SALAT OD CELERA

Recept kako se pravi celer salata sa sirom i orasima

 

Celer je ukusno i aromatično povrće i ujedno najkompletnija lekovita biljka. Ako bi trebalo da izaberete samo jednu lekovitu biljku koja ima najopštije dejstvo na zdravlje i sve telesne sisteme, a celer jeste vredna lekovita biljka, onda bi to bio celer. Stoga, jedite što češće celer i koristite ga u raznim oblicima, najbolje kao svež. Celer salata je najidealniji izbor.

Salata od celera - Recept kako se pravi celer salata sa sirom i orasima

Celer salata

Celer je zeljasta godišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice štitarki s mesnatim ili vretenastim, a katkada i gomoljasto odebljalim korenom, te razgranatom stabljikom visokom 40 – 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, a listići su klinastog oblika na vrhu urezani i nazubljeni. Cvetni štit je s kratkom peteljkom zrakast s belim i sivobelim cvetovima , a kuglasti plod je rebrast. Na ceni je kao vrlo vredna lekovita biljka.

Celer se koristi u jelima i za pripremu supa i čorbi, a seme se upotrebljava kao začin. Čak i nakon dugog potapanja u vodu biljka ostaje čvrsta dodajući supi teksturu. Na jugu Europe celer se obično upotrebljava svež.

Energetska vrijednost 100 g celera (koren s lišćem) je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 % belančevine, 2,97 % ugljenih hidrata i 0,17 % masti. Izvrstan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama.

Recept za celer salatu sastojci

2-3 veće glavice celera

500 gr sitnog sira

1 Kisela pavlaka

malo konjaka

1 kisela jabuka

sok od jednog limuna

30 g oraha.

Kako se sprema Celer salata

Celer oprati, oljuštiti, sitno iseckati, posuti limunovim sokom, dodati sitno iseckanu jabuku, orahe, konjak, pavlaku i sitan sir. Lagano izmešati, servirati u čaše (šampanj) i posuti sitno iseckanim orasima.

Služiti uz tost i maslac.