PROPOLIS

Propolis, prirodni antibiotik. Potpuno neškodljiv za organizam, sem izuzetno retkih primera alergičnih reakcija. Pomaže i u slučajevima gde oficijelna medicina nema rešenja. Sve zastupljeniji i u veterinarskoj praksi.

 

Propolis je, kažu stručnjaci, sporedni proizvod pčela. Obzirom na njegovu primenu, ne bih se baš složila s njima. Propolis je osnovno zaštitno pčelinje sredstvo, sa širokim spektrom dejstva, korisnim i za čovekov organizam i zdravlje.

Sirovi propolis

Sirovi propolis

Propolis – Pojam i način sakupljanja

Propolis je smolasta materija, specifičnog mirisa. Boja mu varira od boje ćilibara do tamno-smedje i zavisi od načina sakupljanja i čistoće. Može se sakupljati preko folije ili mrežica i onda je svetlije boje. Ukoliko se skida (struže) sa zidova košnice onda je tamnije boje.

Propolis sadrži 60-tak različitih supstanci, od čega oko 55% biljnih smola i balzama, 30% voska, 10% etarskih ulja i 5% polenovog praha. Uglavnom se sakuplja krajem leta i u jesen, a reko u proleće.

Propolis – uloga i lekovita svojstva

Pčele propolisom oblažu kompletnu unutrašnjost košnice da bi zaštitile sebe i svoj životni prostor od raznih insekata i drugih uljeza.

Propolis, kao i med, važi za prirodni antibiotik, a nije ni čudo, ako znamo da:

* štiti od nastanka i uništava mikrobe, bakterije, viruse i gljivice, tj. ima antibakterijsko, antivirusno i fungicidno dejstvo ( i kod Helikobakter Pilori),

* smiruje protivupalne procese, smanjuje osetljivost i bol i ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva, tj. ima: antiinflamatorno, anestetičko i visoko-regenerativno dejstvo,

* jača imunitet organizma i pojačava i umnu i radnu sposobnost, tj. ima stimulativno dejstvo na organizme.

Propolis proizvodi i način primene

Najčešće ga susrećemo u vidu kapi, tj. u obliku rastvora, pa u vidu masti i krema, sirovom obliku, u vidu supozitorija (čepića), tableta i dr. Može se naći i u bočicama sa pumpicom, raspršivačem.

Rastvor propolisa je najčešće alkoholni (tinktura, sa 96% alkoholom), ali i vodeni, uljani, uljano-alkoholne emulzije i dr.

Propolis kapi se koriste za jačanje imuniteta, redovnom upotebom od 7-10 i više dana, preventivno, za odrasle 10-15 kapi na kašičicu meda, kockicu šećera, u čaj, jogurt, voćni sok i sl. , za decu 5-10 kapi. Lečilišno, u slučaju jakih upala, odrasli do 25 kapi, može i 3x dnevno, deca do 15 kapi.

Ovaj propolis rastvor se može koristiti i za:

– tretiranje ranica na koži, čak i za otvorene rane,

– upale i oštećenja sluzokože, desni napr., gde se premazuje ili tamponira bolno mesto, ispira usna duplja,

– izuzetno je pogodan i za lečenje gljivičnih oboljenja stopala i prstiju, a najefikasnija je kombinacija rastvora (uveče) i kreme ili masti (ujutru).

Rastvor propolisa se može spravljati i kao uljani i vodeni, koji su pogodni za sasvim malu decu i osobe osetljive na alkohol.

Korisite se riblje, ricinusovo, suncokretovo, maslinovo, kukuruzno i druga ulja. Sa bademovim uljem, napr., kapi su delotvorne na katar nosa i hroničnu, gnojnu upalu uha. Rastvor može da se pripremi i sa mlekom.

Propolisna voda je pogodna za tretman kože posle brijanja. Mast se koristi za sporo zarastajuće rane, opekotine, reumatske tegobe, razna kožna oboljenja ili mehaničke povrede.

Čepići propolisa su delotvorni i kod upale prostate, uz dugotrajniju primenu (mesec dana).

Sirovi propolis (omekšali, spljosnut u kolačić i tako apliciran) je koristan za odstranjivanje bradavica. Mnogi koriste sirovi propolis i za žvakanje, čime leče usnu duplju, zadah, želudac …

Propolis ima široku primenu, tako se može naći i Pena za kupanje, Šampon sa propolisom, Pasta za zube sa propolisom, Dezodorans sa propolisom, Propolis bombone, Propolis čokolada …

I svakako, Propolis sa Medom, koji se uzima 2-3 x dnevno za jačanje imuniteta organizma, sprečavanje i uništavanje virusa, bakterija, mikroba, gljivica. A, Propolis sa Medom, Mlečom, Polenom/Pegom i Medom je dobitna kombinacija za svaki organizam, za jačanje organizma, jačanje imuniteta i lečenje raznih oboljenja (više u nekom od narednih nastavaka).

U nekim zemljama sveta Propolis je uvršćen u oficijelnu medicinu i koristi se sa uspehom u slučajevima gde druge metode i sredstva ne pomažu.

 

Miljana Pribaković