VIKARNI EPISKOP TIHON

Iguman Sretenjskog manastira arhimandrit Tihon (Ševkunov) izabran je za episkopa. Autor knjige Nesveti a sveti i duhovnik ruskog predsednika Vladimira Putina

 

Iguman Sretenjskog manastira arhimandrit Tihon (Ševkunov) izabran je za Jegorjevskog episkopa – vikarnog episkopa Moskovske eparhije.

Ova odluka je doneta na redovnoj sednici Svetog Sinoda RPC pod predsedavanjem Njegove Svetosti patrijarha Kirila 22. oktobra 2015. g.

arhimandrit Tihon je postao episkop - Nesveti a Sveti knjiga

Arhimandrit Tihon je sada vikarni episkop Moskovske eparhije

Arhimandrit Tihon (Ševkunov) rođen je 2. jula 1958. godine u Moskvi.

Fakultet za scenario na Svesaveznom državnom institutu za kinematografiju u struci „književni rad“ završio je 1982. godine. Po završetku studija postao je iskušenik u Pskovo-Pečerskom manastiru.

U avgustu 1986. godine mitropolit Volokolamski i Jurjevski Pitirim postavio ga je na dužnost u Izdavačko odeljenje Moskovskog Patrijarhata zbog rada na pripremi proslave hiljadugodišnjice Krštenja Rusije.

Monaški postrig primio je 1991. godine u moskovskom Donskom manastiru, gde je iste godine rukopoložen u čin jerođakona, a u avgustu 1991. godine – u čin jeromonaha.

Godine 1993. godine postavljen je za starešinu moskovskog podvorja Pskovo-Pečerskog manastira koje se nalazilo na mestu nekadašnjeg Sretenjskog manastira.

U čin igumana unapređen je 1995. godine.

U julu 1996. godine imenovan je za namesnika Sretenjskog manastira.

U čin arhimandrita unapređen je 1997. godine.

Od marta 2001. godine je predsednik manastirskog dobra – poljoprivredne proizvodne kooperativne organizacije „Vaskrsenje“ u Mihajlovskom rejonu u Rjazanskoj oblasti.

Odlukom Svetog Sinoda od 5. marta 2010. godine imenovan je za odgovornog sekretara Patrijaraškog saveta za kulturu.

Odlukom Predsednika RF D.A.Medvedeva od 16. marta 2010. godine uključen je u sastav Saveta za kulturu i umetnost pri predsedniku Ruske Federacije.

Član Najvišeg crkvenog saveta Ruske Pravoslavne Crkve postao je 22. marta 2011. godine.

Njegova Svetost patrijarh Kiril 29. februara 2012. godine obavio je čin postavljenja arhimandrita Tihona na dužnost igumana Sretenjskog manastira i uručio mu je igumansko žezlo.

Rektor je Sretenjske duhovne seminarije (ranije, od 1999. godine – Sretenjska viša pravoslavna manastirska škola).

Rukovodilac je izdavačkog odeljenja Sretenjskog manastira i internet portala Pravoslavie.ru.

Član je Društvenog saveta pri Ministarstvu kulture RF (od jula 2012. g.).

Akademik je Ruske akademije prirodnih nauka.

Autor knjige „Nesveti a sveti“ i drugih dela.

 

Izvor: Pravoslavie.ru