NAJBOLJE VINO NA WINE JAM 2015

Vinski festival na otvorenom Wine Jam i ulica sa vinskim štandovima na Kosančićevom vencu. Kakav je bio izbor vina i šte preporučujemo

 

Tokom cele godine se održavaju festivali vina. Volimo supruga i ja vinske festivale. Tada smo u prilici da na jednom mestu probamo novitete iz domaćih vinarija, da se podsetimo nekih vina koja poznajemo, i da ocenimo šta nam se dopada a šta ne. Vinski festivali su odlična radionica ako želite da izgradite i razvijete svoj osećaj za ukus i kvalitet vina, pa ih toplo preporučujem početnicima i onima koji žele da steknu iskustvo sa vinima.

Najbolje vino Wine Jam 2015 Kardaš limited vino Kaberne barik vinarija Aleksić Vranje

Kardaš limited crveno barik vino – vinarija Aleksić Vranje

Naravno, ne možete probati sva vina, ima ih zaista mnogo, ali možete dosta njih isprobati i na praktičnom nivou shvatiti šta su dobra, bolja i najbolja vina. Uz mali kurs o vinima i redovno testiranje i probanje vina, vrlo brzo se vaše sposobnosti da prepoznate dobro vino usavršavaju. A vinski festival je najbolji način praktičnog rada na tome. Uz put se i malo nacvrckate i srećno odete kući pevajući. Zato su vinski festivali odličan izlazak i doživljaj, otuda su i sve posećeniji kod nas.

Jedini problem koji ja lično imam sa vinskim festivalima je što se najbitniji festivali i saloni vina odigravaju u vreme postova, pred Novu godinu kada traje Božićni post i s proleća tokom Vaskršnjeg posta, pa tada niti pijem vina niti posećujem festivale vina. Današnji Wine Jam festival 2015 je bio u dobro vreme, nije bilo posta, a i sam dan je bio prijatan i naklonjen stajanju napolju i pijuckanju vina. Atmosfera na ulici, pošto se festival Wine Jam odigravao bukvalno na ulici, na Kosančićevom vencu, je bila odlična, puna nekog mladog i savremenog sveta. I dobrog vina, mada ne i najboljeg, moramo iskreno priznati, jer je broj vinarija bio relativno mali a i nisu prikazana sva njihova najbolja vina.

Na primer, došao sam izmedju ostalog i sa idejom da probam dva vrhunska crvena vina koja cenim: Bela voda – Tikveš i SVB Rosa – Budimir, jer sam video da te dve vinarije izlažu. I bile su tamo, ali ta vina nisu doneli, verovatno jer su štedeli, pošto su im to najskuplja vina. Jedan veliki minus od strane potrošača i Tikvešu i Budimiru. Bili smo razočarani, jer je naš izbor za najbolje vino Wine Jam 2015 bio sveden na mali broj favorita. Napominjem da sam festival Wine Jam nije pravio nikakvo bodovanje niti ocenu vina, ovo je samo naša lična ocena koja su crvena vina bila najbolja na toj manifestaciji.

Obišli smo sve štandove i probali uglavnom po jedno crveno vino – ono koje je najskuplje ili najbolje po rečima proizvodjača. Fokusirali smo se dvojac vinskih sudija, supruga i ja, samo na kvalitetna crvena vina. Nije bilo mnogo toga što bi istakli, ali da kažemo da nam se dopalo sledeće što bi redovno imali u kući za nas i goste:

Najbolja vino na festivalu vina Wine Jam 2015

1. Cuvee, kao i drugo vino Život teče – vinarija Zvonko Bogdan (prvo vino košta oko 1700 dinara a drugo oko 1100 dinara)

2. Vranac selection – vinarija Tikveš (cena 800 dinara)

3. Marselan – vinarija Virtus (cena u prodavnicama oko 1050 dinara)

Vinarija Zvonko Bogdan od kada se pojavila na tržištu vina ima odlična vina, koja se svima dopadaju. To nisu vina koja će vas oboriti sa nogu i koja ćete pamtiti, ali to su vina koja su tako dobro kreirana da će se svima dopasti. Pitka su, ukusna i zavodljiva. Vranac selection je jedno robustno i moćno vino koje je na Decanteru dobilo 90 poena. Dopada mi se način na koji je vranac u tom vinu tretiran, kako je izgradjeno telo i struktura vina ali ima nešto u ukusu što mi nije dopadljivo, nekakav karamela odsjaj koji mu ne leži a često zna da bude u Vrancu. Dvoumio bih se da li da uzmem Tvrdoš ili Vranac selection, na primer, mada se ne bi dvoumio izmedju Vukoja i Tikveša, odmah bih uzeo Vukojev Vranac. Ali, zato bih pre bilo kog Vukoja uzeo Belu vodu od Tikveša, što samo pokazuje kako je svet vina i vinarija kompleksan i raznovrstan. I na kraju treće vino Marselan od istoimen sorte groždja koja se tek od skora pojavljuje u Srbiji treba zapamtiti, jer je vrlo ukusno, pitko i zanimljivo vino, koje prosto mami da se pije još. Cena je korektna, jer vredi toliko.

Bilo je tu još nekoliko crvenih vina koja su nam bila dopadljiva, moja supruga je probala i neka rose i bela vina, od kojih ističe Traminac vinarije Virtus (cena oko 600 dinara). Medjutim, vino koje je odskočilo ubedljivo od svih i po kvalitetu, donekle i po ceni dolazi iz Vranja i delo je žena, tri sestre iz vinarije Aleksić. Reč je o njihovom premijum vinu Kardaš Limited – selekcija Cabernet sauvignon. To je bilo po nama najbolje vino na festivalu vina Wine Jam 2015

Zašto mislimo da je Kardaš limited selekcija najbolje vino na festivalu? Pre svega to je iznenadjujuće dobro crveno vino, solidno barikirano, čvrste strukture, duže završnice, finog ukusa i u odnosu na sva ostala crvena vina je baš odskočilo. Imaju u vinariia Aleksić i klasičan Kardaš crveno vino, ali to je sasvim druga kategorija vina, iako su i za to i za neka druga vina dobijali nagrade.

Ono što se meni posebno dopalo kod najboljeg vina, za razliku od nekih sličnih i skupljih srpskih vina koja su na glasu, je to što Kardaš limited selection deluje vrlo prirodno, skladno, ne oseća se ruka enologa i friziranje vina da dobije ukus po meri publike, što je inače normalna praksa. Ne kažem da doradjivanje vina sestre Aleksić nisu uradile, odnosno njihov enolog, ali iako su to radili, uradili su to vrlo balansirano, harmonično i sa merom, što je plus sam po sebi. Inače, suština uspeha svake vinarske kuće u Srbiji je dobar vinograd i vrhunski enolog koji može da napravi vino da deluje kao vrhunsko.

Jer, kad počnete da pijete skuplja vina, pa posle nekoliko godina izgradite ukus i osećate finije tonove vina na nepcima, posle nekog vremena počnete da uočavate neke posebnosti i nijanse u ukusu koji su manje ili više prirodni, pa i to da su odredjena vina „štimovana“ da dobiju poseban ukus dopadljiv publici. Kod Kardaš Limited vina se to ne oseća, ako što se to oseća kod skupljih domaćih ili čileanskih vina.

Preporučujemo da zapamtite Kardaš limited vinarije Aleksić. Crna boca, zlatna etiketa.

 

Zlatko Šćepanović