MATIČNI MLEČ

Matični mleč je bela kremasta materija, koju pčele proizvedu da se njome hrani ona pčelica, koja treba da poraste u maticu i zasnuje svoje novo leglo

 

Matični Mleč je složena multivitaminska supstanca i u prirodi ne postoji proizvod sličan mleču po sastavu, sa toliko vitamina i takvih terapijskih moći. Pored mnogobrojnih vitamina mleč sadrži i veliki broj amino-kiselina, belančevina, masti i druge biostimulatore.

Matični mleč u saću u košnici

Matični mleč okružuje larvu

Larva pčele, putem mleča transformisane u maticu, živi 30-40 puta duže od pčele radilice.

Pakovanje i čuvanje Matičnog mleča

Matični mleč se obavezno mora čuvati u zamrznutom stanju, hermetički zatvoren, u ampulama od tamnog stakla ili teglama, sve do početka korišćenja, tj. na t* -20*C. U suprotnom mora se liofilizovati (na t* od -32*C do -40*C, pretvoriti u prah).

Najbolje ga je čuvati na t* od -10* do -18*C.

U svakom slučaju, mleč se ne koristi u čistom obliku, nego u kombinaciji sa drugim materijama, pa ga možete naći:

* rastvorenog u malo alkohola ili vode (veličine zrna bibera, otapanjem pod jezikom),

* sa prethodno kuvanim mednim sirupom (1-2 ampule dnevno),

* u tabletama (dnevno po 1 tab), * u obliku rektalnih svećica (aplicira se kroz anus kod dece) ili

* u mešavini sa kristalisanim medom, kao konzervansom, sa ili bez još drugih lekovitih supstanci.

Matični mleč – način upotrebe i doziranje

Matični mleč se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa medom, u slučaju drastičnog poremećaja imuniteta i zdravlja. Sličan je hormonima i ima visoku terapijsku moć, prvenstveno delovanjem na endokrini sistem.

Mleč ima specifičan kiselkasto-masnjikav ukus, na koji se lako privikava, tim pre ako se svo vreme ima na umu da sa svakim „zalogajčićem“ te supstance postajete jači i zdraviji, a vaša boljka pod jačinom tog ukusa prestaje da postoji.

Kod samostalnog korišćenja Mleč se uzima, ujutru, na prazan želudac, specijalnom kašičicom ili čačkalicom, u veličini zrna bibera, koje se polako topi pod jezikom. Za njim se ne pije voda narednih 10-15 minuta, niti konzumira bilo kakva hrana. Nadalje ide sve uobičajeno.
Druga, češće primenjivana opcija je kombinacija mleča i meda, bez ili uz dodatak drugih supstanci, kao što su polen, propolis, perga, lekovito bilje i sl.

U tim slučajevima uzima se po jedna kafena kašičica mešavine, drži u donjem delu vilice, da se lagano topi i tako polagano i guta, da bi se što pre upio u krvotok kroz podjezičnu venu i pljuvačne žljezde. Za tom kašičicom odabrane mešavine ne pije se voda celih pola sata, a minimum 20 minuta. Nadalje sve ide uobičajeno.

Matični mleč i njegova lekovitost

Delovanje Matičnog mleča na oganizam je višestruko, slično delovanju hormona, pa ga otuda neki ne preporučuju maloj deci i adolescentima. Medjutim, praksa pokazuje suprotno, s tim da se moraju poštovati pravila korišćenja i doza.

Izuzetno je lekovit i koristan kako kod odraslih tako i kod dece.

Deluje antivirusno, baktericidno, antimikotično, reproduktivno i nezamenljiv je kod:

* jačanja imuniteta,

* lečenja malokrvnosti,

* poboljšanja apetita,

* regeneracije ćelija,

* poboljšanja rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem,

* olakšanja problema žena u menopauzi,

* regulaciju metabolizma,

* sprečavanja zakrečenja krvnih sudova (arteroskleoze),

* povećanje broja spermatozoida i njihove pokretljivosti,

* poboljšanja opšte radne sposobnosti organizma,

* ubrzane regeneracije tkiva oštećenog zračenjem,

* normalizacije krvnog pritiska,

* detoksikacije organa u organizmu,

* očuvanja vitalnosti, te

* usporavanja starenja organizma, zbog čega je vrlo često sastavni element savremenih kozmetičkih preparata, što ujedno povlači i visoke cene istih.

Savet:

Sa mlečom se ne sme preterivati, niti uzimati veće količine od preporučenih, sa željom da zdravstveni problem što brže nestane. Mora se imati u vidu da ni jedan zdravstveni problem nije došao iznenada, već da je posledica dužeg ignorisanja nekih simptoma, kao i da mleč ubrzava metabolizam.

U snagu i lekovitost Matičnog mleča sam se lično uverila i zahvaljujući njemu izlečila težak oblik anemije sideropenike i hipohromije i vratila u život.

Prethodno isprobala sve moguće vidove gvoždja dvo- i trovalentnog, bezuspešno. Dva puta primila i transfuziju, od nepoznatih i od poznatog darodavca – srodnika, koju moj organizam nije želeo da prihvati i oba puta obilato odbacivao do poslednje kapi.

Uz pomoć Matičnog mleča moj organizam je počeo opet da samostalno proizvodi dovoljan broj crvenih i belih krvnih zranaca, da uvećava hemoglobin (koji je duže vreme bio na vrednosti 40), da pravilno formira pločice krvne plazme i polako su svi parametri krvne slike i gvoždja dovedeni opet u normalu.

Zahvaljujući Gospodu Bogu, vrednim pčelicama i njihovom čarobnom mleču, ja sam već duži niz godina opet ona „stara“. Zato ga svesrdno preporučujem svima, koji imaju zdravstvenih problema, kao i onima, koji žele da ojačaju oslabeli imunitet i zaštite svoj organizam od neželjenih bolesti i infekcija.

Iz iskustva tvrdim da je prirodni Matični mleč lekovit i delotvoran. Sintetički nisam probala i ne preporučujem.

 

 

Miljana Pribaković