LEPOTANI KLASIČNE MUZIKE

Oni su zgodni i seksi, imaju mnogo obožavateljki a sviraju klasičnu muziku

 

Oduvek su žene uzdisale za talentovanim muzičarima.

Mocart je bio poznat po svojim avanturama, nežni Šopen je uvek bio voljen zbog svoje osećajne prirode, a List je bio poput rok zvezde u svoje vreme i imao brojne ljubavne afere. U to vreme klasična muzika je bila skoro jedina vrsta muzike koja je bila popularna, ali vremenom su nastajali novi žanrovi i svaki muzički pravac stvarao je nove zvezde koje su slamale ženska srca.Frenk Sinatra, Elvis, Bitlsi, Hulio Iglesias, Plasido Domingo, Mik Džeger, Dejvid Bouvi, Džim Morison, Džo Stramer, Morisi, Kurt Kobejn samo su neka od imena.

Zgodni klasičari sadašnjice - lepotani klasične muzike

Dejvid Garet

Klasičari su vremenom postajali uštogljeni i kruti. Verovatno im je taj epitet dosadio, pa današnji klasični muzičari mnogo polažu, osim vrhunskog sviranja, i na svoj izgled. Većina klasičnih muzičara današnjice svesna je da je i njihova pojava dobrim delom bitna za uspeh, pa brižljivo rade na svom imidžu. Svako od njih ima svoju ideju kako da se klasičnom muzikom bavi na način koji će prihvatiti šira populacija a da to ne narušava njihovu specifičnost i izuzetnost.

Predstavljam vam lepotane današnje klasične muzike koji, osim dobrog izgleda, imaju i sjajan talenat i vrhunski su u svom poslu.

Nemanja Radulović

Mladi violinista rodom iz Niša započeo je sviranje u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mihajlovića, a diplomirao na Pariskom Konzervatorijumu. Pariz je danas mesto njegovog boravka osim ako nije na turnejama širom sveta. Meni lično Nemanja Radulović je uvek bio kao Džim Morison na violini. Poseduje neverovatan spektar emocija koji ume da prenese publici. Ekspresivan, a istovremeno tanan. U prirodi neposredan, nasmejan i plemenit. Kad svira, kao da Bog progovara iz njega. Njegova specifična crna kovrdžava duga kosa i neo gotik rok stajling sa neizostavnim martinkama su prepoznatljivi. Osim kao solista nastupa i sa kamernim sastavima Đavolji triler i Double Sens.

https://www.youtube.com/watch?v=XcBb1u419w8

Two Cellos

Ovaj dvojac čine mladi violončelisti Luka Štulić i Stjepan Hauser. Upoznali su se na master klasu u Hrvatskoj ,a završili akademije u Beču i Londonu. Iako su sjajni i kao klasični muzičari, popularnost su stekli svirajući obrade poznatih rok i pop pesama. U žižu interesovanja izbili su snimivši spot za obradu pesme Smooth Criminal Michaela Jacksona u kome se njih dvojica nadmeću svirački. Njihove nastupe karakteriše energičnost i veoma interesantni i virtuozni aranžmani. Pogledajte ovaj spot u kom možete čuti kako podjednako dobro sviraju i klasiku i rok .

Gustavo Dudamel

Jedan od najpoznatijih dirigenata sadašnjice, muzički direktor simfonijskog orkestra Simon Bolivar, kao i Los Anđeles filharmonije. Kao dete svirao je violinu i priključio se čuvenom edukativnom projektu El Sistema koji daje priliku deci i iz siromašnih slojeva da se bave muzikom i postanu vrhunski muzičari. Sa samo petnaest godina prvi put je dirigovao simfonijskim orkestrom. Svoj dirigentski debi imao je u Milanskoj Skali 2006. godine dirigujući Mocartovog Don Žuana. Dirigovao je mnogim poznatim svetskim orkestrima poput Berlinske i Bečke filharmonije. U LA filharmoniji je od 2009. i ugovor mu je produžen čak do 2019-e! I danas aktivno učestvuje u edukaciji dece. Za njega kažu da tokom dirigovanja prenosi čistu muziku kao i strpljenje, humor i milost. Kažu da je dobar igrač i neobično zabavna osoba. Ako bih morala da opišem njegovo dirigovanje izbegla bih sve one standardne termine i rekla bih samo da je neverovatno seksi :-)

https://www.youtube.com/watch?v=PA7vEIj6Lzk

Dejvid Garet

Ovaj momak volinista ima zavidnu biografiju. Nemačkog je porekla, a violinu je diplomirao na Džulijardu kod Isaka Perlmana. Sa nastupima je počeo vrlo rano, a već sa trinaest godina je imao ekskluzivni ugovor za Dojče gramofon kao najmlađi solista ikada. Sa šesnaest godina je nastupao sa Minhenskom filharmonijom kojom je dirigovao čuveni Zubin Mehta. Još za vreme studija osvojio je I nagradu za komponovanje za fugu u Bahovom stilu. Izgleda da su ga osim klasike zanimali i drugi žanrovi, pa je sam komponovao, aranžirao i sa svojim bendom izvodio muziku. Rezultat toga je bio album Encore izdat 2008. Danas ima zavidnu diskografiju.

Osim klasike, na njegovom repertoaru se nalaze i obrade poznatih klasičnih tema kao i rok, pop, filmske teme. Volim da kažem da je on Dejvid Bekam na violini.

Il Divo

Il Divo je vokalni kvartet koji čine španski bariton Karlos Marin, dvojica tenora – Amerikanac Dejvid Miler, Švajcarac Urs Buhler i francuski pop pevač Sebastijan Izambard. Poznati producent Sajmon Kauel je tragao dve godine za savršenom četvorkom organizujući veliki broj audicija od 2001. do 2003. da bi na kraju pronašao dobitnu kombibaciju.

Il Divo je postigao neverovatan uspeh u svetu svojim izdanjima i nastupima. Ova četvorka je prodala preko 26 miliona albuma širom sveta, našla se na prvim pozicijama 50 puta, primila preko 160 zlatnih i platinastih priznanja za najprodavanije albume u preko 33 zemalja i za sobom ima četiri rekordne svetske turneje.

Prepoznatljivi su po spajanju operske i klasične muzike sa ostalim muzičkim žanrovima kao što su pop, bolero, tango, latino, folk, kao i po poznatim pesmama specijalno obrađenim za njih poput Con Te Partiro, My Way, Unchaind melody i dr. Sarađivali su sa Barbarom Strejsend, Selin Dion, Nikol Šlezinger, i mnogim drugim izvođačima.

 

 

Aleksandra Popović

http://wonderstrings.com/