KAFA I MUZIKA

Kako na nas utiče spoj kafe i muzike?

 

Zamislite divno poslepodne, šoljicu omiljene kafe i muziku koju obožavate. Opuštajuće, zar ne? Ova dva elementa često upravo povezujemo sa odmaranjem, uživanjem, zabavom, odnosno sa svim trenucima koji nam donose radost i dobro raspoloženje. Međutim, i muzika i kafa imaju još mnogo uticaja na nas.

Odmor kafa i muzika

Recept za uživanje

Domaća kafa je za jednostavne osobe, espreso kafa za one temperamentne, nes kafa za optimiste. Da li je zaista biramo u odnosu na svoj karakter ili je u pitanju stvar ukusa? Naučnici sa Harvarda tvrde da šoljica omiljenog napitka može da utiče pozitivno na negativne misli, odnosno kofein kao njen sastojak. Ukoliko je uklopite uz obrok sa omiljenom muzičkom podlogom, nećete se pokajati. Bilo da ste kod kuće ili u restoranu, muzički instrumenti stvaraju zvuke koji mogu da utiču na to kako smo zadovoljni hranom. Naime, naučnici iz Ilinoisa veruju da lagana muzika utiče na to da nam hrana bude ukusnija, dok pop i rok povećavaju apetiti.

Recept za dobar trening

Bilo da trčite, dižete tegove, radite kombinovan vežbe ili slično, pre odlaska na trening popijte šoljicu kafe. A ako vam je omiljena espreso kafa, obavezno je popijte bez mleka i šećera. Kafa obezbeđuje energiju, povećava izdržljivost i koncentraciju, a takođe će smanjiti bol u mišićima. Ono što je posebno bitno onima koji žele da smršaju – ubrzava sagorevanje masti. Nakon što ste popili kafu, opremite se plejlistom sa klasičnom muzikom. Raznoliki muzički instrumenti u ovom žanru dobri su, naročito ako su energično. Akcenat je u tome da se izbegne agresivnost. Ovakva muzika utiče na veću brzinu i izdržljivost, oslobađa nas stresa i omogućava nam da uživamo dok vežbamo.

Recept za beg od nervoze

Ukoliko ste nervozni, osamite se i pustite pesme koje volite. To će bolje uticati od lekova, veruju stručnjaci. Tvrde da je 45 minuta slušanja muzike dovoljno da se opusitite, pa čak i utonete u san. Posebno ako se radi o džez muzici. Pozadinski muzički instrumenti, kao što su bubnjevi, podstiču lagano disanje i deluju blagotovorno. Kada je reč o kafi, sam miris je dovoljan da bismo „smirili živce“. Ona stimuliše dobro raspoloženje i otklanja našu nervozu već nakon nekoliko gutljaja. Sad samo ostaje da odlučite da li želite brzu pomoć kroz espreso kafu ili želite da se opuštate natenane uz neke druge varijante ovog napitka.