RODITELJI

Roditelji kao mjerna jedinica

 

Došlo je vrijeme kada konstantno jurimo za nečim. Neki bolji život, novac, partnera ili vrijeme. Uglavnom nam prifali vremena da se sve obaveze završe na vrijeme. Vrijeme nam može biti najveći (ne)prijatelj. Većina za mjernu jedinicu vremena uzima „još ova cigareta i krećem“ „da popijem kafu i stizem“.

Esej Roditelji kao mjerna jedinica

Kada će nam mjerna jedinica za vrijeme postati roditelji? Često se pitam da li provodim dovoljno vremena sa njima, da li im posvećujem dovoljno pažnje i vremena. Da li je sve to dovoljno da jednog dana kada ih više ne bude ne zažalimo i kažemo „eh da sam mogao da promijenim vrijeme i budemo tu“.

Daju nam sve, a za uzvrat ne traže ništa. Nesebičnu i neogranicenu ljubav i podršku koju dobijamo od njih uzimamo zdravo za gotovo. To radimo svi, priznajmo da nikada nismo rekli društvu „neću sa vama, ostajem kući sa mojima“. Ne pružamo im dovoljno pažnje i vremena.

Shvatio sam, nažalost tek u ovih posljednjih mjesec dana da su mi roditelji najbolji drugovi i najveća podrška. S vremena na vrijeme kažem im da su naporni i dosadni, istog trenutka zažalim zbog toga. Valjda kako godine prolaze postaješ zreliji i počinješ da cijeniš ono pravo i što je zaista bitno a to je porodica. Svi smo nečija djeca, ne dozvolimo da nam kafe i ostale nebitne stvari uzimaju vrijeme koje trebamo da provedemo sa njima. Naše malo njima će značiti sve, i iskreni osmijeh pun ljubavi će nam popraviti dan, nedelju, i sve ružno što nemilosrdni svijet nosi.

 

M.

http://www.md-world95.blogspot.com/