IZLET U HOMOLJE

Beli Izvorac, Straža (541 m), Valja Prerast (kamena kapija)

Subota – 7.11.2015 (novi termin izleta)

 

Spomenik prirode «Bigrena akumulacija Beli izvorac» nalazi se na 10 kilometara od Majdanpeka (od Beograda 191 km). Značajan je zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa. U dolini Belog izvorca postoje dve akumulacije bigra različite starosti, taložene jedna preko druge. Ovo prirodno dobro ima veliki broj oblika, pojava i procesa, koji je vodotok Belog izvorca formirao u nataloženim naslagama bigra, nizvodno od izvorišta pomenutog vodotoka.

Poziv na izlet u Homolje - slapovi Beli Izvorac

Slapovi Beli Izvorac

Na relativno malom prostoru (oko 300 m) nalazi se veliki vodopad, visine 16 m. Ispod vodopada, poniranjem vode kroz bigar, obrazovan je pećinski kanal dug 13 m i širok 4 m, otvoren sa jedne i druge strane. Pretaložavanjem bigra u pećini su obrazovani salivi i stalaktiti od čiste bele sige. Nizvodno od vodopada, u koritu potoka, postoje brojne pregrade od bigra, iza kojih su obrazovane bigrene akumulacije jezerca prečnika do 10 m i dubine 2-3 m. Preko pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada, među kojima su dva visoka 5 m. Na osnovu  geomorfokoških vrednosti ovaj lokalitet, «Bigrena akumulacija Beli izvorac«, uvršten je u Inventar objekata geonasleđa Srbije.

Duž slapova i vodenih kaskada krećemo se živopisnom stazom prolazeći pored Kozje i Male pećine (na 325 mnv) koje ćemo obići i uz svetlost lampi slikati se pored stalagmita, bigrenih kada i ostalih pećinskih tvorevina.

Nakon obilaska izvorišta i pećina nastavljamo ka vidikovcu Straža (541 mnv) na samom grebenu i krečnjačke litice planine Mali Krš odakle se pruža pogled na masiv Deli Jovana, Velikog Krša i Borskog Stola. Posle pauze staza ide dalje pored salaša gde se spušta šumskim putem do kamenog mosta Valja Prerast, koji je kao spomenik prirode od izuzetnog značaja i pod zaštitom države. Impozantni raspon prerasti iznosi 150m, a širina njenog otvora pri dnu u visini rečnog korita 9,7 m. Zaštićeni prostor prerasti obuhvata i prelepu istoimenu planinsku reku, koja ispod nje prolazi. Posle fotografisanja, šumskim putem nastavljamo sa druge strane kamenog mosta gde je preko širokog platoa moguće prići još bliže prerasti. Odatle ima dva kilometra kolskog puta do asfalta gde nas čeka bus.

Dužina staze je oko 8 km sa usponom od 300 m. Na stazi se u 5-6 navrata prelazi potok (s kamena na kamen koje se olakšava korišćenjem štapova i po potrebi uz pomoć vodiča).

 

POLAZAK: u 06:30 sa parkirališta ispred železničke stanice. Povratak u 22:00

Cena izleta je 2300,oo dinara

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

Vodič – Dragana Rajblović

Prijave se primaju najkasnije do srede 4.11. uz uplatu akontacije (najmanje 1600.oo):

SK Alti

Informacije na tel: 064/1600-522, 062/837-5540

ili na mail: [email protected]

www. alticlub.org.rs