STRIP UZDIZANJE

Nova izdanja za decu produkcijske kuće „Čuvari“ iz Beograda. Strip o Svetom Simeonu pod nazivom Uzdizanje i društvena igrica o Svetom Savi.

 

Uzdizanje„ je naziv stripa o Svetom Simeonu u kome je akcenat dat na vrlinskom izrazu lika a ne samo, kako je slučaj u stripovima „Konan“ i „Tarzan“, na tu zemaljsku, telesnu mišićnu stranu.

Strip o Svetom Simeonu - detalj stripa i društvena igrica o Svetom Savi

Strip o Svetom Simeonu – detalj stripa

Ove godine realizovana je zamisao jereja Arsenija Arsenijevića i ikonopisca i strip crtača Nebojše Vasilića da se žitije Svetog Simeona Mirotočivog, po tekstu Ave Justina, pretoči u strip. Tako je u izdanju Produkcijske kuće „Čuvari“ u Beogradu objavljen prvi deo trilogije o Svetom Simeonu, pod naslovom „Uzdizanje“. Izrađen u A4 formatu, sa tvrdim koricama, na 43 strane. Ista produkcija izdala je društvenu igru „Sveti Sava“, prvu u nizu kojim će obradovati najmlađe, uzrasta od 7 do 14 godina. Autor idejnog i tekstualnog rešenja Lela Marković, pesnikinje poreklom iz Prizrena, dodatno ga je obogatila poučnim i dušekorisnim citatima o kući, crkvi i narodu, preuzetim iz knjige „Zaveštanje velikog župana srpskog Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi“ autora Mileta Medića. Društvenu igricu Sveti Sava maštovito je dizajnirao Saša Đorđević.

Strip „Uzdizanje“ o Svetom Simeonu nije rađen u formi „Konona“, „Tarzana“ i ostalih strip – junaka kod kojih je istaknuta samo ta zemaljska, telesna mišićava strana, već je pre svega akcenat bio na vrlinskom izrazu lika. Da u liku čoveka ne dominira samo telo kroz mišiće, već da se kroz telesno vidi i lepota vrline. To se vidi i u scenama bitke. Mi znamo da junak nekoga ubija ali se u tom trenutku ne vidi ta strast i izobličenje ljudskog lica koju često viđamo u različitim filmovima i sličnim scenama, objašnjava jerej Arsenije Arsenijević.

Društvena igrica „Sveti Sava“ sačinjena je tako da, poštujući pravila kretanja kako bi se do cilja stiglo znanjem kroz igru, deca upoznaju srpskog princa, monaha, prosvetitelja, diplomatu, pisca, borca za nezavisnost Srpske pravoslavne crkve i njenog prvog arhiepiskopa kroz četiri razdoblja njegovoga života.

U igrici „Sveti Sava“ nema preuzimanja tuđeg polja, ne koristi se kockica. Svaki od četiri igrača za kretanje u okviru izabranog perioda života Svetog Save, koristi jedan od četiri predivno izrađena drvena krstića koji, uz maštovit dizajn Saše Đorđevića na poljima, karticama sa pitanjima i odgovorima i poklopcu kutije (freska Svetog Save, Crkva Svetih Apostola, Pećka Patrijaršija), dodatno ukrašavaju igru.

 

Autor: Slavica Djukić 

Izvor: Jedinstvo