SUPERGRUPA

Podsećamo se na neke zaboravljene muzičke supergrupe i njihove osnivače kao i  delo koje su ostavile iza sebe

 

Na blogu časopisa NME objavljen je tekst Sheryl Willis pod naslovom Deset zaboravljenih supergrupa za koje bi trebalo znati. Pred vama je njen odabir.

Muzička Supergrupa - zaboravljene muzičke Supergrupe

Uobičajeno se pod supergrupom smatra skup muzičara poznatih po minulom radu, koji udružuju snage zarad stvaranja novih pesama pod svežim imenom. Uglavnom su grupe ovog tipa tzv. sporedni projekti u kojima muzičari više sviraju „za svoju dušu“, ali primeri Plastic Ono Banda, Nicka Cavea & The Bad Seeds, Crosbyja, Stillsa, Nasha & Younga ili sastava Foo Fighters govore da ovaj sporedni put može postati autostrada mnogih uspešnih karijera. U nekim slučajevima, kao što su radovi grupa Electronic, Mad Season, Fantômas ili A Perfect Circle, stoje po svojim kvalitetima i značaju rame uz rame sa albumima matičnih grupa njihovih članova.

Upravo su supergrupe, i to one zaboravljene, tema teksta Sheryl Willis, prenetog sa bloga časopisa NME. U sledećem nastavku Popboks temata, pozabavićemo se supergrupama sa prostora nekadašnje i sadašnje države.

  • 1. The Dirty Mac

Verovatno jedna od prvih supergrupa, The Dirty Mac su sačinjavali John Lennon (The Beatles), Eric Clapton, Keith Richards (The Rolling Stones), Mitch Mitchell (The Jimi Hendrix Experience) i Yoko Ono. Lennon je oformio ovaj bend 1968. za TV specijal The Rolling Stones Rock and Roll Circus, i tom prilikom prvi put nastupao bez ostalih Beatlesa.

  • 2. The Traveling Wilburys

Bob Dylan je okupio Traveling Wilburys u svom kućnom studiju 1988. Sačinjavali su ga lider ovog projekta George Harrison (The Beatles), Jeff Lynne (Electric Light Orchestra), Roy Orbison, Tom Petty (Tom Petty and the Heartbreakers) i studijski muzičar Jim Keltner. Grupa je prestala sa radom smrću Roya Orbisona iste godine, a drugi i poslednji album grupe – šašavo nazvan Traveling Wilburys Vol. 3 objavljen je 1990. godine.

  • 3. Temple Of The Dog

Bend iz Sijetla čiji su članovi bili Chris Cornell (Soundgarden), Stone Gossard (Mother Love Bone), Jeff Ament (Mother Love Bone), Mike McGready (Pearl Jam), Matt Cameron (Soundgarden) i Eddie Vedder (Pearl Jam) osnovan je 1990 u čast Andrewa Wooda, lokalne muzičke legende i frontmena grupa Malfunkshun i Mother Love Bone.

  • 4. Neurotic Outsiders

Steve Jones (Sex Pistols), John Taylor (Duran Duran), Duff McKagan and Matt Sorum (both Guns N’ Roses) su se družili nekoliko godina, da bi 1995. odlučili da oforme „jam band“. Neurotic Outsiders su ostali aktivni i tokom sledeće decenije, okupljajući se povremeno za „reunion“ svirke.

  • 5. Zwan

Nakon raspada Smashing Pumpkins 2000, Billy Corgan je odlučio da se udruži sa Paz Lenchantin (A Perfect Circle), Davidom Pajom (Slint), Mattom Sweeneyem (Chavez) i bubnjarom Pumpkinsa Jimmyjem Chamberlinom. Zwan se raspao pošto je objavio jedan album, a Corgan se zarekao da ne samo da više nikad neće svirati sa ostalim članovima benda, nego će ih i inače izbegavati u širokom luku. „Možete to da napišete velikim slovima“, njegove su poslednje reči na ovu temu.

  • 6. Chickenfoot

Sammy Hagar i Michael Anthony, tada članovi Van Halena oformili su uz Chada Smitha (Red Hot Chili Peppers) i Joea Satrianija ovaj bend. „To je bilo trulo ime koje smo koristili u nedostatku bolje ideje, ali su se onda proširile glasine o nama i svi su koristili to ime pa smo pomislili ‘Jebi ga, neka ostane Chickenfoot'“, izjavio je Anthony.

  • 7. The Highwaymen

Johnny Cash se osamdesetih godina prošlog veka uortačio sa Williejem Nelsonom, Waylonom Jenningsom i Krisom Kristoffersonom. Supergrupa sastavljena od country zvezda svirala je deceniju zajedno, i objavila tri albuma.

  • 8. The Backbeat Band

Dave Grohl je oformio ekipu 1994. sa namerom da „ozvuči“ film Backbeat, o „petom Beatlesu“ Stuartu Sutcliffeu. Grohlu su se pridružili Mike Mills (REM), Thurston Moore (Sonic Youth), Dave Pirner (Soul Asylum), Greg Dulli (Afghan Whigs) i Don Fleming (Gumball), i za svoj rad su ovenčani BAFTA nagradom za najbolju filmsku muziku. Grupa se raspala 1995.

  • 9. Pigface

Kroz Pigface je prošlo preko 100 članova – među njima i Trent Reznor, Flea i članovi grupe Pixies. Od 1990, grupa je objavila šest albuma.

  • 10. The Transplants

Saradnja članova grupa Blink 182 i Rancid, Travisa Barkera i Tima Armstronga, uz podršku Roba Astona, bivšeg Armstrongovog roudija, nastala je sa ciljem spajanja hip hopa i punka. Grupa je zabeležila veliki komercijalni uspeh, ali se raspala nakon objavljivanja drugog albuma. Od 2010. kruže glasine o povratničkoj ploči.

 

 

Aleksandar Pavlić

Marko Nikolić

Izvor: Popboks.com