Zašto smo voleli naše vladarke?

Žene srpskih velikana su nesumnjivo vekovima menjale istorijske tokove i uticale na svoje muževe vladajući iz senke. Srpske istorija je umnogome zavisila od njihove volje, počev od Ane, supruge velikog župana Stefana Nemanje, pa završno sa Aleksandrom, ženom kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Među najmoćnijima su svakako bile: Ana Komnina (kralja Radoslava), Beloslava (kralja Vladislava), Katalina (kralja Dragutina), Jelena (cara Dušana), Jerina (despota Đurđa), Persida (kneza Aleksandra Karađorđevića), Draga Mašin (kralja Aleksandra Obrenovića), ali i kneginja Milica, supruga Lazara Hrebeljanovića.

Knjeginja Milica je posedovala izuzetnu snagu, što je posledica vladarskog porekla iz loze Nemanjića. Rođena je 1335, godine, kao ćerka Jug Bogdana, a 18 godina kasnije se udala za Lazara Hrebeljanovića. Prema legendi zadužbina kneginje Milice, manastir Ljubostinja, napravljen je na mestu gde je upoznala i zaljubila se u kneza Lazara. Ova žena je vladala srcem, bila je pravoverna i duhovno jaka. Može se slobodno reći da je ova kneginja vodila “politiku kompromisa”, jer se uvek trudila da njene odluke i potezi budu u korist države i srpskoga naroda. S ovlašćenjem kneza Lazara vladala je Srbijom od Kosovske bitke do punoletstva njenog sina Stefana 1397. godine. Potom se zamonašila, ali je i dalje ostala uticajna. U tim teškim vremenima srpske istorije, ona je pomagala sinu, knezu i despotu Stefanu u rukovođenju državom i više puta ga mirila sa bratom Vukom.

ljubostinje

Carica Jelena je bila vladarka sa najviše političkog uticaja i od njene hrabrosti su neprijatelji klecali. Ona je od kako se udala za cara Dušana prepoznala veliki potencijal u srpskoj državi, pa je i podsticala muža na snažnenje iste. Carica Jelena je bila veoma uticajna i u spoljnjoj i unutrašnjoj politci, čak je i sam car Dušan u jednoj povelji naziva “carica moga carstva”. Ova žena se nije libila da uz svog muža stane i na ratnom polju, a ne samo na diplomatskim putovanjima. O njenom nesumnjivom autoritetu govori i činjenica da je to jedina žena koja je boravila na Svetoj gori.

Za rumunsku princezu Mariju, suprugu viteškog kralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja, prvu kraljicu Jugoslavije ističe se da je nasledila najplemenitije osobine svojih slavnih predaka. Rasla je na rumunskom dvoru i sticala najbolje obrazovanje, a učitelji su joj bili mnogi umni ljudi, profesori i poznati engleski pedagozi. Nakon smrti muža dugo se bavila humanitarnim radom i pomagala je svom narodu, što joj Srbi nisu zaboravili.

Kraljica_Marija

Žene srpskih vladara su veoma zanimljiva tema za istraživanje, kako za seminarske radove, tako i za diplomske radove iz oblasti istorije. Ako volite srpsku istoriju, krenite u uzbudljivo istraživanje o ovim neverovatnim ženama koje su obeležile prošlost naše zemlje.