PRIČA O DOBRIM VINIMA

Najbolja zabava za starije omladince i omladinke je uz vino i dobru priču. Druženje uz kvalitetna domaća i strana vina u Pampur bar-u u Beogradu

 

Ko ne zna za Pampur Bar u Njegoševoj ulici u Beogradu koji vodi naš poznati somelijer Djuro Tošić  onda ne zna ni šta propušta. To je vinoteka u kojoj imate izvrstan izbor kvalitetnijih vina ali i bar gde možete sesti i probati vina i pojesti nešto lagano, ali samo uz vina. Osim dobrog vina i kanapea koje vam se nudi, tamo ste posluženi i fanstastičnom pričom o vinima koje vam vlasnik ispriča.

Vinoteka Pampur bar - Najbolja zabava je uz dobro vino

Vlasnika Pampur bar-a sam upoznao pre jedno 10-ak godina kad sam u jednom lokalu u Strahinjića Bana bio na kratkom kursu o prepoznavanju vina koji je on vodio. Jednodnevni kurs o vinima je bio sjajan, probali smo 6 belih i 6 crvenih vina i uz testiranja i priču shvatili najosnovnije stvari o vinima. Tu smo na licu mesta uz probu u obuku dobili osnovno znanje kako da prepoznamo šta je dobro vino i iz kog kraja sveta potiče, kako da u vinu prepoznamo sorte groždja kao i podneblja sa kojih su vina. Tada, na tom kursu, inicirao sam se da istražujem čudesni svet vina, iako me vino do tada nije ni interesovalo.

Nakon toga sam još par puta bio na mini kursu o vinima kod Djure i nadogradio svoj pogled na svet vina. Nisam postao stručnjak za vina ali sam usvojio pouku koju nam je Djura preneo:

„Na svetu postoji preko 250,000 vina koje treba probati, jedan okean mogućnosti. Jedna prosečna osoba koja voli vina ako ima prilike i novca može za života da proba oko 10,000 različitih vina. Stoga, probajte vina, i to dobra vina. Pijte malo ali dobro.“

I od kada je Djura nakon rada za druge napokon otvorio svoj Pampur bar mi smo mu postali redovni posetioci. Ne toliko česti ali redovni. Čak smo i nekoliko proslava proveli sa Djurom i vinima u njegovom baru. Čak je i sajt Bašta Balkana pravila svoju godišnju proslavu kod njega. I uvek smo se odlično proveli u pampur baru jer smo uvek bili u prilici da probamo nova i kvalitetna vina koja Djura uvozi iz sveta. A kako nam on reče u svom Pampur baru sada ima uvezenih čisto „svojih“ 80 etiketa sjajnih vina, mahom iz Francuske i Italije koje sam bira na licu mesta u tamošnjim vinarijama.

Djura Tošić kao stručnjak za vina i prodavac vina ima pošten odnos i korektne cene prema klijentima, i zato ga ljudi i vole i dolaze mu u Pampur bar. A posebno mu dolaze zbog priče o vinima, jer su one veoma poetične, mudre i zanimljive, pošto je pravljenje vina posebna životna filosofija. A on to ume da prenese, a ne samo da priča kako neko vino ima ovakav ili onakav ukus. Zapravo, mi smo retko kad čuli od njega ocenu nekog vina, već smo više slušali koja životna filosofija stoji iza proizvodnje nekih poznatih vina. Na primer, najpoznatiji proizvodjač šampanjca marke Krug je vrlo skroman čovek, posvećen poslu i vrlo racionalan, vozi običan Audi star 20 godina, dok se njegov šampanjac klijentima vozi u Rols Roju kao dostavnom vozilu!

Zbog tih i takvih poučnih priča o vinima smo na njegov poziv supruga i ja u svratili do Pampur bara da se vidimo sa njim i probamo neka nova vina. Šta smo probali:

Doja – odlično domaće belo vino, odlično (iako ja ne pijem belo vino svidelo mi se)

Temet 3 Morave – korektno crveno vino, dopada mi se ukus ali ne i cena za taj ukus

Belo Brdo – odlično crveno vino neobičnog ukusa, rado bih ga pio češće, nije jeftino, nije, nije …

Trentangeli organsko Bio vino iz Južne Italije – odlično, odlično, najviše mi se svidelo od svih, cena dostižna

Chateau Lestage Simon – francusko crveno vino, jako i moćno, dobar ukus, cena dohvatljiva

Uz to, moja supruga je u početku probala i neki francuski roze koji joj se dopao.

Uz lagano pijuckanje vina nam je Djura Tošić nam je i ovoh puta ispričao sjajne priče o svetskim vinarima i vinima. O tome kako uvozi vino od italijanske porodice koja 26 generacija i preko 620 godina (postoje pisani tragovi i istorijski zapisi o tome) pravi vina u kontinuitetu. Zatim nam je objasnio da su sva bolja vina iz Bordoa bio vina, organska vina, jer tamo niko ne prska vinograde hemijom decenijama jer imaju svest da čuvaju tlo i podzemne vode.

Zato svim svojim prijateljima i poznanicima predlažem da sastave grupu od 5-8 prijatelja i da nazovu Pampur bar i da sa Djurom Tošićem dogovore mali jednodnevni kurs o vinima u terminu kada im svima odgovara, jer će im to ostati upamćeno za ceo život i promeniti životni stil. Piće posle toga bolja vina. To nije skupa zabava a znanje i odnos prema vinu koji dobiju posle toga je neprocenjivo.

I vratićete se kući srećni. Garantujem

 

Zlatko Šćepanović