ANASTASIA

Ne, nije u pitanju američka pevačica (koju takodje volim da slušam), nego makedonska mistična rok grupa Anastasia

 

Naš poznati oftamolog Darko Odavic koji kao hobi na FB-u redovno objavljuje zanimljive muzičke klipove iz onog nekog doba Titovih omladinaca i omladinki, podstakao me je da se setim jedne interesantne i moćne makedonske grupe Anastasia koja je bila daleko ispred svog vremena. To je bio trio odličnih muzičara koji su pokrenuli poseban žanr u makedonskoj etno rok muzici.

Makedonska grupa Anastasia

Makedonska grupa Anastasia

Otpočeli su sa radom 1990 godine kao nastavak grupe Aporea i trajali do 2005 godine a upamćeni su po briljantnoj muzici za čuveni i nagradjivani film „Pre kiše“ koji je snimio Milče Mančevski. Izdali su samo 3 singla i 3 albuma: Pred doždot, Melurgija i Nocturnal

Njihova muzika se može opisati kao mistična i veličanstvena.

Kombinovali su savremen rok zvuk i tehnologiju sa vizantijskim pevanjem i etno motivima, stvarajući neobične i duboke pesme. To naravno nije duhovna muzika, ali nije ni klasičan rok, a daleko je i od etno muzike, barem onog trenda koji mi kao takav prepoznajemo.

Prvi put kada sam ih čuo prvi utisak mi je da su nalik na britanske dark rock bendove, ali sam posle nekoliko slušanja shvatio da su daleko slojevitiji i dublji od bilo kog rok sastava, što našeg što stranog. Nije tu samo u pitanju tekst njihovih pesmi, koje su često sa verskim sadržajem, već čitav muzički ambijent i atmosfera koju su stvarali. Jednostavno vas svojom muzikom i pevanjem uvode u meditativno borbeno stanje kao pred bitku, mada bi možda nekoga ko ne razume tekst uveli i u dark mood (laganu depresiju).

Vrlo slična grupi Anastaziji je bila druga makedonska grupa Mizar.

A kada vam je dan sumoran i oblačan, to je idealno vreme da poslušate Anastasiju. Zatamnite prozore, isključite svetla, utonite u mrak sobe. Upalite kandilo ispred ikone ili makar sveću. I pustite Anastasiju i na primer moćnu pesmu „Na rijekah Vavilonskih“.

 

 

Zlatko Šćepanović