RADOST EVROPE

Radost Evrope je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, ustanovljena davne 1969. godine povodom Svetskog dana deteta.

 

Pesma, igra, prijateljstvo, razumevanje jedni drugih, drugog i drugačijeg, dečiji osmeh i stvaralaštvo drugo su ime za ovu manifestaciju, koja svake godine okuplja decu od 7 – 15 godina.

Kako je sve počelo?

1327102_Radost_Evrope

Davne 1968. godine, redakcija “Susreti četvrtkom” tadašnjeg Doma pionira, a današnjeg Dečjeg kulturnog centra Beograd, pokrenula je značajnu inicijativu kod nadležnih organa grada Beograda da se organizuje međunarodna dečja manifestacija pod nazivom “Radost Evrope”, kojom će biti obeležen Svetski dan deteta (5. Oktobar). 1969. bila je odlučujuća godina i tada je sve počelo…

Početkom oktobra svake godine deca u svojim porodicama velikodušno goste stotine vršnjaka iz čitave Evrope koji sa sobom donose jedinstvenu kulturu, zvuk, pokret, sliku, navike i običaje svoje domovine i različita umeća i veštine koja, tokom šestodnevnog programa, imaju priliku da pokažu i podele na ulicama, trgovima i u dvoranama naše prestonice.

Beorgad, 2. oktobra 2014 - Medjunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope" poceo je danas defileom na Trgu Republike. FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK / bb

Beorgad, 2. oktobra 2014 – Medjunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ poceo je danas defileom na Trgu Republike. FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK / bb

Ove godine Beograd postaje dečja prestonica Evrope od 2. do 5. oktobra.

Osnovne programske celine manifestacije:

  • Karneval – svečana povorka učesnika manifestacije u kostimima kroz centar grada,
  • Susreti prijateljstva – koncerati u Dečjem kulturnom centru Beograd u kojima se grupe predstavljaju programima dužine do 10 minuta,
  • Sportski dan – interaktivan zabavan program za decu učesnike na nekoj od atraktivnih lokacija grada,
  • Svečani koncert – sve grupe se predstavljaju sa po jednom numerom; maksimalna dužina scenskog nastupa je do 3 minuta. Svečani koncert se održava u Sava centru i televizijski se prenosi.

Scenski nastup kojim se učesnici predstavljaju su:

  • igrački odnosno plesni (klasična, savremena ili tradicionalna igra, jazz dance, dance show…)
  • muzički (klasična muzika, izvorna narodna, moderna muzika – dečja, džez, rok…)
  • dramski (dramska minijatura, commedia dell’arte, dramolet, neverbalni teatar, mjuzikl, eksperimentalni teatar…)

Donja granica učesnika programa je 7 godina, a najstariji učesnici imaju do 14 godina.


radost-evrope

Ovakve programske celine svake godine začine kulturnu ponudu grada, a deci omoguće mnoštvo mogućnosti za zabavu, igru i druženje.

Značaj i uloga porodice i škola dece domaćina dragoceni su za organizaciju manifestacije, ali i za stvaranje novih prijateljstava na duge staze i jakih niti trajnog povezivanja. Slobodno se može reći da skoro da nema zemlje u Evropi čiji mališani nisu bili učesnici ove izvanredne manifestacije. Takođe je zanimljivo da je o samoj manifestaciji snimljen i dokumentarni film “Radost Evrope” u produkciji DKCB-a, koji je više puta emitovan na beogradskim televizijama i koji je nailazio samo na pozitivne reakcije.

Ukoliko niste iz Beograda i poželite da sa svojim klincima prisustvujete ovom izvanrednom događaju i manifestaciji, smeštaj u centru Beograda je pametno na vreme rezervisati. Udobnost apartmana u Beogradu je zagrantovana, a vaše je samo da nam poklonite osmeh i uživate u stvaralaštvu i talentu mališana iz cele Evrope.

Vidimo se 2. oktobra!