PUNA ŠKOLA DJAKA, NIOTKUDA VRATA

Lubenica reciklirana u slatko. Recept za slatko od lubenice. Lekovitost lubenice

 

Zagonetka pita: „Puna škola djaka niotkuda vrata – šta je to?“

Posle proleċnih obilnih kiša naišao dvonedeljni talas velikih vrućina, nešto zbog visoke temperature, a mnogo više zbog isparenja natopljenog tla. I odmah neka ministarka izjavljuje da će izvršiti procenu štete od suše. Kakve suše kad lubenice nikad nisu bile sočnije nego ove godine?

Lubenica i recept za slatko od lubenice

Lubenica kao umetnički rad

Rešenje zagonetke

Lubenice, moćno sladunjavo povrće, iako ih mnogi ubrajaju u voće. Zdrave su i lekovite i treba ih jesti obilato jer su nezamenljive kod unutrašnjeg čišćenja kompletnog organizma, a posebno urinarnog trakta, bubrega, bešike i mokraċnih kanala.

Sastav i lekovitost

Ova povrćka se sastoji najvećim delom od vode, a sadrži i veću ili manju količinu šećera, vitamin C, betakarotin, neke amino-kiseline i antioksidanse.
Preporučuje se i kod redukcije telesne težine, jer ima malo kalorija i drži sitost, dok se organizam ne oslobodi značajnog dela unete vode. Kod dijabetesa se ne preporučuje zbog visoke koncentracije šećera, ali ima i neznatno slatkih, samo ne treba preterivati u količini.

Ima zagovornika da lubenica, uz neke amino-kiseline, snižava pritisak. Teško je poverovati u to ako se lubenicom unosi velika količina vode, koja samim protokom pojačava pritisak u organizmu. Zato ipak pažljivo sa količinom unosa.

Semenke lubenice su dobre za probavu, jačaju mišiće i čuvaju srce, pa ih ne treba odstranjivati.

Čarobna reciklaža slatka kao med

Elem, odaberete lubenčinu ili lubenče po želji, operete spolja, pa dobro rashladite u kofi hladne izvorske vode, u kadi na V spratu ili u frižideru. U slast pojedete onaj rumeni deo i srce. A kore teške, debele, a i koštaju, greota ih baciti. Sakupite te sekundarne sirovine i krenete kao pravi stručnjaci u slatku reciklažu.

Pažljivo skinete spolja zeleni deo, u tankom sloju, a iznuta meso lubenice. Poneki rozikasti trag ako ostane nije problem. Kad ste očistili kore, dalje ih reciklirate na komadiće, veličine sitne kockice šećera. Može i cik-cak nožem, zbog estetike.

Stavite u odgovarajuću posudu i nalijete hladnom vodom da ogrezne, pa na šporet. Kuva se dok počne da vri i pusti 3-4 ključa, pa se ocedi i nalije nova hladna voda i postupak se ponavlja do 9 voda. Reciklirane korice lubenice se ostave po strani da se ocede, dok pripremite sirup:

stavite 1,5 kg kristal šećera (na 1 kg kora, tj. 1,5:1) u šerpu, nalijte i 2dl vode i kuvate lagano dok na rubovima šerpe ne počne kristalisati. Mešate lagano, s vremena na vreme drvenom varjačom, koja služi samo u ove svrhe, da ne bi slatko imalo ukus prženog luka i sl.

Tada dodate ocedjeni reciklaž i kuvate 15-tak minuta, pa dodate na kolutove isečena 2 limuna (prethodno dobro oprane korice) i štapić vanile (ili 2 vanil šećera sipate u šećer s početka priče). Kuvate dalje dok se sirup ne ukuva do gustoće redjeg meda i sve bude staklasto prozirno. Šerpu sklonite sa šporeta i prekrijete čistom vlažnom kuhinjskom krpom, dobro ušuškate krajeve oko drški šerpe i ostavite da se ohladi.

Recept za slatko od lubenice

Slika 2 Slatko od lubenice

Ohladjeno sipate u sterilno čiste staklene teglice, prekrijete komadom celofana i poklopcem i odložite vaš slatki reciklaž od lubenice u kućni bio-špajz ili u hladnjak. Rasporedite slatke zalogaje da traju sve do proleća i prvog svežeg voća.

Prijatno!

Miljana Pribaković