MANIFEST ZENITIZMA

Manifest varvarima duha i misli na svim kontinentima

 

Uraaaa varvari!

Uraaaa zenitisti!

Pune su nam ruke posla u borbi sa dželatskom kulturom.

I suviše mnogo himna ispevano je u slavu otmenim vešalima evropskog nazovi-kontinenta.

Zenit i zenitizam - poema Antievropa Ljubomir Micić

Mi škrgućemo zubima za gvozdenim giterima kužne slobode. Dosta nam je blata kriumčarske kulture i kradene civilizacije. Dosta!

Mi urličemo iz prastare kolevke kulture. Mi sa Balkana urličemo: antikultura!….. antievropa!….

Mi hoćemo da se ljudski osvetimo: oko za oko, zub za zub! Mi se borimo danas sa buntovnim pesmama, jer naša je profesija buntovnik-pesnik, antikulturni ajduk-komita. Da, komite smo u borbi za emancipaciju od kulturnog ropstva, od kulturne tiranije. I samo oni su veliki, koji se nalaze u veličanstvenoj borbi: za osnovno oslobođenje. Samo oni pesnici su savremeni i veliki, čiji su stihovi krikovi antikulturnog binta i antikulturne revolucije. Jer potpuno oslobođenje od umišljene kulturnosti, osnovno je oslobođenje ljudi.

Gospođo Evropo! Mi vam pljujemo pod pogani jezik i pod čirave tabec-tabane. Mi bacamo bombe naših pesama u tvoja nakazna evropska nebesa. Mi topovima naših novih ideja gađamo u zenit svilene buržoazije. U zenit, a ne u imaginarni pupak božji, jedini simbol svih evropskih genija.

I ako je ovde reč o topovima i bombama – – na stranu politika – – dole Evropa – dole ratovi! Mi mrzimo tu krastavu žabu politiku, pošto nam nije svojstveno, da budemo trgovci – – ni belim ni crnim robljem. Buntovna pesma je naše vreme i naša rabota.

Uraaaa varvari!

Uraaaa zenitisti!

Mi smo drugovi svih varvarskih pesnika na svim kontinentima. Braćo kontinenti, braćo divni varvari – – umnožite naše tecne redove. Pružite nam svoje čiste ruke iznad zahrđalih žica kulture, iznad bodljikavih granica ljudožderske civilizacije. Stvorimo jednu zajedničku, varvarsku pesnicu duha, da razmrskamo vodenu lobanju naše stoletnje maćije, maćije Evrope. Videćete: umesto čistih misli ljubavi, prokuljaće poplava prljavih ideja o večitoj mržnji i robovanju.

Mi psujemo kulturu na sva usta – – zar ne!? Ta, od glave riba smrdi – – smrdljiva ajkula Evropa! Zato, u ime varvarske čistote i iskonske varvarske ljubavi, mi hoćemo da zderemo masku svima lažima svirepog humanizma. Mi nećemo više da budemo pretvorni hrišćani. Zlotvorno hrišćanstvo je zabluda u krvi, koju vekovima loču idioti i puzavci. Hristos je bio velik samo kao čovek-mučenik. Kao mislilac, Hristos je plagijator. Šta da se kaže onda o njegovim sledbenicima koji su plaćenici svake buržoazije?…

U ime novog tvoračkog varvarstva, dole antiljudsko hrišćanstvo! Dole hrišćanski nihilizam! Dole hrišćanska patologija čija je sadržina blesavi cinizam i krvava šminka.

U ime barbarogenija, živelo novo-kulturno varvarstvo, čija je sadržina nezavisno čovečanstvo. Jer, barbarogenije nov je čovek, naoružan bombama varvarskog duha i vatrometom varvarskih čistih osećanja. Barbarogenije, odredio je da Balkan bude most za prelaz varvarskih legija novoga duha. Barbarogenije, zapovedio je šestom kontinentu Balkanu, da bude avangarda novih varvarskih oplođenja. U ime toga barbarogenija i njegovog duha zenitizma – mi smo danas varvari kulture – mi smo danas varvari civilizacije. To je balkanizacija Evrope!

Uraaaa varvari!

Uraaaa zenitisti!

Mi ne damo više, da se seku naši trupovi – – u ime imperializma civilizacije. Mi ne damo više, da se pljačkaju naši duhovi – – u ime invalidske kulture. Oduvek, samo naplećima varvara počiva stara in savremena kultura. Oduvek, samo naplećima varvara počiva stara in savremena civilizacija. A Evropa, ta kreštava stara hijena, prekopava naše ajdučke grobove uzduž i popreko. Evropa je nadživela našu mladostkoju nam je silom otela, i spravila nas polužive u rasejane grobove. Evropa, koja sliuje naš mozak, zarobila je naše svetle umove svojom pornografskom kulturom. A na grobovima naših ajdučkih predaka besramno diže suknju, do iznad trbuha – na grobovima divnih varvara, Evropa igra džac, fokstrot i šimi. Brrrr…

Mi ne sanjamo. Mi nemamo vremena da sanjamo, jer grčevi evropske kulture su smrtonosni. Nema snova gde su grčevi gospodari! Mi ogorčeni uvredama i nepravdama, želimo, da pročistimo otrovni vazduh kapitalističkog i profanog stoleća. Mi strasno želimo, da u nov život unesemo varvarski duh zenitizma – – u sve oblasti nezavisne misli, u sve oblasti oslobođenog duha – – u svaki nerv novog umetničkog stvaranja. Čujte drugovi! Posle pet godina rada i ovakve naše borbe, šaljem nov zenitistički pozdrav i manifest svima varvarima duha i misli. Ajdemo ujedinjeni, dauništimo sve šugave umetnosti: u ime zenitizma! Borimo se udruženi, da razorimo sve kilave filozofije: i u ime zenitosofije! Jer, varvarski zenitizam kao totalizator novoga života, i vaše je kolevka buduće velike pobede. Organizacija novoga duha mora da bude uvedena u život. To hoće zenitizam. A varvari su neiscrpiv izvor čistote duha, varvari su prebogati u svom nesebičnom davanju.

Zenitizam je prvi razvio zastavu varvarstva: u borbi za emancipaciju i pročišćenje od kulture. Zenitizam nije više škola. Zenitizam je varvarska revolucija duha, varvarska revolucija misli, varvarska revolucija svih osećanja. Mi smo u ljutoj borbi prešli velik i naporan put: od kulturnog individualizma do varvarskog kolektivizma. Mi zenitisti ajduci smo u prašumi kulture i komite u džungli civilizacije: za novo varvarsko doba života! Sve drugo je vašar evropske paralize i politike. Sve drugo je đubre evropske književnosti u umetnosti. Sve drugo je romantika in sifilis-kultura.

Ruke u vis antivarvari!

Ruke u vis antizenitisti!

 

 

Ljubomir Micić

25. oktobra 1925. Beograd