MODERNI KRALJ VALCERA

Holandski kompozitor i violinista Andre Rieu je svetski popularan izvodjač klasične muzike, poznat i kao moderni Kralj valcera.

 

André Léon Marie Nicolas Rieu (rođen 1. oktobra 1949) je globalno poznati holandski violinista, dirigent, kompozitor. Najpoznatiji je po stvaranju i vodjenju Johann Strauss Orchestra koji je nastao 1987 godine i koji do dan danas traje putujući po svetu i izvodeći valcere. 

Andre Rieu violinista i kompozitor

Andre Rieu

Andre Rieu je vrstan violinista ali je svetsku slavu stekao nastupajući kao šoumen i vrhunski zabavljač koji na jedan popularan način promoviše klasičnu muziku i valcere. Njegov izbor klasične muzike, aranžmani pravljeni nalik valcerima i emotivni nastupi, stvorili su od njega estradnu zvezdu ali i protivnike, koji smatraju da svojim pristupom profaniše klasičnu muziku, jer joj daje intezivnu notu veselosti i karnevalske atmosfere. S druge strane, prosečna publika, koja i nije nešto posebno naklonjena klasičnoj muzici, obožava takav veseo i romantičan pristup, pa su otuda njegovi nastupi uvek rasprodati.

Zbog svog doprinosa popularizaciji klasične muzike i estradnom uspehu, dobio je nekoliko vrednih državnih odlikovanja. U svakom slučaju, Andre Rieu je odličan promoter klasične muzike i vrlo se rado i sluša i gleda.

Poslušajte sjajan izbor od 100 najlepših pesama klasične muzike koje izvodi Andre Rieu i nalaze se na 6 CD diskova koje emitovala njegova producentska kuća.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2dH2jTcf91g