DUNJA

Od dunje se pravi cenjena rakija, divno slatko a poznat je njen miris dunja sa ormana seoskih kuća

 

Aromatična i lekovita voćka, koja „skuplja usta“. Prva asocijacija na ovaj kao dukat žut loptasti plod, obrastao dlačicama jeste neponovljivi miris koji se širi sa ormana i dokono čeka ljutu zimu, da nas obraduje toplim kompotom ili da ublaži neku neželjenu tegobu, fino ispečena u rerni. Drugo poimanje je miris dunje, miris jeseni.

Dunje - slatko, rakija i miris dunja sa ormana

Dunje

Dunja – Poreklo vrste

Kažu da je dunja ponikla na Kavkazu i obalama Sredozemnog mora.

Dunja uspeva u svim krajevima gde uspevaju pšenica i kukuruz.

U prošlosti su je nazivali zlatnom jabukom, služila je kao svadbeni dar, simbol ljubavi i bila svakodnevno na trpezi. Kasnije su nove, kalemljene sorte jabuka i krušaka preuzele vodjstvo.

Važni sastojci dunje

Plod dunje je dosta kiseo, sadrži dosta tanina, celuloze i kamenih ćelija. Veoma hranljive i lekovite materije. U zavisnosti od sorte, dunje sadrže 13,31 do 20,81% suvih materija, od kojih:

šećera 7,71 do 15,05 %,

celuloze 0,14 do 1,78 %

organskih kiselina 0,35 do 1,86 %

belančevina 0,34 do 0,92 %

masnih supstanci 0,28 do 0,44 %

pektina 1,97 do 3,25 %

tanina 1,97 do 3,25 % i

mineralnih soli 0,4 do 0,9 %.

Od minerala značajnih za biohemijske procese u čovekovom telu, najviše ima K, skoro 1/4 – 140-150 mg, na 100 gr pa Fe, sa 12 mg, Ca, Mg, Na, P, Mn, 11 mg, J, B, Cu i dr.

Dunja je voċka bogata i vitaminima: karotina/provitamina A ima 71-112 mg, riboflavina 0,010-0,050 mg, pantotenske kiseline 0,160-0,480 mg i vit. C 10,34-17,25 mg.

Korisnost dunje

Dunjino čvornovato stablo naraste i do 7 metara. Listovi, tamnozeleni, obrasli su dlačicama kao i plodovi. List dunje je vrlo lekovit i značajan, kod uporne dijareje. Pečeni plod reguliše rad creva. Sveža dunja je dobra za čišćenje bakterija i parazita iz organizma. Semenje je korisno kod ispucalih usana, ragada na bradavicama grudi, opekotina i ranica na sluzokoži.

Dunja je našla i veliku primenu u industriji, zbog velike količine pektina, koji je veoma koristan u proizvodnji sokova, poslastica i lekova. Dunja je popularna i kao žensko ime.

Postoje tzv. ženske i muške dunje, dunje i dunjci i razlikuju se po obliku i veličini ploda.

Ovo izuzetno aromatično voće izvrsno je za pravljenje pekmeza, slatka, sulca (kitnikeza), želea, domaćih sokova.

Kako je sezona dunja u jeku, evo i par recepata za voćne zimnice:

Pekmez od groždja i dunja

5 kg groždja operite dobro, u djevdjiru, pod mlazom vode, pa odvojite zrna od peteljki. Izgnječite ih i u većoj posudi kuvajte 20 minuta. Dodajte 1 kg opranih, oguljenih i narendanih dunja i 3 kg šećera i kuvajte uz neprestano mešanje, da se ne vidi dno šerpe prilikom kuvanja. Vrući pekmez, malo po malo, sipajte u čiste, zagrejane tegle, 2 cm ispod ruba tegle.

Na pleh za kolače poredjajte nezatvorene tegle, pa ih ostavite na rešetku u mlakoj rerni da se ohlade i da se na površini uhvati zaštitna korica.

Kad se pekmez ohladi po površini se može posuti po kašika kristal šećera, kao dodatna zaštita od kvarenja., pa odmah povezati duplim celofanom, namočenim u alkohol i smestiti u ostavu.

Dunje s medom

Na kilogram dunja ide kilogram meda. Dunje, potpuno zdrave, bez i jedne mrlje, dobro obrišite krpom da uklonite dlačice, zatim operite pod mlazom vode, očistite i narežite na kriške. Nalijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri da sasvim omekšaju, pa ih izvadite.

U posebnu posudu stavite med i 1,5 dl vode u kojoj su se kuvale. Kad med provri dodajte kriške dunja. Kuvajte ih da budu prozirne, dok se ne zgusne sirup.

Još toplo sipajte u čiste, suve zagrejane tegle i ostavite da se sasvim ohladi. Onda ih povežite celofanom namočenim u alkohol i smestite u ostavu.

I rakije dunjevače, u čije tajne su pronikli promućurni Srbijanski voćari, su nadaleko poznate i cenjene.

 

Miljana Pribaković