VERA PRAVOSLAVNA

 

Šta je vera?

Vera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo, i dokazivanje onoga što ne vidimo ali osjećamo.

Verujem, jer postoji Bog, i postojim ja i svet oko mene, Verujem jer sam živi deo jednog čudesnog sveta koji je izronio iz Večnosti, unesen u beskraj i kreće se ka Večnosti. Verujem, jer imam živu razumnu dušu, čija će suština ne može svesti ni objasniti ničim od svega što postoji u vidljivom svetu. Misao je brža od svetlosti, šira od Vasione, prodornija od munje. A duša i misao dar su čoveku od Boga.

Odgovor na pitanje Šta je vera - prava vera pravoslavna

Verujem, jer svet je prožet večnim Moralnim Zakonom Božijim, zakonom sklada, proporcija i reda. Taj zakon je: U Vasioni poredak, u prirodi sklad a u svakom čoveku urođeni Zakon Dobra.

Verujem, jer u ovom svetu sve ima svoj početak. Nauka broji godine Suncu, Zemlji i Mesecu, Zvijezdama i cijeloj Vasioni. Sve je znači počelo, sve ima svoj Prvi Dan, sve je stvoreno. A Tvorac svega je sam Bog, i može biti samo Bog a ne bilo kakav slučaj. Svet i čovijek delo su Svesmisla i Skalada – Boga.

Verujem, jer je Spasitelj Gospod nas Isus Hristos došao u svet, čekan vekovima, predskazan Svetim Prorocima, pa je Njegovo rođenje od Duha Svetoga i Marije Djeve, Njegova propoved, Njegova golgotska smrt i Njegovo Vaskrsenje iz mrtvih, ispunjenje obećanja i ostvarenje plana Božijeg zamisla o spasenju sveta i posustaloga čoveka.

Šta je prava vera?

Prava vera je vera u jednoga Boga u Trojici, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.

Bog je Biće bez početka i bez kraja.

On je Duh koji se ne vidi, ali je svuda prisutan, sve vidi, sve zna, sve može, o svemu brine.

Bog je pun ljubavi prema svim ljudima i svima stvorenjima.