NAJSKUPLJA ESPRESO KAFA NA SVETU

Espreso kafa može da bude zapanjujuće skupa zbog svojih karakteristika, lokacije, arome, jedinstvenosti, ali jedna kafa se izdvaja po načinu dobijanja

 

Da li znate kako se dobija najskuplja espreso kafa na svetu?

Hteo bih da podelim par zanimljivih detalja oko espreso kafe, koje sam saznao u razgovoru sa Ackom, jednim od naših vodećih stručnjaka za espreso mašine i samu espreso kafu. Prijatelj Acko inače postavlja selekcije i mešavine kafe i svašta nešto još za lanac popularnih kafea u Beogradu.

 Najskuplja espreso kafa na svetu je od Luwak kaka rakuna

Da prenesemo te zanimljivosti onako kako smo ih čuli:

Espreso deluje kao jaka kafa ali on zapravo ima manje kofeina od svih ostalih kafa. Espreso ima jak ukus zbog inteziteta aroma etarskih ulja kafe koje se dobijaju propuštanjem kafe kroz vodenu paru u espreso aparatu. Inače obična kuvana kafa ima više kofeina nego espreso, a najviše kofeina u sebi ima filter kafa, koja na prvi pogled deluje nevino vodnjikavo.

Sav svetski kofein koji se dobije iz kafe kada se ona dekofenizira da bi se dobila kafa bez kofeina odlazi Coca Coli i proizvodjačima energetskih pića.

Espreso kafa se pravi od finijih vrsta kafe nego što je obična kafa, i pažljivije se prži i melje da bi se sačuvale i izvukle najbolje arome, mada svaka kafa u zrnu može da posluži za espreso ako se stavi u mlin za espreso.

Kilogram espreso kafe košta već od 9 eura kod nas. Ono što se kod nas tretira kao kvalitetan espreso, košta negde izmedju 18-25 eura za kilogram.

Acko uvek preporučuje da se kupuje sveža kafa u zrnu a ne pakovana u plastične vrećice, jer se ta kafa tretira hemijskim sredstvima da bi sačuvala aromu. Najbolje je uzimati u pržionicama kafe svež espreso u zrnu za par dana korišćenja, jer posle 3 dana stajanja nakon prženja espreso zrno gubi svoja najlepša svojstva. Ima sad kod nas dosta pržionica koje nude kvalitetne mešavine kafe u zrnu za espreso.

Najskuplje kafe na svetu za fini espreso koštaju preko 100 US po kilogramu. Uglavnom su arabica kafe medju najskupljima, iako one nisu savršene za espreso jer ne daju dobru penu. Zato su medju potrošačima najpopularnije mešavine kafa za espreso.

Najskuplja espreso kafa kao što je Blue Mountain ili Kopi Luwak koštaju oko 140 US za kilogram. Blue Mountain raste samo ne jednom mestu na svetu, na Jamajci a Kopi Luwak je čuvena po tome što se dobija od zrna koje je prethodno pojeo jedan mali sisar, koji liči na rakuna i zove se Luwak, pa je tu pojedenu kafu iskakio, što daje posebnu aromu zrnu. Neverovatno ali istinito, kafa prolazi kroz creva rakuna, ali se ne provari, mada dobije enzime, i kada se iskaki, skupljači je skupljaju, suše, preradjuju. Ko ne veruje neka pogleda sledeći film.

Moj prijatelj Nikola B je probao tu kafu i na FB profilu mi je ostavio komentar na temu ove kafe.

Kao dodatak tvom tekstu mogu reci da Luwak se mozi naci na Baliju gde se Luwak krece u izobilju, ali tamo se kafa pravi mnogo drukcije od espressa a takodje ima i vrlo specifican ukus sa kojim ljubitelji espressa bas ne bi uzgred, tamo do skoro se espresso masina nije mogla naci.

Luwak Kopi sa ukusom podseca na neki čaj, blag i prijatаn. Mozda bi mogli reci da joj je najbolji kvalitet to sto Luwak bira najbolje zrno kafe za svoj obrok, a ukus se dobija od enzima iz probavnog trakta.

Kao sto vidis, vrlo „organski“ proizvod.

Sad rakune ih drze u kavezima i hrane svim ubranim zrnima. Ta kaki kafa se potom przi, melje, mesa sa drugom kafom pa se na kraju „upola kaki“!

I stvarno ima dobar ukus. Ja preferiram onu sa dodatkom Gen Seng-a. Okrepljuje a ne goji!

Možda najskuplja espreso kafa u šoljici se dobija u Skandinaviji, kod svetskog prvaka i bariste, koji kratki espreso koji on spremi naplati 9 eura. Ili u Americi i Kanadi gde šoljica Kopi Luwak kafe košta 10 US.

Zlatko Šćepanović