EVROPSKI RUKOMET

Ko je ko u Evropskom rukometu i zašto treba gledati rukometnu Ligu šampiona i Nemačko prvenstvo

 

Evropski rukomet je postao fantastično zanimljiv sport koji puni hale, dovodi sponzore i prenosi se širom sveta. Zahvaljujući slaboj ligi kod nas i lošim rezultatima reprezentacije je u našem društvu zaboravljen. To je šteta.

Na kablovskoj televiziji i Arena sport kanalima se stalno prikazuje najbolji svetski rukomet tokom nedelje – gledajte i uživajte u atraktivnom sportu!

Zadnje dve godine redovno pratim na kablovskim kanalima nemačku rukometnu ligu, regionalnu SEHA ligu i Kup Evropskih šampiona u rukometu – gde je Final Four kruna takmičenja.

Momir Ilić protiv Kila Evropski rukomet 2015 - Ko je ko u Evropskom rukometu

Najbolji strelac Lige šampiona Momir Ilić u meču polufinala Lige Evrope protiv Kila

Ništa me posebno ne vezuje za rukomet, nisam se bavio rukometom, ali sam zbog naših igrača koji igraju u Evropi (posebno zbog Marka Vujina, braće Nenadić, Kuzmanovića i Momira Ilića) počeo spontano da pratim rukomet, da sam se vremenom sve više uvlačio u taj zanimljiv i dinamičan sport.

Rukomet je barem meni postao uzbudljiviji i zanimljiviji sport od košarke i fudbala. To je brz, dinamičan i atraktivan sport.

To je i snažan, kreativan i pre svega promišljen sport. Potrebna je snaga za rukomet ali i velika tehnika i veština, psihološka čvrstina i koncentracija i ozbiljna taktika. To odavno nije sport brdjana koji jako šutiraju i tuku se u odbrani, to je sada sport gde moraš da budeš pored snage i pametan i kreativan i vešt. I da igraš u dobrom timu gde imaš dobrog trenera koji će igrače i zvezde da uklopi u dobar tim koji u kontinuitetu pobedjuje.

Svaki vikend na jednom od Arena Sport kanala imate po nekoliko utakmica dnevno koje se prenose. Često i radnim danima ima prenosa kada se igra kolo Nemačke lige. Za svaku preporuku je Liga šampiona koja je fantastična i uzbudljiva, u njoj igra dosta klubova iz regiona, osim iz Srbije, ali je treba pratiti.

Naši rukometaši koji igraju u evropskim klubovima koji igraju u evropskim kupovima igraju sjajno, mnogo bolje igraju nego za reprezentaciju Srbije, što je samo pokazatelj da talenat pre može da dodje do izražaja u sredjenom i fer sistemu a da se gubi u mutnim i nesredjenim sredinama kao što je naša. Da ne govorim o organizaciji samog sporta.

Od naših igrača u Evropi posebno mislim na Marka Vujina, levog beka Kila, prvaka Nemačke i višestrukog šampiona Evrope, koji je još u Madjarskoj dok je igrao za Segedin postao zvezda a u Nemačkoj je izrastao u legendu i mega zvezdu. On je poseban slučaj rukometaša koji je zanimljiv za razmišljanje. Rukometaš koji je bazično spor, trom, nema neku posebnu rukometnu tehniku, slabo do očajno igra odbranu, nije nikakav poseban asistent, ali zato ima fantastičan, moćan i brz šut koji kida mreže. U Kilu ima i trenera koji to zna da iskoristi i postavi igru tako da je Marko Vujin godinama najbolji strelac tima a i Nemačke lige. Ali u našoj reprezentaciji je Marko Vujin bleda senka, ne može tri gola da postigne po utakmici, dok mu je u Bundes ligi prosek 6,7, 8 golova.

A tu je i fantastični Momir Ilić levi bek, igrač madjarskog Vesprema i najbolji strelac lige šampiona, čudo od igrača. Jedan od najboljih igrača Evrope, koji je igrao i za Kil ranije a sada je dobio poziv u 30 godini da igra za Barselonu, ali je ostao u Vespremu. Pametan, jak igrač, koji sjajno oseća igru i zna rukomet. Kad krene ka golu, kao da je tenk krenuo, nezaustavljiv je.

Puna je evropska liga igrača sa ovih prostora. koji igraju sjajno. Tu je legendarni desni bek terminator Kiro Lazarev, makedonac koji sa 36 godina igra fantastično za Barselonu, pa neuhvatljivi kreativac i srednji bek, hrvat Renato Balić, nekada najbolji igrač sveta, koji uskoro odlazi u penziju, pa najbolji igrač sveta francuski srednji bek Nikola Karabatić koji je poreklom iz Srbije, i još čitav niz neverovatnih rukometaša.

Vredi gledati evropski rukomet.

KO JE KO U EVROPSKOM RUKOMETU

Evropska rukometna liga šampiona VELUX EHF Champions League se igra po grupama, a onda po par najbolje plasiranih igraju po dve utakmice po sistemu ispadanja, dok ne ostanu 4 najbolje ekipe, koje se sastaju na Final Four turniru u Kelnu – VELUX EHF FINAL4 u LANXESS Areni. Ove godine u prvih četiri su bili španska Barselona, nemački THW Kil, poljski Kielze i madjarski Vesprem. U finalu je Barselona pobedila sigurnom igrom Vesprem. Uopšte, Barselona je bila nepobediva tokom cele sezone jer je imala moćan tim dobro vodjen.

Ko su glavni rukometni timovi u Evropi za 2015/2016 godinu

Barselona – institucija za sebe. Veliki budžet, sjajna organizacija, najbolji igrač sveta u timu i odličan trener. Mleli su sve pred sobom. Glavna zvezda Nikola Karabatić i par nezaustavljivih francuza i skandinavaca na krilima, uz letećeg Kiru Lazareva sve su timove gazili. Polovinom 2015 na kraju sezone, otišao im je glavni igrač Nikola Karabatić ali im je došao izvrsni Filip Jiha iz Kila. Biće jaki, ali će sada biti i jačih timova.

THW Kiel – decenijama moćni nemački klub sa velikim budžetima i sjajnim rezultatima. Svako ko je bio velika zvezda ili je trebao da postane, igrao je u Kilu. Igraju fizički dominantan rukomet. Imali su strašan tim i strašnog trenera Gislasona i mleli su tokom čitave sezona a onda su nastupile povrede i premor, da su morali penzionisane igrače da zovu da igraju, i tik pred Final Four su pali u formi, izgubivši polufinalnu utakmicu ali i finale Kupa Nemačke u istom periodu. Ove godine su ostali bez nekoliko ključnih igrača, podmladili su tim, par igrača je povredjeno i teško da će osvojiti Evropu a mučiće se i u Nemačkoj.

SG Flensburg-Handewitt – najkreativniji nemački tim koji vodi možda najzanimljiviji trener današnjice bivši švedski reprezentativac Ljubomir Vranješ. Čak je i jedno kratko vreme trenirao reprezentaciju Srbije i odveo nas na Evropsko prvenstvo, ali sa našim savezom j eizgled abilo teško raditi, pa je napustio kormilo reprezentacije. Ali je zato sa Flensburgom 2014 godine postao šampion Lige Šampiona Evrope u nezaboravnom polufinalu protiv Barselone kada su pobedili nakon izvodjenja sedmeraca i u finalu kada su napravili čudo i pobedili Kil. Već 2015 su imali slabiji tim i nisu ništa uradili osim osvajanja Kupa Nemačke. Ove godine 2015/2016 su sastavili dosta bolji tim i igraju mnogo bolje, imaju šansi da budu prvaci Nemačke ako budu održali formu. Mogu i na Final Four.

Rhein Neckar Löwen – sjajan nemački tim, uvek drugi a tako mu malo fali. Imaju odličnu selekciju i dobrog trenera ali negde psihološki nisu na nivou stvarnih šampiona iako su samo zbog slabije gol razlike izgubili titulu Nemačke od Kila.

Paris Saint-Germain – klub sa možda najvećim budžetom. Imali su tim mega zvezda koji je predvodio danski bek Mikkel Hansen, možda posle Karabatića najbolji igrač sveta. To je takva igračina da kada ga trener pusti da igra veći deo utakmice, on postigne izmedju 10 i 12 golova a kada igra malo, stane na nekih 6,7 golova. Na njihovu žalost imali su trenera koji nije mogao da ih poveže u moćan kolektiv, pa su u četvrtfinalu izgubili obe utakmice od madjarskog Vesprema.

MKB Veszprem KC – najpametnija i najdisciplinovanija ekipa veterana i legionara uz fenomenalnog trenera Carlosa Antonio Ortegu. Madjarski prvak je osvojio SEHA ligu i igrao finale Evrope. Momir Ilić je odigrao fantasičnu sezonu i postao najbolji strelac Evrope. Igrački ujednačen, iskusan i mudar sastav ali u godinama. Igraju pronicljivo, jako i kontinuirano. Pojačani su sa par dobrih igrača, biće dobri i ove godine i možda čak i šampioni.

MOL-Pick Szeged – odlična ekipa, poletna, zanimljiva. Igraju atraktivan i brz rukomet, ali nemaju takvu snagu i takve igrače kao Vesprem. Ne mogu da se nose sa vrhunskim ekipama koje su fizički dominantne.

Vive Tauron Kielce – najbolji poljski rukometni tim kojeg vodi bivši ruski reprezentativac Dušebajev. Igrali su moćno tokom cele sezone, uz odredjene oscilacije. Stigli zasluženo na Final Four ali im očigledno nedostaje iskustvo šampiona, kad je bilo najznačajnije nisu odigrali na visokom nivou. Nastavljaju sa sličnim timom, imaju dobrog trenera i sada već veliko iskustvo, očekujem ih u Final Foru i ove godine.

RK PPD Zagreb – najbolji hrvatski klub vodi naš bivši rukometaš i selektor Veselin Vujović. Igrali su odličan rukomet i pokazali zanimljiva taktička i tehnička rešenja. Mlad su tim, ambiciozni i poletni, pobedjuju kod kuće ali nemaju fizičku snagu i iskustvo da pretenduju na najviši plasman. Ove godine su ostali i bez par ključnih igrača, ali će svakako biti zanimljiv tim za gledanje.

Vardar – Čudan tim odličnih pojedinaca koji idu do zvezda pa do ponora. Kad im krene mogu sa svakim timom da se nose, ali nisu stabilni u igri, mnogo osciluju. Atraktivni su za gledanje ali teško da mogu da računaju na visok plasman.

Tu je još i makedonski Metalurg, pa Celje iz Slovenije, Bešiktaš iz Turske, Meshkov Brest iz Belorusije, francuski Monpelje, španski prvoligaši, danski i švedski klubovi, ima tu mnogo interesantnih timova i biće zanimljivih utakmica. Gledajte evropski rukomet.

https://www.youtube.com/watch?v=ytsFLeXD-o0

 

 Zlatko Šćepanović