NARCISOIDNA OSOBA

Da li ste u vezi sa narcisoidnom osobom?

 

‘Zdrava narcisoidnost’

Rec ‘narcis’ se vezuje za mnoge ljudske navike, osobine pa i potrebu danasljeg drustva da bude sto lepse. Sigurno imate osobu u svom okruzenju kojoj ste bar jednom rekli: ‘Koliki si narcis’. Kod svih nas u nekom trenutku zivota budile su se i budice se narcisoidne potrebe. Uzeti vreme za sebe i svoje ciljeve, brinuti o sebi, svom telu i duhu, imati samopouzdanje i veru u sebe, dobro izgledati, vezbati, biti primecen, to je ‘zdrava narcisoidnost’. Ona nije losa, nego cak i pozeljna. Takve osobe se cesto brze osamostale, brze sazrevaju, bolje prolaze na poslovnim razgovorima, imaju uspesnije partnerske odnose.

Narcis Narcisoidna osoba i da li ste u vezi sa narcisoidnom osobom

Sta je narcisoidni poremecaj licnosti i zasto je to vazno znati?

Nije potrebno da budete psihijatar, psihoterapeut ili psiholog da biste osetili da u odnosu sa odredjenom osobom nesto nije u redu. Ako ste u vezi ili nekoj drugoj vrsti odnosa sa osobom koja ima narcisoidni poremecaj licnosti, neminovno je da cete osetiti da osoba preko puta Vas nije empaticna. Ako pokusate da pricate sa njom o svojim potrebama i problemima, ona Vas nece slusati ili ce Vas prekinuti nekom recenicom o sebi, najcesce u superlativu (o njegovom ili njenom izgledu, poslu, frizuri i slicno). Sa takvom osobom necete moci da se povezete i uspostavite uobicajeni kontakt kao sa drugima. Osecaj sopstvene neispunjenosti i manje vrednosti ce Vas pratiti. Zasto je to tako?

Osoba koja ima narcisoidni poremecaj licnosti ne ulazi u kontakt jer bi njena autenticnost bila otkrivena. Takva osoba je izgradila sliku o sebi koju Vam plasira i zeli da je dozivite kao najbolju, najlepsu, najzgodniju, najbolju u krevetu i naravno da im to stalno govorite, a i da govorite svima o njihovoj superiornosti.

Osecaj manje vrednosti partnera koji je sa narcisoidnom osobom nastaje kao posledica narcisove manipulacije i odbrane. Zbog toga cete na svaku upucenu kritiku dobiti odgovor da ste Vi neadekvatni, ne pruzate dovoljno ili da mozda Vi imate neki psihicki problem.

Narcisodini partneri su skloni tome da omalovazavaju druge, cesto pred drugim ljudima, jer su oni najbolji i Vi nikako ne mozete biti isto toliko dobri. Shvatate da je to nacin da odrze svoju sliku o superiornosti. Paradoksalno, kada tek udjete u takav odnos, sve ce Vam biti previse divno. Budite svesni da previse nije dobro, cak i kad je divno. Na tom pocetku partner Vam o Vama govori u superlativu. Tada ste Vi najbolji, najlepsi, niste kao druge bivse ili bivsi. Naravno da to svakome prija i sada cete mozda pomisliti: ‘Pa zar to nije ono sto svi zele da cuju na pocetku veze?’ Jeste, ali situacija se brzo menja. Mnogi za narcisoidni poremecaj kazu da ako se inace po jutru dan poznaje, ovde se po jutru dan ne poznaje. Kada ‘podize’ Vasu cenu, ’podize’ svoju, a nakon te faze ‘medenog meseca’ Vi postajete odjednom losi.

Narcisoidni partner sklon je manipulaciji. Oni cesto govore neistine, ne samo o sebi vec i o drugim osobama (npr. partneru o sestri, sestri o partneru a sve u cilju pridobijanja osobe). Cesto cete cuti da se on previse trudi a od Vas ne dobija nista. I da, njima je zaista potrebno previse paznje. Najverovatnije Vi u tome necete uspeti, kao sto nisu uspele osobe pre Vas i verovatno nece ni posle Vas. Ovo nije poruka da idete preko svojih granica vec da ih ne prelazite i ne podlezete manipulaciji.

Narcis ne moze da podnese sram, zato ce izbegavati situacije u kojima ne moze da bude dominantan. Ukoliko se pak nadju u nekoj nezgodnoj situaciji, svoje neznanje ili neumece opravdace neznanjem drugih (npr. drugi nisu dovoljno pametni pa nisu razumeli ono sto je hteo/htela da kaze). Ukoliko pokusate da objasnite zasto ste razocarani u njega ili nju, najverovatnije cete opet dobiti odgovor da ste Vi losi ili necete dobiti nikakav feedback. Ne mozete ici direktno u analizu o tome sta je pogresio. Narcis ce se distancirati, prekinuti razgovor i slicno. Saveti strucnjaka su da krenete afirmativnim putem, najpre odajte priznanje necemu u cemu je dobar a zatim se nadovezite na ono sto Vam smeta.

Jos jedna njihova zanimljiva osobina, o kojoj mnogi pricaju, je da ne znaju da biraju poklone. Zvuci smesno, ali tako je. Retko cete nesto dobiti, ali ce se od Vas ocekivati da stalno dajete, poklone, paznju, vreme itd. Ako ipak dobijete neki poklon to ce biti nesto sto nema mnogo veze sa Vama. To moze biti nesto sto ta osoba i sama koristi.

Narcisoidne osobe retko imaju prave prijatelje. To su uglavnom povrsni odnosi u kojima ni narcis ne poznaje svoje prijatelje jer je nezainteresovan za druge, a ni prijatelji istinski ne poznaju njega.

Osobe sa narcisoidnim poremecajem najcesce jako iscrpe svoje partnere. Oni neretko biraju takodje narcisoidne osobe, koje su introvertnije, ili zavisne osobe, koje su pasivno agresivne i doprinose ovakvom odnosu. Taj zacarani krug dobro oslikava mit o Narcisu i Eho. Eho je bila lepa ali previse pricljiva nimfa zbog cega je na nju bacena kletva. Mogla je da prica samo tako sto ce ponoviti ono sto je neko vec rekao. Eho se zaljubila u Narcisa, lepog mladog momka koji je video svoj odraz u vodi. Neshvatajuci da je to on, sam sebi je rekao ‘Volim te’. Eho je cula to ‘Volim te’ i ponovila ga Narcisu. On je govorio sebi, ona za njim. Eho nikad u stvari nije dobila nazad ‘volim te’ jer su ga oboje izgovarali istoj osobi.

Uglavnom osobe sa narcisoidnim poremecajem poticu iz porodica gde su se pred njih postavljala prevelika ocekivanja ili ipak nisu bili primeceni i pokusavali su da skrenu paznju na sebe. Mnogi strucnjaci narcisoidni poremecaj smatraju emocionalnim zastojem na ranom uzrastu. Iza slike koju narcis plasira svom okruzenju ,nalazi se velika praznina i bol, koju treba imati u vidu, bilo da ste njihov partner, deo porodice, prijatelj, poznanik.

Sta mozete da uradite za sebe

Ukoliko ste dugo u ovakvom odnosu i ne zelite da izadjete iz istog, prvi korak je da prepoznate sta se u njemu desava. Mozda ste Vi Eho i doprinosite agoniji koju prozivljavate, a mozda ste i Vi mali narcis.

Osoba sa narcisoidnim poremecajem najcesce nece imati kapacitet da radi na sebi i osvesti procese sa Vama, sa psihoterapeutom ili psihologom, jer bi tako razbila sliku o svojoj superiornosti. Ne moze da prihvati da ona u necemu gresi. Retko takve osobe dolaze na terapiju. Nekada pod nagovorom partnera i najblizih osoba, ali iz terapije izlaze vrlo brzo, ne dovrsavajuci je. Odrzavati odnos sa narcisoidnim partnerom je naporno i iscrpljujuce, skoro nemoguce. U takvim slucajevima jedino resenje je oprezno izaci iz odnosa. Cesto osobe koje imaju narcisoidnog partnera ne mogu da verbalizuju ono sto se desava. Sve izgleda poprilicno naivno kad pokusate da objasnite ,a u stvari ste izmanipilisani. Vazno je da znate da niste jedini i da se to desava i drugima. Okruzite se takvim ljudima, razgovarajte, potvrdite svoja iskustva, razgovarajte sa strucnjacima. Kada dobijete priznanje za takvo iskustvo, oseticete olaksanje i pomoci ce Vam da ne prenosite svoje frustracije u nove odnose.

Medjutim, ukoliko je Vas narcis spreman da se menja nije sve izgubljeno. Vi morate postaviti granice i drzati se istih. Jasno recite sta zelite, sta ne zelite, sta cete tolerisati, sta necete. Ne podlezite manipulaciji.

Budite oprezni. Verujte svom osecaju. Ako mislite da nesto nije adekvatno, najverovatnije ste u pravu. Konsultujte psihoterapeuta ili psihologa.

 

 

Aleksandra Radivojevic

psihoterapeut u edukaciji