NAJBOLJI BARISTA ZA ESPRESO

Ko je najbolji barista koji pravi najbolju espreso kafu na svetu i u Srbiji? Takmičenje barista u pripremi espreso kafe i kapućina. Pobednici su …

 

Istinski ljubitelji kafe, osim što znaju da uživaju u ovom napitku, znaju i da naprave razliku između dobrog i lošeg načina pripremanja i serviranja. Vrednuje se sve: veština, ukus, dekoracija. Opšti utisak mora da bude i više nego zadovoljavajući, da bi barista dobio preporuku i da bi se gost ponovo vratio. Isti kriterijumi primenjuju se i na nacionalnim i svetskim šampionatima barista, ali je lupa pod kojom su posmatrani mnogo veća!

Najbolji barista na svetu ili ko pravi najbolju espreso kafu na svetu

Pobednici Svetskog prvenstva barista

Nacionalno takmičenje barista u pravljenju espreso kafe

Da bi se barista kvalifikovao za svetsko takmičenje, potrebno je prvo da dokaže da je najbolji u svojoj zemlji. To su ove godine Beograđanima pokazali takmičari koji su u septembru prikazali kako se snalaze kada su aparati za kafu u pitanju. Njih petorica borili su se za titulu najboljeg – Boris Belić, Vojko Pešović, Milan Krstić, Nikola Stanojčić i Stefan Jančić.

Imali su 45 minuta da pripreme dva espresa i dva kapućina, ali i da ih ukrase tehnikom latte art. Ona podrazumeva dekorisanje pene raznim oblicima, što uključuje i umetničku, kreativnu sposobnost bariste. Sudije su ocenjivale ukus, stručnost i sam nastup, a za najboljeg u Srbiji proglasili su Nikolu Stanojčića. Dodeljena mu je nagrada putovanje u Trst, na dve profesionalne obuke, nakon kojih će biti druga osoba u našoj zemlji sa SCAE sertifikatom.

Nikola Stanojčić barista

Nikola Stanojčić pobednik takmičenja barista u Srbiji

Svetsko takmičenje barista

Aparati za kafu ljubav su mnogih barista širom sveta. Oni najbolji okupljaju se svake godine u drugoj državi, na različitim kontinentima. Prvi put Svetsko takmičenje barista (World Barista Championship) održano je u Monte Karlu 2000. godine.

Ove godine održano je u aprilu u SAD u Sijetlu. U konkurenciji 57 najboljih barista, pobedu je odneo Srbin iz Australije – Saša Šestić. Rođen je u Banjaluci, trenutno živi u Kanberi, a u ovim takmičenjima učestvovao je tokom poslednjih sedam godina. Pravila su zahtevala od takmičara da za 15 minuta naprave četiri espreso kafe, četiri kapućina i četiri napitka po svom izboru i sa ličnim pečatom. Ovoliki broj kafa potreban je zbog toga što bariste ocenjuje četvoro sudija. Takmičenje sledeće godine biće održano od 22. do 25. juna, u Dablinu, u Irskoj.

Saša Šestić najbolji barista sveta

Saša Šestić najbolji barista sveta

Barista

Naziv barista potiče od italijanske reči i označava osobu koja se bavi pripremom kafe, ali i koktela, aperitiva, pa čak i deserta. Ipak, jedan od najomiljenijih napitaka na svetu njegova je specijalnost. Njihov alat su aparati za kafu, ali i vrhunsko poznavanje vrsta kafe, načina pripreme, izgleda, načina posluživanja i dekorisanja. Najbolji su odlično upućeno i u slaganje ukusa, pa gostu mogu da pruže potpuni ugođaj uklapajući hranu i kafu, ali i praveći različite koktele na ovoj bazi. Kada usavrše latte art, oni postaju svojevrsni umetnici, koji svom lokalu na taj način obezbeđuju zadovoljne ljubitelje kafe, koji se uvek rado vraćaju, ali i dovode nove goste. Upravo zbog velike popularnosti ovog posla, otvaraju se mnoge škole za bariste, a u našoj zemlji prve su otvorene 2007. godine.