POLEN: Med je hrana – Med je lek (2)

Med je hrana i lek, ali i drugi pčelinji proizvodi, koje one izradjuju ili koje sakupljaju iz Prirode. Takav je i Polen – Izvor života i cvetni prah

 

Razgleda žena polen u kesici na prodajnom pultu, raspituje se za cenu, gramažu i odlazi. Posle par koraka se vraća. Želi kesicu polena, ali koja nije bila na suncu…

Čudan zahtev. Sav polen je dobrano stajao na suncu, na raznim cvetićima i cvetovima pre nego ga je pčela pokupila i unela u košnicu.

Med je hrana - Med je lek i polen kao proizvod pčela

Polen u kesici

Polen – pakovanje i čuvanje

Isti taj polen je prosušen pre pakovanja u kesice. Zašto bi mu sada smetao boravak na suncu od par sati do par dana, do prodaje i izlaganja nove kesice?

Kažu i stručnjaci da se polen ne sme sušiti na suncu i da se mora držati u tamnim zatvorenim posudama.

Isti ti stručnjaci savetuju da se polen suši u tamnoj prostoriji u sloju od 2mm pokriven hartijom … ili … na žičanoj gustoj mreži, 14-20mm debljine, lampom sa infracrvenim zracima, na max 40°C! To mu dodje nešto kao laser. I to nije štetno za polen i neće razoriti njegova svojstva.

Savet: Veće količine polena, pravilno osušenog, treba čuvati u dobro zatvorenim posudama u suvim i mračnim prostorijama. Manje količine mogu se čuvati u dobro zatvorenim vrećicama ili kutijama, u frižideru ili ostavi, u kuċnim uslovima. Nepravilno tretiran polen može da prokisne, da užegne, da se ukvari i tada je vrlo opasan po čoveka.

Polen – hranljiva vrednost i vrste

Polen je izuzetno koristan proizvod Prirode. Pčelice vrednice samo sakupljaju polen na svojim nožicama i lageruju ga u košnice. Od tri para nožica, na zadnjima imaju kofice, u koje stavljaju polen, koji ustima uzimaju iz prirode.

Polen s pravom nazivaju Iskrom života i zdravlja, jer sadrži sve što je čovekovom organizmu potrebno. Pun je mineralnih materija i proteina, ima veliko hranljivo i lekovito dejstvo na čoveka, a pre svega je neophodna hrana za same pčele.

Jedno pčelinje društvo godišnje utroši oko 40-50kg polena. Čoveku je dovoljan dnevni unos od 10-30 gr, odnosno ne više od 15-20gr 2x dnevno (1kašika) za odrasle i 8-10gr (1 kašičica) 2x dnevno za decu.

Polen ima boju cveta, sa kog ga pčele sakupljaju i može biti livadski, vrlo raznovrstan i raznobojan, sa livadskog lekovitog bilja i raznog cveća, uljane repice, suncokreta. Kažu da postoji i polen drveća, bagremov napr. i kestenov, ali pčelari to mahom negiraju, kažu da njihove pčele u medobranju na bagremovoj ispaši ne unose polen u košnice. Pošto je to i prva paša u godini, s proleća, moguće je da se njime pčele hrane na terenu.

Lekovita svojstva polena

* Polen reguliše metabolizam, rad žlezda i organa u organizmu,

* dobar je za vid,

* cirkulaciju,

* povećanje hemoglobina u krvi,

* jačanje apetita,

* rast i razvoj kod dece,

* jačanje imuniteta,

* jačanje fizičkih i umnih sposobnosti kod odraslih,

* dobar je za suzbijanje bolesti srca i krvnih sudova,

* otklanjanje umora,

* koristan kod malokrvnosti,

* smirivanja zapaljenskih procesa,

* bronhitisa,

* kožnih oboljenja (vitaligo)

* preranog starenja,

* hormonalnih poremećaja …

* a nezamenljiv u prevenciji i kod problema sa prostatom.

Način upotrebe polena

Polen se može uzimati na razne načine, tako da svako ko nije alergičan na polen može da odabere njemu najkomforniji način.

Polen se može mešati sa medom, samleven u prah i odmah konzumirati. Uobičajen odnos je 100 gr polena na 1kg meda.

Ili se može u istom odnosu polen u granulama izmešati sa medom i ostaviti nekoliko dana, uz povremeno mešanje, pa konzumirati.

Drugi način je da se kašičica polena (granule) potopi uveče u malo mleka/jogurta/voćnog soka, ostavi da prenoći, pa ujutru popije ili pojede, u zavisnosti od količine upotrebljene tečnosti. Ili se nacedi pola limuna, pa se ujutru sve sipa u čaj.

Sa polenom se može praviti i lekoviti sok, tačnije sirup koji se razblažuje sa vodom ( o tome drugom prilikom u Receptima).

Ako se koristi polen u prahu, nije potrebno čekanje, konzumira se odmah.

Kod upotrebe polena najbitnije je da se granule raspuknu, potapanjem, mlevenjem, usitnjavanjem tučkom, kako bi organizam mogao da iz njega izvuče sve te hranljive, lekovite i korisne sastojke. U protivnom, granule polena će prošetati kroz organizam i potpuno neiskorišćene izaći kroz analni otvor.

To je još jedna potvrda one tvrdnje s početka priče, da izlaganje kesica polena suncu, na prodajnim štandovima, neċe štetiti lekovitosti i kvalitetu polena, jer ga štiti jaka opna. Samo može boja tih opnica da izbledi na suncu.

Osobe alegične na polen treba da ga izbegavaju, kao i livadski med, koji ga sadrži u sebi u znatnim količinama. Ili mogu uz konsultaciju i nadzor lekara da polenovim zrncima krenu u borbu protiv alergije, tako što će par dana progutati samo po jedno zrno polena, posle ga i izgrickati, još par dana, pa onda polako povećavati broj zrnaca do 15 i nazad. To često pomaže u oslobadjanju od alergije.

Kraj avgusta i polagani ulazak u jesen je idealno vreme za intenzivnije korišćenje polena, meda, propolisa, mleča i dr. u preventivne svrhe i pravilnu pripremu organizma za hladne jesenje i studene zimske dane u odbrani od virusa i drugih neželjenih infekcija i raznih bolesti.

 

Miljana Pribaković