RUSKA HLADNA SUPA

Recept za Okrošku, rusku hladnu supu koja se sprema leti kada su velike vrućine jer osvežava. Kako se sprema ruska letnja supa Okroška

 

Znate li kako Rusi prave svoju hladnu supu, poznatu Okrošku? Rusija je ogromna zemlja i ima delova gde je leto jako vruće i sparno. Za tu priliku ruska kuhinja ima recept za Okrošku, a to je hladna supa za leto. Recept za Okrošku nije jedinstven, svako ima svoju varijantu kako je sprema, ali je nekoliko sastojaka uvek tu: supa, krastavci, jaje, neko meso, kiselo mleko ili kefir i kvas.

Recept kako se pravi ruska hladna supa Okroška

Ruska hladna supa Okroška

Ruska hladna supa prijatno osvežava i treba je leti što češće spremati. Preporuka je da se ne mešaju kefir i kvas, jer ćete dobiti ukus na koji naša nepca nisu navikla.

 

Recept za rusku hladnu supu sastojci

– 2 kocke kokošije supe

– 1/2 l kiselog mleka

– 1/2 l vode

– 3 jajeta

– 150 g praške šunke

– 3 kisela krastavca

– par rotkvica

– biber i so

– veza peršuna

– veza mirođije

– čaša ruskog kvasa

– pavlaka ili mileram

 

Kako se sprema ruska hladna supa

Skuvajte u 1/2 l vode kocke kokošije supe. Ostavite u loncu da prenoći u hladnjaku. Izjutra rešetkastom kašikom skinite lagano mast sa površine koja se stegla.

U sudu u kojem ćete služiti čorbu umutite 1/2 l kiselog mleka sa ohlađenom supom. Tome dodajte na kocke iseckana tvrdo kuvana jaja, na rezance iseckanu prašku šunku i isto tako iseckane krastavce i rotkvice, sitno sečen peršun, mitođiju, i biber po ukusu. Na kraju dodajte čašu kvasa i pavlaku po želji, ako hoćete gust i kremast ukus.

Sve zamutite i ostavite da stoji u hladnjaku još najmanje dva sata. Služite hladno.

Prijatno!