KORISNI SAVETI ZA SVEŽ DAH

Neprijatan zadah može vas dovesti do nesigurnosti i do lošeg raspoloženja. Međutim, ništa nije nerešivo. Postoje brojni saveti koji će vam pomoći, da sprečite neprijatan zadah

 

Svi smo se u nekom periodu života susreli sa problemom lošeg zadaha, što nas je dovodilo u više nego neprijatne situacije. Ono što je utešno, jeste da niste jedini. Nema te osobe koja se nije bar jednom susrela sa takvim problemom. I zato nije loše primeniti nekoliko jednostavnih i brzih trikova:

Žvaćite lišće mente. Sveža menta može neutralizovati neugodan miris  i osvežiti vašu usnu duplju. Takođe, menta ima umirujuće dejstvo na želudac i poboljšava probavu.

celer_i_sargarepa

Zubni konac je takođe efikasan borac protiv lošeg zadaha. Čistite zube koncem bar jednom do dva puta dnevno, a najbolje posle svakog obroka. Time ćete se rešiti viška hrane koja se često skuplja u džepovima između zuba, stvara bakterije i izaziva neugodne mirise.

Perite zube, ali i jezik minimum dva puta dnevno, a u najboljem slučaju posle svakog obroka. Tako ćete održavati vašu usnu duplju čistom i samim tim se rešiti lošeg zadaha. Koristite pastu za zube s mentom jer će ona najbolje neutralisati mirise.

Redovni pregledi kod zubara vrlo su važni kako za zdravlje vaših zuba, tako i vas samih. Detaljni pregled kao i redovno čišćenje nakupljenog kamenca koji ne možete očistiti četkicom može rešiti ovaj problem.

Pijte puno vode. Dehidracija često može biti uzročnik lošeg zadaha, zato vodite računa o redovnoj hidrataciji svog organizma. Takođe, voda će isprati vašu usnu duplju i ukloniti bakterije.

Izbegavajte hranu koja sadrži luk u bilo kom obliku. Kafa i cigarete takođe nisu prijatelji našeg zadaha, pa ukoliko je moguće njihovu konzumaciju svedite na minimum.

Kako smo već pomenuli najbolje je posle svakog obroka oprati zube, ali isto tako postoje situacije u kojima je to vrlo teško ispoštovati. Ako ste na radnom mestu i nemate pristup pasti i četkici za zube postoje namirnice koje vam mogu biti prva pomoć i najbolje rešenje.

Jabuke

Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i flor i odličan je saveznik protiv razvoja karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice delujući dvostruko – mehanički i fizički.

saveti za svež dah

Sirova šargarepa

Žvakanjem mrkve se stimuliše  lučenje pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane, pa je preporuka posle obroka ili uz obrok-salatu konzumirati ovo više nego zdravo povrće.

Pored toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni, pa eto još jednog razloga da se ova namirnica nađe na vašem dnevnom meniju.

Celer

Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje supstanci  koje neutralizuju bakterije kojesu glavni izazivači karijesa. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zuba, masira desni i čisti usnu duplju.

Međutim, ako problem postane malo delikatniji, i pojave se  problemi  estetske prirode, vreme je da posetite dobru stomatološku ordinaciju  i pustite stručnjake da  uzmu posao u svoje ruke.  Gotovo za svaki problem sa oralnim zdravljem ili estetikom postoji rešenje. Tu su zubni implanti, proteze, krunice,fasete, izbeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku.

kako imati svež dah

Zato glavu gore, osmeh na lice i sigurnim korakom u nove pobede!