KONJ VESELKO

Oni koji gaje konje znaju šta je konj Veselko i za šta služi a mi svi drugi možemo samo da nagadjamo dok nam ne objasni preduzetnik sa Zlatibora

 

Znate li šta je konj Veselko? Zvuči čudno zar ne, ali to je naziv za posebnog konja koji sam čuo na Zlatiboru od jednog svog poznanika iz sveta poslovanja. Priča je zanimljiva, deo je narodne tradicije i iskustva sa konjima, pa sam poželeo da je napišem i da ne zaboravimo ko je konj Veselko, jer svako od nas ponekad bude u životu Veselko.

Mi inače volimo konje, te divne plemenite životinje, dugi niz godina korisne domaće životinje koje su tek u zadnjem veku automobili, traktori i kamioni zamenili. Volimo konje ali ih nikada ne jašemo, niti želimo da budemo na njihovim ledjima, prosto to smatramo danas suvišnim i bespotrebnim hirom. No, etička prava životinja su druga tema, sada ćemo se pozabaviti veselim konjem, Veselkom.

Šta je konj Veselko i za šta služi

Šareni konj Veselko sa Tare

Svake godine provedemo deo odmora na Tari. I svake godine kada se malo umorim od šumskih puteva na Tari i planinarenja u miru i tišini, setim se svog poznanika Mišela Platinija sa Zlatibora i ritualno mu se javim, ne bi li mi on bio izgovor da malo pobegnem u urbani svet Zlatibora. Mišel Platini je inače pseudonim za njega, nije mu to pravo ime, da mu ne bi urušavao teško stečenu reputaciju.

Mišel je preduzetnik sa Zlatibora, svojevremeno smo dobro poslovno saradjivali, i da nije neke zlatiborske hirovitosti u njemu, odavno bi bio veoma uspešan i bogat poslovni čovek, jer ima ogromnu energiju i mnoštvo dobrih ideja, i to praktičnih i korisnih ideja koje donose rezultat. Ali kao i svaki naš prosečni preduzetnik, Mišel nikada nije imao mira da se posveti rutinskim stvarima i da radi postojano i dosadno, što bi mu donelo uspeh i bogatstvo, već je stalno pokušavao da nadje prečice, uvodio nove ideje i išao putevima koji su rizični. Radiji je bio da uleti u rizične stvari nego da radi postojano i predvidljivo. Ta vrsta slavoljubivosti je inače vrlo tipična za prosečnog srpskog preduzetnika, koji je nestrpljiv da što pre uradi posao, postane veliki i moćan i obogati se preko noći.

Meni se dopadala njegova inovativnost, ideje i posvećenost poslu, ima veliki poslovni potencijal ali se odavno videlo da će avanturizam kojem je sklon, dovesti do njegove poslovne propasti. Neukrotivost i hirovitost su ga vodili ka uletanju u rizične poslovne poduhvate sa sumnjivim ljudima i ishodima. Tako se i desilo da mu se posao preokrene, od vrhunca na kome je bio pre 7 godina, i gde je sa te pozicije mogao 10 puta više da napreduje, jer mu je posao bio odličan i napredan, on je pao 5 puta na niže grane, jer par rizičnih poteza sa sumnjivim partnerima i gubitak veće sume novca urušili su mu posao. Šteta, mogao je da bude regionalno uspešna poslovna priča samo da je bio malo oprezniji i mirniji, jer je za njegovu vrstu posla stabilnost poslovanja od suštinske važnosti. Ali uspeh ga je poneo da rizikuje, da se kocka, i izgubio je.

Dobra stvar je što se on ne predaje, radi i dalje i ima sve bolje i bolje ideje. Ali kada počnemo da analiziramo njegove poslovne poduhvate i ko ga je i kako sve prevario, jer Srbija je zemlja prevaranata u poslu, shvatite lako da je za sve sam kriv. Godinama sam ga ubedjivao da ne okreće ledja pouzdanim partnerima i da ne rizikuje sa sa novim „igračima“. Mogao je da radi utabanim stazama i da polako napreduje, ali je hteo brže i atraktivnije da napreduje, nije mu djavo dao mira da bude zadovoljan sa onim što ima i što sporo napreduje, već je hteo brz rezultat – hleba preko pogače, kako kaže narod.

Svestan je on toga, i sam se sebi podsmeva na takvom karakteru. On za sebe kaže da je bio konj Veselko. Nekoliko puta je to ponovio, pa me je zainteresovalo da saznam šta je konj Veselko i zašto sam sebe tako naziva. Ispostaviće se naknadno da mu je opis te vrste konja zanimljiv, da pomalo liči na njega, ali da samokritičnost ne može da pobedi temperament jednog ždrebca koji je i dalje u njemu i koji se propinje.

Upitao sam Mišela: Šta je konj Veselko, šta to znači?

Nisi čuo ko je konj Veselko – nasmejao se Mišel – to ti je brale konj koji služi kao predigra za parenje kobile. Pošto su kobile hirovite i teške za parenje, pre nego što će ždrebca da puste na kobilu, konjušari u prostor sa kobilom puste starog i slabog konja. On nesrećnik pokušava da zajaše kobilu ali ga ona dobro izlupa kopitama u toj njegovoj nameri. I tako on, kao neki veseli konj dobije batine ali umori kobilu, i onda puste ždrebca da je oplodi. To je konj Veselko, konj klovn preko koga se završavaju poslovi, to sam ti ja!

Nema šta, morao sam da priznam, dobra priča i opis. Zaista u poslu mnogi od nas zbog temperamenta, strasti, slavoljubivosti, posluže kao konj Veselko, koga lukavi i beskrupulozni biznismeni iskoriste za svoje ciljeve.

Eh veseli moj Veselko.

P.S. A znate li šta je ovan probirač? U stočarstvu je poznat i ovan probirač, takodje zanimljiva forma ljudske domišljatosti. Naime, mladi ovan nema iskustvo da izabere koja je ovca spremna za oplodnju, pa se stoga u tor pušta stari i iskusan ovan koji može da „namiriše“ spremnu ovcu. Medjutim, da je on ne bi oplodio, njemu se oko donjeg dela tela vezuje marama, tako da on besplodno naskače na ovcu. Ovcu na koju ovan probirač naskoči, pastiri izdvajaju i vode do mladog i snažnog ovna koji će da je oplodi. Zato se stari ovan zove ovan probirač.

 

Zlatko Šćepanović