ZAVEŠTANJE

Naše zaveštanje ljubavi je praštanje

Praštajte. Po zlu ne pamtite. U srcu mržnju ne nosite. I ne slutite da ona, ustvari, nosi vaše srdašce. Nije snaga ljubavi i istine aršinovana merom osvetoljubivosti, već merom praštanja. Praštajte.

Zaveštanje ljubavi je praštanje Stanimir Trifunović

Dečicu nemojte vaspitavati strogim rečima, niti kuražiti brutalnošću, ponajmanje iskušavati hladnoćom. Hoće li imati ikoga na svetu više ako se razočaraju u vas? I ne zaboravite, koliko ljubavi uložite toliko će vam uzvratiti. Ne zato što će nastojati da vam se revanširaju istom merom, kakva god ona bila, već zato što za više neće znati. I praštajte.

Nemojte zaboravljati roditelje. Tužnijih jeseni neće biti nego što već jesu. Nemojte ni zahvaljivati ni podrazumevati. Pružite nežnost i brigu, to je sve što je ostalo. Pokucajte na vrata, zakoračite u sobu, zagrlite… U ramu na komodici ćete ugledati vašu sliku… I praštajte. Roditelj može i pogrešiti, ali ne može imati zlu nameru.

O Otadžbini kličite sa ponosom i ljubavlju. Otadžbina nije ono što samo danas jeste, već ono što je oduvek bila i što ostati mora. Ona je više, mnogo više od međe i graničnog prelaza. Otadžbina je nežna, topla briga seljaka u uzoranom polju kada mu se pogled vine ka kišnim oblacima, zavijorena zastava na jarbolima sportskih borilišta i graja školskih dvorišta; Otadžbina je onaj večni eho Miloševog zaveta u tmini kneževe večere, bolna tišina na obalama Vida i odjek jauka jasenovačkih mučenika. Otadžbina je hladna noć na barikadama, sneg koji ne prestaje da veje. Otadžbina – sve je.

Naposletku, uzorite sopstvenu brazdu, ako to do sada niste učinili. U dužnosti je smeštena sva naša preostala ovoepohalna Sloboda!

 

Stanimir Trifunović