JAGODINA

Turističke atrakcije Jagodine – šta posetiti u Jagodini

Ako odlučite da upoznate Srbiju, najbolje je da to uradite sopstvenim automobilom, ukoliko ga imate naravno ili, pak da se odlučite na krenete autobusom, ali bez organizovanog prevoza. Na taj način ćete upoznati samu srž mnogih gradova i regija u Srbiji, jer ćete biti u direktnom kontaktu sa meštanima, a to je svakako najbolji način da upoznate dušu jednom grada.

Regija Srbije koja se najbrže razvija od svih svakako je Pomoravski okrug, odnosno grad Jagodina kao njegov administrativni, privredni, obrazovni, ekonomski i kulturni centar. A u Jagodini ćete videti ono što ne postoji čak ni u prestonici Srbije.

Od Beograda je udaljena tek oko 130 kilometara, a do nje se stiže najjednostavnije autoputem Beograd – Niš i to za nepunih dva sata vožnje, tako da slobodno možemo reći da je blizu. Kada stignete u ovaj grad, od autobuske stanice koja je relativno blizu centru, bićete opčinjeni. I to ne samo gradom, već na prvom mestu njegovom čistoćom koja je primetna na svakom koraku, ali i ljubaznošću Jagodinaca koji su zaista pravi domaćini. Ukoliko želite da pročitate više o tome kako da od autobuske stanice stignete do određenih delova Jagodine, odnosno okolnih sela pogledajte ovde.

jagodina

Naravno, ono po čemu svi znamo ovaj grad svakako je čuveni Aqua park, te je gotovo sigurno da će Vas ovaj raj na zemlji fascinirati, ali i još mnogo atrakcija koje Jagodina nudi kako svojim meštanima, tako i turistima, kojih je sve više i više. U neposrednoj blizini Aqua parka, koji ima 6 bazena namenjenih različitim uzrastima i kategorijama, a na kojima su prisutne brojne atrakcije, nalazi se i nadaleko čuveni Muzej voštanih figura. Kažemo nadaleko čuveni, budući da je to jedan od retkih muzeja ovakve vrste na teritoriji čitave Evrope. Iako, nažalost relativno mali, vredni Jagodinci čine sve da kolekciju voštanih figura iz godine u godinu obogate, pa ćete tako uz voštanu figuru blaženopošivšeg patrijarha srpskog Njegove Svetosti gospodina Pavla, videti još i kralja Petra Prvog Karađorđevića, ali i srpskog knjaza Miloša Obrenovića, te vođu Prvog srpskog ustanka vožda Karađorđa, ali i Petra Drugog Petrovića Njegoša, Vuka Stefanovića Karadžića, Nikolu Teslu, pa čak i voštanu figuru preminulog direktora beogradskog “ Vrta Dobre nade “ Vuka Bojovića, te našeg proslavljenog košarkaša, a danas trenera Košarkaške reprezentacije Srbije, Alakesandra Sašu Đorđevića, ali i figuru Novaka Đokovića. Sve to na nevelikom prostoru Muzeja će zasigurno ostaviti izuzetno jak utisak na posetioce.

muzej-vostanih-figura

Po završetku posete možete prošetati do obližnjeg Zoovrta koji, iako je na znatno manjem prostoru nego onaj u Beogradu i na Paliću ostavlja pozitivan utisak, jer je izuzetno lepo uređen.A najveću pažnju posetilaca privlači žirafa, kojoj se u ovom zoovrtu može prići veoma blizu. Tu je i savremeni šoping centar, takozvani retail park “ Vivo shopping centar „, u kome možete da pazarite krpice, ali i mnoge korisne stvari po izuzetno povoljnim cenama ili da prezalogajite u modernom restoranu.

A dok ste još u Jagodini ne propustite da posetite Nacionalni muzej grada, kao i omiljeno izleište ne samo Jagodinaca, već i svih psoetilaca Jagodine. Izletište Đurđevo brdo se nalazi u neposrednoj blizini svih navedenih atrakcija Jagodine, a sa njegovog vrha se pruža velelepan pogled na grad i njegovu okolinu. Zanimljivo je da se na samom vrhu Đurđevog brda nalazi izuzetno lepo uređen restoran, koji je dobro poznat meštanima po odličnom provodu. A u podnožju parka je restoran nacionalne kuhinje “ Potok „, koji je jedan od najlepših, ako ne i najlepše uređen restoran u našoj zemlji. Ukoliko mi ne verujete, slobodno ga posetite, pa ćete se i sami uveriti. U neposrednoj blizini ovog restorana je i Letnja scena na kojoj se skoro svakog vikenda tokom leta, a ponekad i češće održavaju koncerti, pozorišne predstave i drugi kulturni događaji.

izletiste djurdjovo

Naravno, ovo je samo delić onoga što Jagodina nudi svojim posetiocima. Okolina Jagodine je posebno atraktivna za posetioce. Ukoliko je posećujete autobusom, možete vrlo lako sa glavne autobuske stanice u gradu stići do svih atrakcija, kojih u okolini Jagodine ima nebrojeno. Turisti najčešće posećuju jednu od nasjatrijih pećina na teritoriji Srbije, Resavsku pećinu koja je od Jagodine udaljena tek nekoliko desetina kilometara, a tu su i brojni srpski srednjevekovni manastiri, poput Manasije i Kalenića, do kojih se takođe lako stiže iz Jagodine, kao i vodopadi izuzetne lepote.

Zato ukoliko želite da upoznate svoju zemlju bolje, preporučujemo vam da krenete upravo od Jagodine i njene okoline, jer ćete sigurno uživati ne samo u onome što vidite, već i u svim čarima jagodinskog Aqua parka, koji zaista ima šta da ponudi svojim posetiocima.