obliku organizovanja, ne bi se odnosile odredbe postojećih zakona o ograničenju zarada i zapošljavanja.“

Na kraju, ostali smo zatečeni ovim pozitivnim i inovativnim pristupom aktuelne vlasti. Nema toga što Vlada neće učiniti da bi nam obezbedila bolje sutra. Očekujemo neko novo otvaranje, neku novu crvenu vrpcu. Simbolično.

 

Aleksandar Zlatar

26 komentara

 • Dragi Boze, Nebo drago i sve sto je Gospod stvorio… Kuda ide ovaj svet? Rodjena sam i odrasla u gradskoj sredini, zena sam modernih shvatanja, ali ovo jos uvek ne mogu da prihvatim kao nesto normalno. Izvinjavam se, ali zaista ne bih zelela da izadjem u setnju sa svojom porodicom i da se pri tome sudaram sa nekim uzasnim nemoralnim stvorenjima. A po svoj prilici tako ce uskoro izgledati nase ulice. Zar nema nekog boljeg zanata od ovoga?

 • Draga Sunčice, ne brinite, ovo je samo odgovor srpskoj vladi na to kako vodi svoju besmislenu, štetočinsku politiku. Njima ništa nije sveto, a moral im je zaista na poslednjem mestu. Da ga imaju bar malo, do sada bi davno prestali da se bave politikom.

  Nema tajnih planova, nema prostitucije, nema legalizacije. Političari se bave tim najstarijim zanatom. Ovo je samo prikaz njihove „pameti“ u toj kolosalnoj spoljnoj i unutrašnjoj politici.

 • Zbog ovog teksta sam pogledao o ovoj informaciji i nasao vest u Blicu da je ovo rekao jedan lik iz SPSa a da su se cak ostali clanovi SPS od ovoga ogradjivali. Tako da mi nije jasno na cemu je osnova ovog teksta gradjena

 • Poštovani gospodine Grubor, pa zar Vama treba da objašnjavam suštinu teksta?
  Pretpostavljam da je tekst, zbog „ozbiljnog“ pristupa uneo zabunu – „da li je moguće da se to zaista dešava“, ali iz mnogih detalja navedenih u tekstu može se prepoznati sav apsurd vladavine aktuelne vlasti. Ovo je KARIKATURA ove vlasti, koja će po nalogu centara moći sve uraditi da se do kraja uruši ono što je još ostalo, jer će jedino tako produžiti svoj opstanak. Ova vlast se bori protiv sive ekonomije tako što obilazi kafane, splavove i dovodi na razgovor estradne zvezde. O moralu ne treba govoriti – ne znam šta treba da se dogodi da bi neko preuzeo neku odgovornost i iz moralnih razloga podneo ostavku. Zdravstveni radnici su poniženi do krajnjih granica (a sa njima i svi koji moraju da se leče), ali ti isti zdravstveni radnici moraju da imaju licence, kontinuiranu edukaciju, plaćaju članarine komorama i sindikatima. Ta kontinuirana eduikacija je sprdnja, i služi jedino da se pune džepovi pojedincima. Penzijski sistem je doveden do apsurda. Isto tako i poreska politika.

  Možda sam preterao sa ozbiljnošću, ali poznavaoci prilika u medijima gde se svakodnevno reklamiraju dokazane prostitutke, u zdravstvu, u očajničkom nastojanju aktuelne vlasti da opravda svoje postojanje gde se ne biraju sredstva, lako će uočiti da svu tu karikaturalnost. Ipak, izvinjavam se svima onima koji su, možda zavedeni mojim dosadašnjima ozbiljnim pristupom, poverovali da se zaista radi o stvarnim situacijama.

 • Gospodine Zlatar, najlepse hvala na odgovoru. Tekst Vam je izuzetan, a sto se tice njegove ozbiljnosti mislim da ni malo niste preterali, nazalost u njemu se krije veliki deo istine. Kako god da sam razumela, u poslednje vreme sam sasvim slucajno bila navedena na citanje razlicitih vesti po internetu. Ostala sam zgranuta pred cinjenicom da se broj novih starleta, osoba izmedju dva pola i ostalih „rijaliti zvezda“ iz dana u dan povecava. Licno imam problem sa tim, ne mogu nesto sto je izvitopereno prihvatiti kao normalno. Moralne i uopste prave zivotne vrednosti polako se gube, sve je vise nepostovanja, vulgarnosti i nasilja, momci tesko stupaju u bracnu zajednicu, devojke sebe ponizavaju prihvatajuci ulogu sponzorusa, oko nas setaju prostitutke, mojom ulicom vidjam ih svakodnevno, smeta mi mnogo, a nikome ne mogu zabraniti da prolazi tim putem. Samo se pitam – kuda ides Srbijo?

 • Gospodine Zlatar, da je to karikatura stanja sam shvatio ali sam isto tako shvatio da se tim karikaturama stanje pogorsava jer povecava negativnosti (umnozava negativnu energiju dajuci joj dodatni zamajac) I mnogi izgubljeni da bi bili „IN“ se kace upravo na negativnosti jer se trude da budu prihvaceni, budu postovani, budu voljeni, (to je razlog pokusaja biti „in“)
  Podsetio bih jos na jednu sitnicu koju se csto zaboravlja – Moral i Etika su naduvani pojmovi misticnih karakteristika koji na Latinskom I staro Grckom znace prosto UOBICAJENO tj normalno u smislu sto radi vecina. Tako da je u hrvatskoj „moralno“ „eticki“ biti ustasa ili ustasoid jer takva je vecina a da to nije dobro ni pametno je poznato svakoj razumnoj osobi
  I za kraj – kritika vlasti je dobra ako ima smisla a smisao joj daje predlog resavanja problematike koju ove nisam primetio jer u suprotnom se upada u situaciju „DOSa“ koji kritikuju da bi nakon osvajanja vlasti bilo „A sta sad???“

  Gospodjo Suncice, meni bi bilo drago da sam rodjen u nekom selu pa da mogu slobodno zastupati moje seoske stavove, ovako mi ne ostaje nista drugo no da ponavljam „ko svabo tralala“. Selo stvara progres, grad stvara progresizam koji izgleda kao progress ali to nije. Ljudi na Selu, zive u prirodi I sa prirodm dok se u gradu zivi u modernim betonskim (sve manjim) spiljama opremljenim tehnoloskim spravama koje sluze za odvajanje od prirode.
  Zanimljivo mi je kako „gradjanima“ vec generacijama smetaju osobe koje se vole jer su kako kazete nemoralne a ne smetaju im „visoko moralne“ osobe sto kupuju po Dedinu, Senjaku, Vracaru…. sto otimaju od naroda, sto najprljavije lazu I varaju, sto….. jer oni su uspesni
  vidite gospodjo Suncice, taj vas zal sto „nikome ne mozete zabraniti da ide tim putem“ kazuje vise no sto bi vi zeleli o vama I to je upravo problem ovog drustva jer takvih gospodjo Suncice je mnogo samim tim je to I „moralno“ a upravo u tom zeljenom nasilju „moralnih“ lezi seme nasih problema.
  „Moralni“ ne zele da razumeju druge, da im pridju I pomognu, ne zele da uce I saradjuju. Znam Gospodjo Suncice, sad bi da skocite jer vi ste pozitivna osoba koja ceo zivot nesto uci. Ako tako mislite verovatno ste u pravu za sve to ALI problem je sto ste deo sistema koji vas neprimetno odvaja od celine. Najsigurniji nacin razbijanja narodne celine je laskanje „ti, vi, mi, itd smo/ste bolji od….“ I Ego se uhvati za to i eto crv elitisticke filozofije je posadjen, a tada je samo pitanje vremena koliko brzo ce da rasturi celinu.
  I za kraj – Srbija ce ici kuda je mi budemo vodili, ako je budemo vodili Egom I NErazumevanjem odosmo lepo u tri….(oce nasa) a ako smo spremni da priznamo svoju gresku I da ucimo menjajuci se na bolje odosmo u svetlu buducnost u kojoj ce ceo svet Srbiju gledati kao uzor koji treba sledeti
  izbot je na nama

 • Nisam baš ubedjen gospodine Grubor da ste shvatili tekst, odnosno karikaturu stanja, odnosno satiru. Da jeste verovatno ne bi proveravali informaciju, tekstove u medijima, SPS itd. Zašto Vam onda nije bilo jasno „na čemu je osnova ovog teksta gradjena“?

  Daleko od toga da se proglašavam satiričarem i uporedjujem sa sjajnim piscima iz naše prošlosti, ali morate razumeti smisao satire, da ona ne podstiče negativnosti već naprotiv, na jedan poseban način ukazuje na aktuelne teme u društvu. Smisao i svrha satire nije da upućuje aktuelnu vlast u načine rešavanja sopstenih gluposti i promašaja, već da na njih ukaže.

  Podsetiću Vas da je moralno ono što je dobro, ispravno i pravedno i to nisu „naduvani pojmovi“, to su osnovne vrednosti koje treba da krase svakog čoveka. Svako filozofiranje na tu temu je izlišno.

 • Gospodine Zlatar, razlog zasto su vlasnici kapitalizma skoro istovremeno aktivirali takozvane satiricne vesti (onion u NYC, njuz u BG itd) sirom sveta je u jednostavnom poznavanju kako mozak funkcionise. Mozak nema filter „tacno netacno“, ili „istina ili satira“ itd vec samo jednostavno „saznao informaciju ili ne“ s tim da se ta informacija cuva u razlicitim delovima mozga koji imaju dodira sa tom informacijom. Dakle kad vi satiricno napisete vlada Srbije ovo ili ono, neki ce da svesno shvate vasu satiru a neki nece ali ce svi da podsvesno to registruju kao informaciju koja dize nivo stresa, smanjuje nivo mir(noce) zivota itd. Tako da takvim satiricnim informacijama mi radimo identicno isto sto radi nasa vlada – smanjujemo sposobnost naroda I razgradjujemo celinu naroda.
  To sto sam povrsno proverio informaciju mi je navika jer sve sto koristim kao izvor pokusavam visestruko proveriti jer se danas (kao i zadnjih vekova) nemilice laze, vara itd u svetu nauke, duhovnosti a o ekonomiji, poslu i sl ne bih ni spominjao jer je u tim sektorima to uobicajeno pravilo uspesnosti.
  Gospodine Zlatar,, nema nista lose u tome ako se proglasavate satiricarom ili nesto drugo ali skrenuo bih vam paznju na 2 osnovne problematike
  1- pisuci satiru morate se ograditi od mogucnosti shvatanja toga kao informacije jer da vlast pravi ogromne greske, ogromni criminal itd nije tajna vise bilo kome koga rad vlasti zanima
  2- satira je imala svoj zlatni vek u doba kad su informacije putovale sporo i tesko pa je nad njima bila relativno jednostavna kontrola sto danas vec nije bas tako lako
  „Nemoj Filozofirati“ je izreka koju roditelji i ucitelji skoro redovno koriste u dresiranju dece a sefovi u dresiranju podredjenih. Ovde vidim 2 osnovne cinjenice koje prolaze neprimeceno
  1- taj „adut“ se koristi da bi se prikrila svoja trenutna situacija bez argumenata te tako verbalnim polunasiljem nad podredjenima sprecilo razotkrivanje sopstvene slabosti i ne znanja
  2- Filozofirati je termin koji nije kao sto se prikazuje nesto lose, vec jednostavno znaci Filozofirati=Razmisljati, tako da komandom „nemoj filozofirati“ mi naredjujemo „nemoj razmisljati“ i onda se cudimo sto podredjeni (deca, mladji, itd) skrenu zavedeni u neku stranputicu te bivaju zloupotrebljeni u borbi protiv njih samih i njihove okoline
  Dakle „Svako filozofiranje na tu temu je izlisno“ koje ste postavili je stavljanje TABUA sto vas stavlja u ravan religije a i sami znate koliko je njihovo dejtvo inteligentno i dobro.
  Ovim ne pokusavam da vas umanjim, okrivim ili nesto trece vec samo da vam ukazem koliko je materijalisticki – kapitalisticki system duboko ukorenjen u vasem stavu razmisljanja. To ipak ne znaci da ste vi losa osoba ili tako sto ili da to stanje ne mozete promeniti – NAPROTIV – ovo upravo pisem jer znam da je situacija obrnuta (da mozete to promeniti i postati jos bolja osoba) a da ta promena samo od vas zavisi

 • Svako ko ovaj tekst shvati drugačije i zbog njega ima noćne more, ima veliki problem. Neka prestane da čita ili gleda medije, ako je to jedini način ličnog informisanja, bez uključenja mozga, bez logike, i očigledno bez pravog obrazovanja.
  Osećam dozu ironije u tvrdnji da se proglašavam satiričarem, kao kad bih ja dao sebi slobodu i rekao da „nema ništa loše što se Milenko Grubor proglašava naučnikom i filozofom“. Zar to treba tako?
  Još je gore što ste zaključili da je kapitalistički sistem duboko ukorenjen u mom načinu razmišljanja (zbog satiričnog teksta), a najgore što smatrate da nisam loša osoba i da imam šanse da se promenim na bolje, verovatno ako prihvatim vaš način života i razmišljanja. Što je mnogo, mnogo je. Prihvatite gospodine Grubor na niste (uvek) u pravu, promenite se i postaćete verovatno bolja osoba, jer niste loša osoba, a sve to zavisi samo od vas.

 • Gospodine Grubor, nije mudro globalizovati. Mozemo govoriti o sebi i samo u svoje ime. Osvrcem se na jedan deo Vaseg pisanja: gradjanima smetaju oni koji se vole (lazni moral?) Mislite li pri tome na zivotinjske porive nekih muskaraca i zene koje naplacuju svoje usluge? Zapravo je LJUBAV prava vrednost, bez imalo laznog morala! Dragi gospodine Zlatar, ne trosite energiju na ovakve osobe koje nikada nece shvatiti smisao Vasih reci, kao recimo doticni gospodin. Bilo bi mi draze da ste Vi dali odgovor na moj komentar, jer ste ocigledno jedna stabilna, realna licnost i svaka Vam je na svom mestu. Zahvaljujem i pozdravljam Vas.

 • Ovaj Milenko Grubor je smor zivi ! Procitala sam par njegovih komentara, prosipa ovde neku svoju SEKTASU „filozofiju“ SVEIZMA, trtljajuci o navodnoj „slobodi“ koja ta sekta (LIFOLOGY) promovise… jer ako smo SLOBODNI – sto ja licno vec jesam zahvaljujuci PRAVOSLAVLJU u kojem sam rodjena, odgajana i kojim DISEM SLOBODNO – zasto onda on nama, meni „nudi alate za resavanje trenutnih problema, te prevenciju buducih“ ??? Zar taj covek misli da „zadatak upoznavanja samog sebe“ jedan hriscanin nije vec ucinio i bez njegove pseudo-filozofije, tj sekte? Jer ako imam to neko svoje „ja“, onda je to moje „snazno JA“ (kako on savetuje da sklepamo pomocu njegove Zivotologije (jaoooj koji izraz!!!) je VEC izgradjeno iskljucivo LJUBAVLJU prema bliznjima, koja izvire sa jedinog Izvora za mene, a i za stotine miliona Hriscana sirom sveta : Gospoda Isusa Hrista. I tacka!!! Ja vas iskreno zalim, Miljenko iliti Milenko – i ne zelim da pisem „vi“ velikim slovom, jer ionako je vase samopouzdanje i EGO nadmasio i premasio sve nas ovde, pa vam ukazivanje ikakvog respekta nije ni potrebno, sami sebi ste dovoljni. I okanite nas se vec jednom, procitali smo vas i jasni ste nam – i dosadni ste. Niko vasa kilometarska prosipanja kvazi-mudrosti i gluposti, ne zeli da cita.

  Gsn Zlatar, hvala Vam na strpljenju sa navedenim sagovornikom, ne znam kako Vam uspeva :-))

 • @Sunčica
  U malo reči, rekli smo dovoljno. Razumeli smo se i nisam smatrao da je potrebno nastaviti, jer onda bi se dotakli morala, etike, vere odnosno religije. A to su mnogo lične stvari. O njima možemo polemisati, ali iskustva sa ovog bloga govore da su to teme koje privlače mnogo komentatora koji ne slušaju i ne razumeju druge, već uporno i netolerantno ponavljaju jednu istu priču. Umesto dijaloga, komentari se pretvaraju u dosadne monologe.
  Inače, ovo je bila konkretna tema i nje smo se držali. Jedino bih Vam sugerisao da ne budete toliko isključivi prema onima koji se šetaju Vašom ulicom. To je susret muškaraca i žena sa velikim problemima i mukama. Život im očigledno nije bio naklonjen.
  Komentar gospodina Grubora upućen Vama ne mogu da komentarišem. Nisam, i pored najbolje volje, mogao da ga razumem.

 • Zar i samo dosadno,nazadno, visevekovno ispiranje mozga, hriscanstvo, nije sekta. Sekta koja se ponavalja, doduse sa malim izmenama, ponovo i ponovo i sve sto pocinjue sa RE, REligija, REforna, REkonstrukcija, REnovacija,REstauracija,REfirmisti, REaktor,REafirmisanje,REakcionaran,REvolucija, …..
  Pustite coveka-ljude da diskutuju ima nas koji nismo REligioznni i ocekujemo zeljno REformacije i REorganizovanje.
  Mozda je ovo novi sektas, novi moderni Isus koji se REinkarnirao i donosi novu REligiju. Da nije bilo REvolucionara mi bi jos uvek bili sa REligijom u prvom veku nove ere i vi gospodjo Suncice ne bi imali nikakve sanse da vas iko nauci pisati (posto ste zena)a kamoli slati ovakve poruke preko kompjutera.Sreca vasa a i nasa u ovakvim ljudima koji svima nama zele bolje. I naravno ocekujem REakciju od REligioznih(ponovljanje- ne originalnih)

 • @Suncica „zivotinjske porive nekih muskaraca i zene koje naplacuju svoje usluge“ vi ovde govorite o „nekim muskaricima“ i generalizujete zene, niste napomenuli i „neke zene“, nadam se da ste pogresili.
  A sto se tice komentara Grubora, iskreno , ni ja ga nisam razumela u onoj recenici da“ gradjanima vec generacijama smetaju osobe koje se vole…“ pa bi bilo lepo da nam razjasni sta je pisac hteo rec.

 • @Suncica \"zivotinjske porive nekih muskaraca i zene koje naplacuju svoje usluge\" vi ovde govorite o \"nekim muskaricima\" i generalizujete zene, niste napomenuli i \"neke zene\", nadam se da ste pogresili.
  A sto se tice komentara Grubora, iskreno , ni ja ga nisam razumela u onoj recenici da\" gradjanima vec generacijama smetaju osobe koje se vole…\" pa bi bilo lepo da nam razjasni sta je pisac hteo rec.

 • Strpljenje izdaje a ego jaca, opasna kombinacija. Gospodine Zlatar, ja sam napisao sta sam napisao I iza toga stojim a to sto se vi ne postujete dovoljno nije do mene. Za mene je Satiricar svako onaj ko se bavi Satirom a vi ste napisali po vasim recima satiricni tekst, dakle po mojim arsinima vi imate pravo da se nazovete ili da vas drugi nazovu satiricarem, E sad ako je vama potrebna potvrda vlasti – elite – itd da ste „uvazeni clan drustva Satire“ izvinjavam se ali to nista ne govori o tekstu, o mojoj izjavi/misljenju vec o vasem nacinu razmisljanja.
  Gospodine Zlatar, ovakvim odgovorom mi dajete do znanja da vam se Ego pokrenuo I da se smatrate napadnutim jer se nisam slozio sa vama. Vidite, Gospodine Zlatar, ja I dalje mislim da ste vi obrazovana inteligentna osoba sa dobrim namerama ali sad bi ovome dodao I osoba koja jos uprkos zivotnom iskustvu nije pronasla svoje pravo JA a da li ce tako I ostati zavisi samo od vase zivotne hrabrosti.
  Cemo to preterivanje sa „nocnim morama“ Gospodine Zlatar? Naduvavanje stvari je uvek put ka naduvavanju problema a moj put nije povecanje problema vec njihovo resavanje.
  Zar Gospodine Zlatar mislite da ce me vase uvrede umanjiti – nece, kao sto me ni pohvale nisu uvecale (ako procitate ovo sam napisao I pre dok su me hvalili tako da ne….) Ne zaboravimo da nas psihologija uci kako poneseni emocijama drugima zameramo nedostatke koje ne uklanjamo kod sebe. Gospodine Zlatar, evo ovom reakcijom ste mi pokazali da je vasa filozofija „dosadne“ porodice, naduvani lepi sareni balon te da ste I sami svesni te cinjenice.
  Gospodine Zlatar ja za sebe ne govorim da sam naucnik vec da sam filozof (onaj koji razmislja) I to na vrlo zavidnom nivou, sto zivotom dokazujem sa nadom da cu doseci nivo Mudraca (sa velikim M). Sto se tice obrazovanja – obraz cuvam I postujem,, kolicina znanja I vestina mi nije na nivou na kojem bi zeleo da je iako sam dva puta doziveo u prostoriji punoj PhDja I sl. da mi neko glasno uputi da sam najinteligentnija osoba koju je ta osoba srela, tako da bih voleo da sam bolji ali nije ni da nisam radio na sebi – sve u svemu, dobor je a boljem tezim (radom tj ucenjem)
  Gospodine Zlatar, zar treba da vam se izvinim sto smatram da ste dobra osoba? ili sto verujem u vas? Mozda je to vama neobicno ali ima ljudi koji vas (I mnoge, mnoge druge) cene I postuju iako vas ne trebaju niti ce vas trebati jer vide COVEKA u vama I to im je dovoljno jer vide da se trudite

 • Gospodjo Suncice, pod globalizovanjem pretpostavljam da ste hteli reci generalisanje te cu na takvu smisao I da odgovorim.
  Kada sam napisao „gradjanima smetaju oni koji se vole“ izvinjavam se sto nisam bio dovoljno precizan jer pokusavam da skratim odgovore ali mislio sa,m na pojavu da…. Generacija mojih roditelja je mogla bez zgrazanja gradjanske javnosti da se zagrli I poljubi samo na zeleznickoj ili autobuskoj stanici. Mojoj generaciji je bilo dovoljno da devojka sedne u krilo (I nista drugo) u tramvaju ili autobusu I da dozivi zgrazanje moralistickih gradjana. Danasnjim (malo)gradjanskom moralistima smeta mini suknja, mini maica a muskarac bez maice je prihvatljivo dok je drustvo uvazenih profesora i doktora sa privatnom praksom preporuceno kao I drustvo menadzera (iako im preduzeca propadaju a radnici na rubu prezivljavanja) politicara, advokata itd (o injima nije potrebno ni objasnjavati)
  Gospodjo Suncice, nije lepo ni dobro obrusavati se na slabe (a to su po pravilu mladi, zene, stari, bolesni, drugaciji) a tolerisati jake jer to pokazuje slabost karaktera I licnosti. Ovim ne tvrdim da ste vi slabog karaktera I licnosti vec samo da ste potpali pod uticaj kapitalistickog sistema a da tezite dobru to se vidi, zato samo malo korekcije I hrabro napred
  Gospodjo Suncice, Strast nije kako vi to kazete sa dozom gadjenja „zivotinjski poriv“ vec „ZIVOTINJSKI PORIV“ kao znak da priroda/bog/zdravlje/lepota/dobrota jos uvek zivi. Samo onaj pod velikim uticajem drugih (znaci onaj koji nije otkrio svoje pravo JA) te onaj ko nikada nije plovio nebesima ljubavne strasti moze da pokusa to umanjiti. Strast, Zaljubljenost i LJubav imaju svoje funkcije u zivotu svake osobe ali o tome cu vise pisati u buducnosti tako da ne bih sada da rastezem
  Prostitucija- HMMMM zanimljiva tema. Da li je prostituka osoba koja prodaje svoje telo? Prostitutka (muska ili zenska svejedno) da bi bila uspesna mora da prodaje i svoj izgled. (sa ovim mislim da ce bar vecina da se slozi). Prostitutka da bi imala stalnu klijentelu MORA posedovati vestinu (posla te komunikacije sa ljudima). Dakle sad imamo opis sta je prostitutka (oba pola).
  Pa sta rade Sportasi? to isto
  Sta rade Manekeni? to isto
  sta rade Glumci? to isto
  Ali isto tako sta rade Menadzeri? to isto
  Sta rade politicari/ to isto
  ….nabrajanje svih nas koji smo, sada ili nameravamo da prodajemo svoje vreme, znanje, vestine, izgled za pare
  Svi se mi prostituisemo na ovaj ili onaj nacin prostituisemo jer iako osecamo nepravdu nemamo hrabrosti da ustanemo i kazemo DOSTA i zbog toga se obrusavamo na slabije te tako cinimojos vece zlo.
  Ljubav – velika rec koju mnogi tako oholo prisvajaju.
  Zamislite zenu, lepog izgleda a bez posla, imetka, podrske sistema i okoline sa bolesnim roditeljima ili malim detetom jer je partner otisao (na „onaj“ svet ili u svet sasvim svejedno u tom trenutku) i oni su gladni, bolesni….. A ima priliku da ih obezbedi neophodno (zrtvujuci svoj dusevni mir) i mi takvoj osobi prcamo kako ne zna sta je ljubav jer se ne uklapa u nas dozivljaj ljubavi. Zamislimo mladu osobu koju su silom ili zavisnoscu naterali da se bavi prostitucijom, kadjom ili necim trecim i mi je jos osudjujemo jer nismo sposobni da im pruzimo LJUBAV i razumevanje
  Gospodjo Suncice lako je pljuniti ali za razumeti „treba imat dusu“

 • Gospodjo Agata, hvala na citanju. To sto me vi pokusavate nazivanjem sektasa umanjiti govori o vasem strahu i slabosti vase zivotne filozofije a bas nista o meni ili mom ucenju. Sto se tice tog vaseg oslonca u religiji, to ponekad ume da bude dobra stvar ali je precesto samo zaklon za glupost, nasilje i lenjost. Ako ste vi ili bilo ko drugi toliko sigurni u to sto tvrdite hajde da ravnopravno ukrstimo cinjenice (ne misljenja) i da vidimo „cija je starija“.
  I za kraj – o „vasoj hriscanskoj ljubavi stotina miliona“ dovoljno govori Jasenovac ali kako kazu nije tesko pokazati slepom, reci gluvom vec je tesko pokazati i reci onom ko odbija da vidi i cuje

 • Gospodjo Draga, hvala na podrsci ali moram da ispravim nisam ja nikakav novi Isus vec samo ni vise ni manje Milenko Grubor, nije VERA religija, sekta ili bilo sta u toj kategoriji jer je to znanje i tehnika koja se praktikuje ili ne praktikuje bez materijalnih ullaganja, svestenstva (svetih-izabranih ljudi), bez hramova a gde je sveto mesto licni dom a sveta zemlja vlastita (ne u smislu posedovanja) zemlja okruzenja

 • @Milenko Grubor
  Prešli ste granicu koju niste smeli da predjete. Do te mere ste se uživeli u ulogu filozofa i prosvetitelja (da ne kažem mudraca) da način na koji uporno pokušavate da naturate svoje „učenje“, da ističete svoju pamet, inteligenciju, postaje zamoran, dosadan i na kraju besmislen. Sve liči na loš pokušaj bez osnove i pokrića.

  Posebno, dozvolili ste sebi da na najprimitivniji način uvredite i mene i moju porodicu tvrdnjom da je naš odnos, zasnovan na skladu, ljubavi i medjusobnom poštovanju, „naduvan lep šareni balon“ verovatno očekujući zlurado, pošto se radi o balonu, da jednog dana pukne. Nije se ova porodica tražila po oglasima, internetu ili ulici da bi bila osudjena na propast. Loš ste čovek i ne zaslužujete pažnju.

 • Gospodine Zlatar, mislim da je vreme da napravimo stanku u ovoj prepisci jer ….
  inace zaomi je stone mozete shvatiti I prihvatiti da se u ulogu filozofa I prosvetitelja nisam uzivio vec da sam se u nju uzdigao jer uciti bez razmisljanja je polovicno a kao sto rekoh ucenje dovede do nivoa kad se nauceno pocne deliti, tako da …..
  Inace zanimljivo mi videti kako cak i inteligentne obrazovane osobe sa pristojnim zivotnim iskustvom zlo dozivljavaju kao normalno i svakodnevno a razmisljanje i pomoc kao nesto „iz price“ ili bar nesto sto pripada proslim vremenima
  Inace to sto ja ukazujem na glupost koja se sistematski natura stanovnistvu nema svrhu kao sto to pokusavate da ukazete promociju licne pameti ili kao sto rekose gradjenja licnog (ili kakvog drugog) kulta, vec jednostavno ukazivanje na problem sa mogucnoscu da se on relativno lako i bezbolno resi na licnom nivou u privatnosti pojedinacne osobe
  E sad Gospodine Zlatar, shvatio sam da bi bio „uspesniji“ da podilazim gluposti, da hvalim lenjost (intelektualnu i fizicku), pa pozivam na niske strasti…. da bi tako ubrzo stvorio svoj kult pratilaca kao svaki glumac, politicar, sportas, kvazi-intelektualac…. ali meni nije cilj gradjenje velikog egoisticnog ja. Tu zabludu ostavljam zaludnim. Meni je cilj pomoci a to je sasvim druga prica. Pomoci, obicno zahteva zrtvovanje tj. spremnost da te egoisticni pljunu, da te lenji napadaju da…. ali kad sve prodje mudriji shvate vaznost naucenog. Slicnu situaciju imate po skolama omrzeni ucitelji/profesori uce decu i spremaju je za buducnost a popularni ih zabavljaju i daju im dobre ocene da bi mudriji shvatili nakon dosta vremena da ne bi uspeli u zivotu bez (svesne) samozrtve tih omrzenih profesora/nastavnika.
  No dobro. Svojevremeno je na radiju bila popularna emisija „patuljci pojma nemaju“ bese to dobar i poucan serijal.
  Inace Gospodine Zlatar, nakon sve prepiske sad kad ste shvatili NEsavrsenstvo vase zivotne filozofije da tako pokysate da omalovazite i moju „bez osnove i pokrica“ – nije lepo gospodine Zlatar, nije lepo.
  Gospodine Zlatar, VI ste ubacili vasu porodicu u tematiku zivotne filozofije, moralnosti i sl uz uzdizanje iste na pijedestal a to sto ste pokusali da to prikrijete onim „dosadna“ je naivan pokusaj maskiranja. sSam taj postupak bi u bilo kojoj inteletualnoj raspravi zahtevao da se pogleda stvarna vrednost te „dosadne“ porodice tj filozofije koja stoji iza nje na sta vi reagujete potuno razumljivo jer u nedostatku argumenata pozivate se na TABU tj svetost i nedodirivost porodice (koju da opet podsetim vi ubaciste u razgovor kao osnovu).
  Izvinjavam se sto ne shvatate razliku izmedju filozofije „dosadne“ porodice i same fizicke „dosadne“ porodice ali mozda jednog dana…. i tada ce vam biti smesni ti argumenti „trazenja po oglasima, internetu….“
  Gospodine Zlatar, izvinjavam vam se na svoj ovoj prepisci jer greska je bila samo moja kad sam vam dodelio vise mudrosti no sto ste zasluzili (ovim ne kazem da ste glupi ili tako sta vec samo jednostavno da sam vas shvatio (moja greska) kao intelektualno odrasliju osobu). Zato se lagano povlacim, uz zelje da ucite i uzivate gradeci sebe i svoju okolinu.

 • @ Mrvos Petar

  Milenko Grubor zaista jeste psihički poremećena osoba. A, to što ga je redakcija Bašte Balkana pustila da objavljuje tekstove, je verovatno neki socijalni eksperiment.

 • Gospodine Mrvos, misljenje kao i dupe imaju svi, mozete li da to vase misljenje pojacate primerima, cinjenicama I sl. ovako samo ujedate kao sitna dusa iz prikrajka.
  Gospodine Zmijo, o vama dovoljno govori ime koje ste sebi namenili tako da vase napade dozivljavam kao koplimente. Inace I za vas vazi savet da ako zelite da vas shvatim ozbiljno koristite konkretne cinjenice.
  Inace o moralu i svesti stanovnistva dovoljno govore ovi komentari pod pseudonimima.
  I da uz put dodam jos jedno pojasnjenje. Ucenje bez svesti ne stvara ucenjake jer postoje dve vrste onih koji uce, oni koji memorisu napamet za diplomu te oni koji uce logikom i razumevanjem I koji izrastaju u filozofe I mudrace. Dnevne cinjenice su promenjive i njima se uz pomoc statistike i0 poluinformacija lako manipulise tako da bez razumevanja logike i poznavanja zakona Prirode ne moze da se postane I bude Intelektualac.
  Intelektualac u pravom smislu reci je visoko obrazovana osoba razvijene maste koja radi za dobrobit zajednice a ne licni interes.
  Dakle Gospodo Drugovi, skupite hrabrosti i pocnite ziveti kao starovekovni Srbi na koje se svi pozivate, za pocetak koristite svoje ime I prezime jer cim koristite pseudonime to je znak da radite i delujete necasno. Ucite o tim starim Srbskim domacinima koji nisu bili sebicni boric za svoje ja, svoju prciju vec hrabri ljudi koji su ziveli POSTENO, CASNO I ISTINITO, boreci se protiv svih nepravdi, domacih I stranih.
  Zato ova moja potraga za grupom casnih, hrabrih ljudi koji su spremni uciti I napredovati za dobrobit sebe, svoje okolice i celokupne zajednice se nastavlja.

Ostavite komentar