SUNCE, MESEC I ZVEZDE

Čega su simboli priroda i stvari koje te okružuju u svoj svojoj jednostavnoj lepoti

Gde god živiš, izađi predveče, u vreme kada Sunce počinje da zalazi, pre nego padne noć. Pogledaj u zalazeće Sunce i Mesec koji se uzdiže. Gledaj lepotu njihovih boja. Sačekaj zvezde da izađu. Znaj da je cela Tvorevina znak prisustva Božijeg među nama. Sunce koje daje nadu u svetlost dana je Hristos. Mesec koji daje nadu u tami noći jeste Majka Božija. I sve zvezde su samo putevi Anđela i Svetih, moćne i brojne vojske koja se moli za tebe.

Zvezdano nebo - Čega su simboli Sunce, Mesec i zvezde

Živiš pored jezera? Slušaj malene talase koji zapljuskuju obalu. Ti slušaš blagi dodir Boga, Koji ograđuje dušu tvoju Njegovom milošću.

Živiš pored mora? Slušaj okeanske talase kako se razbijaju u obale. Slušaš snagu Božiju, čiji zakoni rukovode celokupni univerzum.

Duh je na vodama. Voljom Svemogućeg, znaj da su se talasi lomili na tim obalama hiljadama godina pre tebe. I ako Bog dozvoli, dugo nakon što ostaviš ovaj svet, talasi će se i dalje razbijati o bezbrojna zrna peska i biti slušani od pokoljenja nerođenih.

Pada kiša? Svaka kap kiše u sebi sadrži dugu. Pada sneg? Svaka pahulja snega je čudo, koje ne može biti oponašano. Kiša ili sneg, znaj da Bog očišćuje Svoj svet.

Živiš u velikom gradu? Izađi na avenije u kojima su poređani drvoredi, raskrsnice, parkove i vrtove. Slušaj šušteći šapat lišća u povetarcu. Povetarac je dah Božiji, životvorni Duh Sveti. Lišće govori o mudrosti Tvorca. Pogledaj na vlati trave, skoro bezbrojne u broju, ali nikad kao broj milosti Božijih. Gledaj u lice cveća, svako je poraslo iz semena čudom, svako različito, kao lica čovečanstva koja gledaju u Boga. Koliko god mudar čovek može porasti, koliko god njegovih radioinica i laboratorija, nikada neće biti u stanju da stvori jedan list, ili jednu vlat trave, ili jedan cvet.

Šume i polja, planine i potoci, brda i jezera, okeani i mora, cela Tvorevina je samo ogledalo sile i lepote Božije.

U svežini prolećnog zelenila, u tišini letnje vreline, u iznenadnosti jesenje oluje, u hladnoći zimskog leda, znaj, da je Bog ovde, sa tobom.

Usamljen si? Zašto? Nikada nisi sam, jer gde god pođeš, vojska Tvorca ide sa tobom.

Depresivan si ? Zašto ? Kakav god te bol, nanesen ljudima, sada muči, tvoja duša će uskoro krenuti iza vremena u toplinu Božanske Ljubavi.

Odagnaj tugu ! Bog je sa tobom, u svoj lepoti koju je za tebe stvorio.

 

Otac Andrej Filips

Izvor: Manastir Svete Trojice