TOP 5 SAJTOVA ZA ONLINE KUPOVINU

Kupovina preko interneta je već dugo popularna u svetu, a kako vreme prolazi ovakav način  kupovine sve više i više istiskuje tradicionalnu kupovinu.

Popularnost sajtova za online prodaju je tolika da najuspešniji sajtovi  bukvalno zarađuju milijarde dolara i zauzimaju mesta najvrednijih kompanija sveta. Ekspanzija ovakve kupovine je  čak dovela i do zatvaranja nekih prodavnica i tržnih centara, pre svega u USA.

Na našim prostorima kupovina preko interneta je sve do pre nekoliko godina bila rezervisana za mali broj ljudi koji su bili upoznati sa materijom i imali hrabrost da prvi isprobaju ovaj sistem u Srbiji. Danas je kupovina preko interneta postala normalna stvar i kod nas, pa smo zato odlučili da vam predstavimo 5 najpopularnijih svetskih sajtova za online kupovinu.

Amazon

amazon

Amazon je najpopularnije sajt za kupovinu preko interneta. Osnovao ga  je Džef Bezos davne 1995. Na ovom sajtu možete kupuiti gotovo sve. Kada je nastao sajt se bavio isključivo prodajom knjiga, a kako je popularnost (i zarada) rasla Amazon je brzo proširio svoj asortiman. Jedan od glavnih razloga velike popularnosti sajta je “Affiliate Program” koji omogućava korisnicima Amazona da zarade preporučujući proizvode Amazona online.

eBay

ebay

eBay je posle Amazona  najpopularniji  portal za e-prodaju. Osnovao ga je Pjer Morad Omidjar  takođe 1995. godine. Na ovom sajtu možete kupiti stotine proizvoda poznatih svetskih brendova po akcijskim cenama. Ovaj sajt je dobar i za kupce i za prodavce, jer dozvoljava korisnicima da ponude svoje proizvode na ovom sajtu. Ono po čemu se ovaj sajt izdvaja je tzv. Aukcija, koja omogućava korisniima da nabave neke proizvode po izuzetno niskim cenama.

Walmart

walmart

Sem Valton je osnovao Walmart davne 1962. u Americi. Danas, se Walmart velikim delom preselio na internet i trenutno je na odličnom trećem mestu ove liste. Pre svega posluje u Americi, a trenutna vrednost ove kompanije se procenjuje na 500 milijardi dolara! Sajt nudi razne promo kupone, besplatnu dostavu i svakodnevne specijalne akcije. Na sajtu možete kupiti sve od softvera, elektronike, nakita i odeće do proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

Alibaba

alibaba

Alibabu zovu kineski Amazon. Ovaj servis je osnovao Džek Ma pre samo 8 godina. Za to vreme ovaj sajt je ostvario vrtoglavi rast i predstavlja ozbiljnu pretnju čak i samom Amazonu. Alibaba je fokusirana na B2B, odnosno na poslovanje firmi sa firmama, što znači da se prodaja vrši isključivo na veliko. Srećom tu je sajt AliExpres na kome možemo nabaviti pojedinačne proizvode sa Alibabe. AliExpress je kod nas najpopularniji sajt za online kupovinu, pre svega zbog pristupačnih cena.  

Flipkart

flipkart

Flipkart je još jedan izuzetno popularan sajt za e-prodaju. Nastao je u Indiji i izuzetno je popularan u Aziji. Kao Amazon i Flipkart je počeo prodajući isključivo knjiga.  Nakon početnog uspeha  Flipkart proširuje svoj asortiman na filmove, softver, elektroniku, kućne aparate… Danas je na ovom sajtu moguće naći izuzetno dobre ponude i upravo zbog toga se ovaj sajt progurao i našao na top 5 listi.

Iako web dizajn ovih sajtova izgleda veoma jednostavno, moramo pomenuti da izrada web sajtova za online prodaju zahteva mnogo vremna, truda i novca, pa ako ste nakon ovog teksta odlučili da i vi postanete online trgovac morate znati da to nije lako kao što se čini na prvi pogled.