MOSKVA

Zanimljivosti o Moskvi. Šta posetiti u Moskvi.

 

Pored toga što je najveći grad u čitavoj zemlji, Moskva je i prestonica Ruske Federacije u pravom smislu te reči. Ovaj velelepni grad je osnovan na samom početku 12. veka, a smešten je na istoimenoj reci, po kojoj je i dobio naziv.

Nekadašnje političko središte Ruskog carstva, Kremlj je danas sedište političkog vrha Ruske Federacije, a smatra se da je za njegov nastanak zaslužan ruski knez čije je ime bilo Jurij Dolgoruki, a koji je daleke 1156. godine podigao Kremlj, koji je u to vreme bio samo skromna drvena građevina. Tek tokom 16. veka je on i obnovljen, te je zauzeo mnogo veći prostor, a i građevine su bile izgrađene od čvršćih materijala. Odmah uz moskovski Kremlj je i nadaleko čuveni Crveni trg na kome se nalazi velelepna pravoslavna crkva posvećena Svetom Vasiliju Blaženom, koja je i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. A tu je i Lenjinov mauzolej.

moskva-crveni-trg

Nažalost, istorijske okolnosti vrlo često nisu išle ovom izuzetnom gradu na ruku. Pa je tako u doba Staljinove vladavine uništeno mnogo velelepnih građevina po kojima je Moskva bila prepoznatljiva, a to se prvenstveno odnosi na verske objekte. Uz Hram Hrista Spasitelja, uništena je i kula Šukarev, ali i Kazanjska katedrala, ali su u to doba izgrađene i vrlo važne saobraćajnice. Srećom, kasnije su ove dve Svetinje obnovljene. Najviša zgrada u gradu je toranj koji nosi naziv “ Ostankino „, a tu je još i 7 zgrada, nazvanih “ Sedam sestara „, koje su takođe izgrađene u Staljinovo doba.

Ulica Stari Arbat je oličenje boemskog života Moskve, a nalazi se u neposrednom centru grada. Moskva se prostire na površini od blizu 1 100 kvadratnih kilometara, a njeno stanovništvo čini čak dvanaesti deo ukupnog stanovništva Ruske Federacije. Kako pokazuju podaci, ukupan broj ljudi koji naseljavaju rusku prestonicu je oko 11 miliona 500 hiljada stanovnika.

Stari Arbat

Može da se pohvali ne samo savršeno organizovanim saobraćajem i modernim saobraćajnicama, već i brojem aerodroma, uzevši u obzir da ih u Moskvi ima ukupno pet. Uz drumski i vazdužni, izuzetno dobro je razvijen i železnički saobraćaj.

Moskovska podzemna železnica je priča za sebe. Izgrađena je 1935. godine, a danas ima prugu ukupne dužine skoro 300 kilometara, dok je svaka stanica je svojevrstan muzej i galerija na otvorenom. Inače, moskovska podzemna železnica važi za najlepšu u celom svetu i to je nešto što sigurno treba videti kada se uputite u posetu ruskoj prestonici. Ukoliko vas zanima kako da od Beograda stignete do Moskve, pogledajte ovde.

moskva metro

U prestonici Rusije živi najveći broj ruskih milionera, pa ne čudi podatak da je upravo Moskva jedan od najskupljih gradova. A ako tome dodate i sve veću popularnost koju predsednik Ruske Federacije, gospodin Vladimir Putin ima širom sveta, ne čudi ni podatak da je Moskva jedna od omiljenih destinacija za mnoge turiste širom sveta.

U Moskvi je veliki broj visokoškolskih ustanova, ali i ustanova kuluture, galerija, pozorišta, umetničkih radionica, a u njoj se nalazi čak 4 hiljade biblioteka. Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini grada, uz brojne terene za različite sportske aktivnosti koji se tu nalaze, nalazi i Institut za nuklearna istraživanja, te da je upravo u blizini ovog grada izgrađena atomska centrala i to prva u čitavoj zemlji.