MARINADA ZA MESO

Šta je marinada i osnovni recept za marinadu kojom se omekšava meso. Kako se pravi marinada za meso. Kontinentalna, mediteranska i kineska marinada

 

Marinade su mešavina nekog ulja i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delomično omekšaju meso i začine ga pikantnim ukusom. Meso za pečenje ili roštilj se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata pre nego će se peći na roštilju. Možemo ga držati i duže u marinadi, do dva dana, ali u tom slučaju izbegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suvim i ‘drvenastim’ mesom.

Marinade za meso i Recept kako se pravi marinada za meso

Meso u marinadi

Kod marinada za meso morate paziti na još dve stvari. Koristite li beli luk i crni luk, beli luk protisnite, a crni luk osolite i ostavite da odstoji. U marinadu za meso dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete se odlučiti za prah navedenih lukovica. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili belog luka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorevanja pri pečenju i gorčenja mesa.

Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa, te mesu koje se kratko termički obrađuje, izbegavajte marinade za meso koje sadrže šećer, bilo kao smeđi šećer, pekmez, šećer u alkoholu ili šećer koji se već nalazi u gotovim proizvodima, poput kečapa, ako ga imate običaj dodavati u marinadu. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagoreti, a vi ćete umesto hrskave dobiti crnu i ugljenu koricu pečenog mesa.

Kombinacije masnoća, kiselina i začina su toliko brojne da ih je nemoguće sve pobrojati, ali vam donosimo nekoliko varijanti s kojima nećete pogrešiti i koje vam uz manje modifikacije pružaju svaki put drugačiji doživljaj.

Osnovna marinada za meso

Sastojci za marinadu:

100 ml suncokretova ulja

100 ml jabukovog sirćeta

½ čajna kašičice soli

sveže krupno mleveni biber

3-4 češnja protisnutog belog luka

Kako se pravi osnovna marinada za meso

Protisnuti beli luk stavite u mužar, dodajte so i biber, pa uz kašičicu ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.

Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

Mediteranska marinada sa začinskim biljem

Sastojci za mediteransku marinadu (za 6 verzija marinade):

suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica

suncokretovo ulje i peršun

suncokretovo ulje i začinsko bilje

suncokret. ulje, začinsko bilje i limun

maslinovo ulje i začinsko bilje

maslinovo ulje, začinsko bilje i limun

Ako osnovnoj marinadi dodate začinsko bilje po ukusu (peršun, bosiljak, timijan, origano), po želji ljute papričice, suncokretovo ulje zamenite maslinovim, umesto jabukovog dodate vinsko sirće, aceto balsamico ili sok i koru limuna, belo ili crno vino, dobili ste 5-6 novih mediteranskih kombinacija i ukusa, koje možete probati s većinom vrsti mesa.

Kontinentalne marinade za meso

Sastojci za kontinentalnu marinadu:

korijander, senf, crveni papar

vino i luk

Osnovna marinada kojoj ste pridružili dobro usitnjen luk, tucanu ljutu papriku, chilli papriku ili kajenski papar, sirće zamenili belim vinom, dodali usitnjenog peršuna, lovora ili ruzmarina, odgovarat će svinjetini, junetini, piletini.

Marinada s jogurtom

Sastojci za marinadu sa jogurtom:

200 ml jogurta

2 kašike suncokretova ulja

korica i sok jedne narandže

manji luk i 2 češnja belog luka

korijander i ½ kašičice cimeta

kašičica sveže naribanog đumbira

½ kašičice soli, mleveni biber

Volite li istočnjačke ukuse ovo je marinada po vašem ukusu. U posudu usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i koricom narandže.

Vole je sve vrste mesa.

Azijska ili kineska marinada

Sastojci za kinesku marinadu:

200 ml suncokretova ulja

2 kašike soja sosa

kašika smeđeg šećera

2 češnja protisnutog belog luka

naribani đumbir

50 ml višnjevače ili cherryja

Koristite azijsku marinadu na manjim komadima mesa i mesu koje se kraće termički obrađuje, poput svinjetine i piletine jer kineska marinada sadrži šećer u sebi.

Tadeja Bjažević

Izvor: http://www.volim-meso.hr