MLADI TALENAT

Dunja Banović u susret prvoj izložbi svojih slika

Svaki deo njene mašte prenešen je na papir, radovi su joj unikatni i vredni. Svaka slika ima svoju priču i dobiće mesto na njenoj prvoj izložbi.

Mlada slikarka Dunja Banović

Dunja Banović

Dunja Banović ima osamnaest godina, iza sebe ima veliki broj umetničkih dela koja će uskoro i javno predstaviti. Naime mlada slikarka će načiniti prvi korak ka ostvarenju svojih ciljeva i napraviće prvu samostalnu izložbu u svom rodnom gradu, u Inđiji jer kako kaže duguje zahvalnost svima koji su joj pomogli da otkrije svoj talenat i usavrši ga.

Kako je otkrila da je nadarena za crtanje, ko joj je pomogao da savlada sve osnovne skice, boje i ostalo, prvi put o tome govori Dunja:

Sa jedanest godina sam prvi put otišla na testiranje za crtanje, moja majka je insistirala na tome, ali i profesorka Maja Živković uvidela da imam talenat i potencijal i iskazala je želju da pokušam. Naravno, testiranje sam prošla odmah i nastavila časove kod iste profesorke. Ali, sam posle svih priprema napravila ipak jednu podužu pauzu od tri godine zbog drugih obaveza.

Aktivno slikanju se vraćam kada sam krenula u gimnaziju, najdraža tehnika slikanja mi je crtanje sa ugljem, volim odnos crne i bele boje, zapravo smatram ih prikazom života.

Za inspiraciju mi ne treba ni posebno mesto, ni određeno vreme, dovoljan mi je samo momenat da bih dobila ideju i to da prenesem na papir ili platno.

Slika Dunja Banović

Prvu izložbu u svom gradu odlučila sam da napravim kao znak zahvalnosti prema profesorki, prema porodici koja me je najviše podržala i prema svom gradu. Smatram da bih trebala da počnem baš iz svog mesta i da svi oni budu uz moj veliki korak. Odmah posle toga planiram da izložim svoje slike i u našem glavnom gradu Beogradu, kao i u ostalim većima gradovima Srbije.

Težim ka tome da svoje slike prikažem i van naše zemlje, ali mi je još rano da o tome govorim.

Dunja je učenik četvrte godine gimnazije u Inđije, planira da studira i medicinu. Svoje slobodno vreme provodi u volontiranju za svoj grad, takođe je i član kulturnog centra, takođe, u Inđiji. Ne krije uzbuđenje i radost što će konačno imati prilike da svoj talenat pokaže i svojim meštanima i to vrlo brzo, početkom decembra će svi imati prilike da uživaju u radu mlade umetnice. 

 

Relja Mišić