ZLATIBOR – destinacija za sva godišnja doba

Zlatibor je jedna od retkih destinacija u regionu i šire koja je turistima podjednako primamljiva tokom cele godine.

 

Sva godišnja doba donose neku posebnu čar ovoj prelepoj planini. Ranije je bila uglavnom planina koju su posećivale porodice sa decom ili stariji ljudi iz zdravstvenih razloga, ali danas je ona prava turistička atrakcija koja je podjednako zanimljiva svim generacijama. Ona je u poslednjih par decenija postala pravi sportski, rekreativni, zdravstveni i kongresni centar srpskog turizma.

zlatibor centar


Put od Beograda do Zlatibora traje oko 4 sata, a udaljenost je 230km što je više nego povoljno po Beograđane. Mogu provesti svoj vikend relaksirajući se u šetnji po Zlatiboru i dopuniti energiju za sledeću radnu nedelju. Mladi takođe izuzetno rado u velikim grupama iznajmljuju kuće i apartmane na Zlatiboru i provode se do kasno u noć u sve većem broju zlatiborskih kafića.

kraljevi konaci
Kao što smo na početku napomenuli, na Zlatiboru sezona traje tokom cele godine. Zima je posebno zanimljiva zbog mnogobrojnih zimskih atrakcija. Zlatiborsko jezero u centru je posebno lepo u periodu sezone klizanja. Leti se to isto jezero pretvara u deo za vožnju pedolina i kupanje. Kupanje je leti veoma popularano i na otvorenom baznu Olimp. Šetnje tokom leta su na Zlatiboru daleko prijatnije nego u gradu i prosto vas vode u pravi mali raj među mnogobrojnim cvećem i lekovitim biljem. Ono što verujemo da niko ne izostavlja jeste poseta Zlatiboru nakon posete Crnogorskom primorju. Nakon sunčanja i prženja na crnogorskim plažama najlepše je rashladiti se i provesti još para dana pravog odmora na ovoj fenomenalnoj planini koja leči i dušu i telo. Leti Zlatibor prosto buja i svi su nekako veseliji, razdraganiji, mada je on pun tokom cele godine. Proleće i jesen su rezervisani uglavnom za razne kongrese i seminare.

zlatiborsko jezero
Kako bismo zaokružili ovu priču spomenućemo samo neke od simbola Zlatibora. Složićete se da prvo mesto na ovoj listi zauzme hrana: neverovatan kajmak i kiselo mleko, čuvena pršuta, fantastična slanina. Čak i oni koji su navikli da mrljave neće moći da odole svim ukusima Zlatibora. Kada je hedonizam u pitanju nikako ne smemo zaboraviti nadaleko poznati zlatiborsku lepinju. Za ljubitelje alkoholnih pića Zlatibor ima da ponudi najrazličitiji izbor vina i rakija. Kada se najedete formu možete povratiti na nekom od mnogobrojnih sportskih terena i uživati u raznim sportovima sa svojim prijateljima ili porodicom. Ukoliko zbog zdravstvenih problema dolazite na ovu planinu, budite sigurni da ćete se vratiti kući apsolutno rehabilitovani. Zlatiborski vazduh i medicinski tretman se posebno preporučuju onima sa bolestima pluća, srca i štitne žlezde. Za kraj vam preporučujemo da posetite još neke simbole Zlatibora: Sirogojno, okolne manastire, pećine…

Zbog svega prethodnog, kada jednom posetite Zlatibor, sigurni smo da ćete mu se vraćati još mnogo mnogo puta!