RAKIJA

Koje vrste rakija imamo: obična, meka i prepečenica, ljuta rakija, aromatične i lekovite rakije

 

Kaže se da je vino Božije a rakija djavolovo piće. Drugačije je zovu i vatrena voda.

Zašto? Zato što muti razum. Budi uzavrelost krvi, stvara u čovekovoj svesti lažnu sliku savršenstva, snage. Upravo jedan od razloga što je zakonom zabranjena prodaja alkoholnih pića sobama ispod 18 godina.

Rakija - vrste rakije meka, lekovita, aromatična, šljivovica kućni destilator

Kućni destilator za rakiju

Rakija – lek i brend

S druge strane, rakija je lek. I brend. Srbijanski brend.Lekovitost rakije poznata je iz daleke prošlosti. Iz vremena kad nije bilo medicine. Služi i kao dezinfekciono sredstvo. Kao anestetik je služila u vreme II Svetskog rata. Lekovitost rakije je naučno neoboriva.

Rakija je voćno alkoholno piće.

Postoje razne vrste rakija. Lekovitih i aromatičnih.

Srpski prepoznatljivi brend je svakako rakija pečena od šljiva, zvanično priznato ili ne. Nadaleko čuvena Šljivovica.

Postoje dve vrste rakije. Obična, meka i prepečenica, ljuta.

Razlika je, naravno, u jačini. Ljuta ima veću jačinu, više stepeni, tj. gradi. Meka je dobra za kuvanje. Opet jedan Srbijanski brend, Vruća.

Savršena za hladne zimske dane.

Meka ili ljuta, vruća ili ne, šljivovica je dobar aperitiv, otvara apetit. Naravno, uz šljivovicu se obavezno poslužuju i mezetluci od raznih salata, sira, kajmaka i sl. I nezaobilazna proja ili pogača.

Aromatične i lekovite rakije

Postoje i druge vrste rakija kao što su: viljamovka (od kruške), višnjevača (za bubrege i mokraćne puteve, aromatična), orahovača (puna joda, za hipotireozu), kajsijevača (aromatična), dunjevača (aromatična), rakija od maline (aromatična).

Tu je i medovača. I ne treba je mešati sa medovinom. Medovina je vino od meda. Oba melem za dušu.

Čuvene su i rakije od raznih lekovitih trava: Manastirka (što pobija onu tvrdnju da je rakija djavolovo piće), travarica, stomaklija (sa travama dobrim za stomačne tegobe), lincura (visokolekovita), pelinkovac (visokolekovita).

Ne smeju se zaboraviti ni zaobići rakije od komine i groždja. Komovica, jedna od najlekovitijih, koju svako domaćinstvo treba neizostavno da ima. I lozovača.

Rakija ljude spaja i razdvaja. Stvara zavisnost, razara porodice, uništava stečena bogatstva. Njena moć je savršeno opisana u delima Bore Stankovića, Nušića, Laze Lazarevića i drugih srpskih majstora od pera.

Rakiju treba umeti razumeti. Rakiju treba umeti piti. Iz malih čašica u malim gutljajima. Da se oseti i aroma i jačina. Uglavnom pre, ali ponekad i posle jela. Komovica služi i za masažu bolnih tačaka.

Lekovite rakije uglavnom se piju ujutru, na prazan stomak, po čašica. Rakijska čašica. Eto, rakija ima i svoju čašicu, svoj dozer. Lekovite rakije, pored navedenog, dobre su i kod zubobolje, posekotina, gripa i prehlade…

Stari kazan za pečenje rakije

Stari kazan za pečenje rakije

Da rezimiramo!

Nikako ne dozvolite sebi nekontrolisano nalivanje alkoholom bilo koje vrste. Svako preterivanje je štetno. Kao i kod uzimanja lekova.

Rakiju treba uzimati po čašicu neposredno pre jela. Kod teške hrane, umesto pre, može posle jela.

Aromu i boju rakije ne odredjuje samo vrsta voća, veliku važnost ima vrsta drveta od kog je bure napravljeno.

I svakako, ako planirate da sednete za volan, ni ne pomišljajte na alkohol. Bar nekih 8-12h pre polaska na put i tokom vožnje. Makar to bila i neka od izvrsnih rakija iz Destilerije Zarić, poznatih od Amerike do Australije (www.destilerijazaric.com)

Živeli!

Miljana Pribaković