„У почетку беше Реч“ у  Луновом  Селу 

Књижевни сусрет у оквиру  програма „Госпојински  дани“ Удружења „Жупа Лужница“

ISPRED ŠKOLE

Основна школа у Луновом Селу угостила је чланове Удружења „Жупа Лужница“ и најављене госте. Наставница Зорица Јевтовић и учитељице Јасна Аврамовић и Ана Марјановић су, у сарадњи са својим ученицима, осмислиле програм. Док су ученици читали своје радове, у свечаности и узвишености фискултурне сале, која то више и није била него сцена из дечијих снова, речи ових вредних стваралаца испуниле су душе свих присутних.

učesnici

JOVANA I BOJAN

SRCA

Основци, Невена Драгачевац, Катарина Драгачевац, Ненад Вујовић, Невена Матић, Милица Петковић, Милица Миливојевић, Тамара Тошић, Валентина Петровић, Јована Марковић и Стефан Драгачевац, казивали су стихове и читали своје похваљене и награђене радове. Њима се придружила и Ања Аћимовић, ученица  из ужичке Основне  школе „Душан Јерковић“, прочитавши свој награђени рад на тему „Моја учитељица“ (конкурс Друштва учитеља у школској 2014/2015). Ања и њена учитељица Драгица Ђуровић су поздрављене громогласним аплаузом публике. Размењене су и умножене узвишене речи о детињству, љубави, пријатељству, учитељици, о важности наставничког позива, о лепоти школског живота. То је навећа лепота оваквих књижевних сусрета.

ČUTURA

Песникиња Будимка Тошић памтиће се по упечатљивом наступу. Казивала је песме за децу и казивала је песме деци у којима су овековечене теме сеоских јесењих радова и радосних плодова тих радова.

goca

Песникиња Гордана Рогић је, својом поезијом и уводним словом о лепоти језика и неговању језика кроз уметничко писање, изазвала  велико интересовање основаца из Луновог Села. Нарочито су реаговали на стиховане речи љубави из Горданине књиге „Неко у Негдини“ које су, препознатљивим шармом, казивали матуранти из Медицинске школе, Јована Вукотић,  Александра Чарапић и Бојан Димитријевић.

PREDAJA KNJIGA

BOMBONE I DECA

Реч је била обојена и певањем, а речи о љубави и пријатељству, са бомбонама, слатки поздрав од ученика из Медицинске школе, подељене су након програма.

AUTOGRAMI

KNJIGE

Чекање на аутограм песникиње са личном посветом и фотографисање за сећање, наговештај су добре будуће сарадње и лепог подстицаја да се стваралачка култура негује на прави начин. Зато су књижевни сусрети право благо размене добрих мисли сродних душа и потврде да „У почетку беше Реч“, како је гласио назив програма, има смисла у младим нараштајима који су заветно примили добар образац својих наставника.

TRI GRACIJEО тој повезаности наставника и ученика говорила је Гордана Рогић приликом уручивања књиге школском библиотекару Слађани Марковић, истичући књижевно прегнуће своје колегинице Валентине Златановић – Марковић и њене професорке Веселинке Стојковић из Врања, чије су књиге постале власништво библиотеке у Луновом Селу. Такође, школи су уручене и монографија и неколико бројева школског листа „Здравац“ Медицинске школе, зборници поезије Књижевног клуба „Рујно“ и књиге песникиња које су учествовале у програму.

PUBLIKA

publika deo

poster-PticeuNedrima-2015

Водитељ је била Драгана Цвијовић, уредник сајта „Жупа Лужница“, која је надахнуто говорила о важности оваквих дешавања и јачању веза са местом свог порекла и свог завичаја. Потврда да је у праву, јесте кратка sms порука коју је, аутору овог текста, Драгана послала баш у тренутку завршавања писања, а она гласи: „Деца су јуче питала када ћемо поново доћи. Хвала за њихову и нашу радост!“

И ово је радостан знак рада Удружења „Жупа Лужница“!

.

Аутор текста: Валентина Златановић – Марковић

Фотографија: Валентина Златановић – Марковић и Драгица Ђуровић